Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u veljači
  • 01.02.2022. 15:00

Veljača - mjesec kada počinje sjetva i sadnja povrća

U ovom mjesecu započinju mnogobrojni poljoprivredni radovi. Što sijemo od presadnica, a što ćemo moći posijati na otvorenom?

Foto: Depositphoto/zhaaks@gmail.com
  • 11.873
  • 684
  • 0

U veljači počinju prvi poljoprivredni radovi, a njihova dinamika ovisi od vremenskih uvjeta. Prema narodnoj prognozi možemo predvidjeti kakva će biti nastupajuća sezona. 

Ako je početkom veljače toplo i snijeg se topi, ili ga uopće nema, pred nama je godina s osrednjom žetvom i rano proljeće. Blage vremenske prilike u ovom mjesecu su najava ljetne suše.

Sjetva presadnica

Za povrtlare je ovo idealan period za sjetvu rasada raznih biljnih vrsta. Sada je vrijeme za kupovinu sjemena, lukovica, supstrata, posuda, alata i svega što će vam biti neophodno. Pripremite se za sjetvu presadnica ranog povrća.

Profesionalni povrtlari koji imaju grijane staklenike i plastenike su u velikom poslu. Oni su u siječnju posijali sjeme presadnica za ranu proizvodnju i sada je vrijeme za njihovo pikiranje. To se prvenstveno odnosi na papriku i rajčicu.

Kod nabavke supstrata birajte kvalitetne s dovoljno hranjivih tvari za početni rast mladih biljaka. Ako je supstrat loše kvalitete to će vam donijeti niz problema. Mogu se pojaviti štetnici (mušice, male bijele ličinke koje jedu korijen presadnica) i razne bolesti koje uzrokuju zaostajanje u rastu i razvoju, pa čak i propadanje biljaka.

Kvalitetan supstrat je jako važan (Foto: Depositphotos//Denisfilm)

Ne žurite sa sjetvom presadnica povrća koje ćete saditi u vrtu kada prođe opasnost od mraza, odnosno u prvoj dekadi svibnja. Nju treba obaviti tijekom ožujka.

Krajem veljače obavlja se za ono koje ćemo saditi u negrijanim plastenicima. Sada se sije celer, jer on sporo niče i ima dugu vegataciju. Zatim obavljamo sjetvu sjemena čili i slatkih paprika, rajčice, patlidžana za plasteničku proizvodnju.

Ako imate vlastito sjeme prvo obavite aktivaciju sjemena i dezinfekciju kako bi brže proklijalo i niklo. Posebno je to važno za sjeme paprike koja poslije ovakvog tretmana u optimalnim uvjetima niče za deset dana. Od svih vrsta povrća ona je najzahtjevnija. Optimalna temperatura za nicanje je oko 28ºC. U 1g ima od 140 do 170 sjemenki. Dubina sjetve je 1,5cm.

Kako aktivirati i dezinficirati sjeme paprike?

Minimalna temperatura za klijanje sjemena rajčice je 16ºC, ali je optimalna od 23 do 25ºC. U 1g se nalazi 280 do 320 sjemenki. Dubina sjetve je 0,5 do 1cm. Uz dovoljno vlage sjeme rajčice na tim temperaturama niče za sedam dana. Temperatura tijekom noći treba biti malo niža.

Sjemenu patlidžana trebat će više vremena da proklija i nikne, oko petnaest dana. U 1g ima od 250 do 270 sjemenki.

Patlidžanu treba malo više vremena (Foto: Depositphoto/surkovdimitri)

Dužina rasadničke proizvodnje je različita i ovisi od vrste, odnosno sorte ili hibrida, kvalitete supstrata, temperature, vlage. Kreće se od 40 do 70 dana za papriku, patlidžan i rajčicu. Kupusnjačama treba između 30 i 50 dana, dok su krastavac, lubenica i dinja spremni za rasađivanje na stalno mjesto poslije 25 dana.

Dobro osvjetljenje u ovom mjesecu može biti ograničavajući faktor za uzgoj presadnica. Manje svjetlosti znači izduživanje mladih biljčica. U proizvodnji rasada treba osigurati dodatno osvjetljenje pomoću rasvjetnih tijela. Biljke ne smiju biti pregusto posijane.

Na otvorenom

Uz povoljne vremenske uvjete kraj veljače je vrijeme kada počinje sjetva i sadnja ranog povrća. Ovo je pravo vrijeme sjetve boba, graška, jarog češnjaka i crvenog luka, rotkvice, raznih salata, repe, mrkve, peršina, blitve. Bob i grašak klijaju pri minimalnoj temperaturi od 2ºC. Bolje je da pričekate da se zemlja ugrije na 5ºC. Ovo pravilo važi za većinu povrćarskih vrsta. U južnim krajevima može se obaviti početkom veljače.

Sadnja jarog češnjaka bit će aktualna. Što ga ranije posijete dobit ćete bolji urod, jer će izbjeći visoke temperature koje mu ne odgovaraju. Češnjevi češnjaka se sade na osunčano mjesto i dobro drenirano zemljište. Crveni luk se sadi malo kasnije, kao i salata, mrkva, peršin i blitva.

Za crveni luk malo pričekajte (Foto: Depositphotos/StockSeller)

Mrkva i peršin imaju sitno sjeme i za njih je potrebno dobro pripremljeno zemljište mrvičaste strukture s blago kiselom ph reakcijom od 5,5 do 7. Dubina sjetve je 1,5cm. Važno im je osigurati dovoljno vlage tijekom klijanja i nicanja. Pošto se siju plitko problem može nastati kada se isuši površinski sloj zemlje. Tada propada klica. Ne podnose sjenu. Sjeme sporo klija i ne treba sjetvu obavljati ako je zemljište hladno. Pričekajte da se zagrije oko 5 do 8ºC. Mlade biljke su mnogo otpornije i mogu podnijeti kratkotrajni mraz.

Sjetva mrkve u proljeće - kako pripremiti sjeme i zemljište?

Rotkvice sijte u kontinuitetu, svaka dva tjedna. Tako ćete uvijek imati svježe za ubrati. Minimalna temperatura sjetve je 5ºC. U povoljnim uvjetima već nakon mjesec dana one su spremne za berbu. Međuredni razmak je do 15cm, a u redu 5cm. Dubina do 1cm. U povoljnim uvjetima niče za pet dana.

Špinat i blitva najbolje uspjevaju kada se uzgajaju nakon kupusnjača, rajčice i krastavca. Niču već na temperaturi od 4ºC, a mlade biljke su otporne na kratkotrajne mrazeve do -7ºC. U južnim područjima se sjetva obavlja u veljači na otvorenom, na kontinentu se siju u negrijanim plastenicima. Ovisno od vremenskih uvjeta, na otvorenom se obavlja krajem veljače ili se pričekaju povoljniji uvjeti tijekom ožujka.


Tagovi

Rana sjetva Sadnja Sjetva presadnica Sjetva na otvorenom Rano povrće Veljača Kalendar radova Radovi u veljači


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]