Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 23.01.2022. 15:00

Tresetne posude i tablete za sjetvu presadnica: Oprez s lažnima

Obratite pažnju radi li se o kvalitetnim tresetnim posudama i kontejnerima, jer se na tržištu mogu pronaći različite jeftine zamjene koje se prodaju pod takvim nazivom

Foto: Depositphotos/sanddebeautheil
  • 953
  • 110
  • 0

Za sjetvu sjemena povrća i cvijeća kojeg uzgajamo iz presadnica možemo koristiti gotove posude ili improvizirane.

One se prave od različitih materijala: plastike, stiropora, najlona, papira, ali i treseta. Veličina i oblik ovise od biljne vrste koju namjeravamo uzgajati.

Prednosti tresetnih posuda

Velika prednost tresetnih posuda i kontejnera je što se prilikom sadnje biljka ne vadi iz njih, već ih zajedno posadimo. Na ovaj način ona ne doživljava oštećenje korijena i stres, a sama posuda se u zemljištu tijekom vremena razloži i dodatno hrani biljku.

Obratite pažnju radi li se o kvalitetnim tresetnim posudama i kontejnerima, jer se na tržištu mogu pronaći različite jeftine zamjene koje se prodaju pod takvim nazivom. Prvenstveno je riječ o posudama od kartona, ali ima ih i od reciklirane plastike.

Na tržištu ima svega - budite oprezni (Foto: Depositphotos/Snowboy)

Da biste izbjegli biti prevareni najbolje je da prije veće nabavke kupite jedan uzorak i testirate ga. Kupljenu posudicu potopite u vodu i ostavite na sobnoj temperaturi 24h. Prava će se raspasti pod prstima, a ona od prešanog kartona ili papira neće jer sadrži puno ljepila.

Nemojte ih kupovati jer će biljka, kada je posadite u zemlju s takvom posudom ostati zarobljena u njoj i na kraju će propasti. Ukoliko ste ih kupili, bolje je da ih koristite kao klasične, od plastike. To znači da ćete kod presađivanja biljku s korijenom i supstratom izvaditi iz posude. 

Kao i za sve druge, potrebno je osigurati kvalitetan supstrat.

Tresetne tablete

I pored toga što se u svijetu često koriste, kod nas su tresetne tablete još uvijek rijetko u upotrebi. Prave se na taj način što se treset zbije pod visokim tlakom. Mogu biti različitih veličina i imaju izgled smeđeg plosnatog čepa ili ravnog tanjurića. Kao i kod tresetnih posuda i kontejnera, radi se o ekološkom proizvodu.

Tresetne tablete su vrlo praktične za upotrebu (Foto: Depositphotos/Lovelymama)

Oko nje je obavijena biorazgradiva vrećica koja pomaže da tableta, nakon što upije vodu, zadrži svoj oblik što duže. One trebaju odgovarati veličini biljaka koje ćemo u njima uzgajati. Tako ćemo za uzgoj krastavaca, kupusa i rajčice koristiti tablete promjera 6cm, dok će nam za kulture sa sitnim sjemenom (petunija, jagoda) trebati one promjera 2,5 do 3,5 cm.

Za tablete nije potrebno pripremati supstrat i to je prednost njihove primjene. Dovoljno ih je zaliti i ostaviti da nabubre. Kada usvoje vodu, povećaju zapreminu do osam puta.


Tagovi

Treset Tresetne posude Tresetne tablete Ekološka poljoprivreda Uzgoj presadnica Kako posijati Kako posaditi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]