Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 29.01.2022. 15:00

Kakva rasvjetna tijela odabrati za uzgoj presadnica i drugog bilja?

Prije sjetve pobrinite se da buduće presadnice imaju dovoljno svjetlosti, a trebat će im najmanje 10 sati dnevne

Foto: Depositphoto/EvgeniusD
  • 1.544
  • 51
  • 0

Kada želimo uzgajati presadnice raznog bilja jedan od ograničavajućih faktora je osvjetljenje. Sjetva se obavlja tijekom zime ili ranog proljeća kada su dani kraći, a intenzitet svjetlosti manji. To može dovesti do niza problema. Najuočljiviji je izduživanje mladih biljčica koje rastu krhke, blijede, slabije mehaničke strukture. One lako poliježu, neotporne su na bolesti i podložnije propadanju. Kada ih presadimo, teško se ukorjenjuju, a lako mogu "izgoriti" na dnevnom zbog direktnog djelovanja zraka Sunca.

Prije sjetve pobrinite se da buduće presadnice imaju dovoljno svjetlosti, a trebat će im najmanje 10 sati dnevne.

Neophodna svjetlost

Bez svjetlosti one ne mogu rasti i razvijati se, a sjeme nekih vrsta neće nići. Od količine koju biljke prime ovisi intenzitet porasta, mehanička stabilnost, otpornost na bolesti i štetnike, zametanje cvjetova, odnosno buduća rodnost.

Vrste kojima je potrebno puno ovoga resursa su presadnice povrća i cvijeća, a posebno se to odnosi na papriku, rajčicu, patlidžan, petuniju. U zimskim mjesecima trebat će i sukulentima te začinskom bilju. Ako se odlučite za uzgoj mikrobilja, taj je faktor jedan od osnovnih preduvjeta za uspješnu proizvodnju.

Često možemo vidjeti kod hobista, koji presadnice uzgajaju u kućnim uvjetima, bilje koje se izdužuje u pravcu prozora u potrazi za svjetlom. Postoje različita priručna sredstva koja mogu pomoći da se taj problem riješi. Najjednostavniji način je da izrežemo karton iznad visine do koje će narasti presadnice i obložimo je aluminijskom folijom. Odsjaj folije će povećati osvijetljenost i spriječiti izduživanje. Treba biti oprezan, jer će se povećati temperatura što može dovesti do pojave "kuhanja" biljaka.

Upotreba aluminijske folije za sprječavanje izduživanje rasada paprike Foto: Julijana Kuzmić

Kako bi riješili problem njezina nedostatka, poželjno je nabaviti adekvatnu opremu, bilo da se radi o amaterskom ili o profesionalnom uzgoju. Danas postoje razne fitolampe i sustavi rasvjete koji se mogu prilagoditi svakom obujmu proizvodnje.

Odabir rasvjete

Rasvjetna tijela dolaze u svim oblicima, vrstama i veličinama. Mogu se nabaviti pojedinačne sijalice, sa i bez reflektora, grupe sijalica i mnoga druga rješenja. Što ćete od ponuđenoga koristiti, ovisi od vrste biljaka, vaših potreba, uvjeta u kojima obavljate uzgoj, površinu koju osvjetljavate.

Obratite pažnju do koje visine će narasti uzgajane biljke. Bit će vam neopodan prostor iznad njih gdje ćete montirati rasvjetu.

Profesionalni uzgajivači trebaju provjeriti kako će ju postaviti i kakva je opskrba električnom energijom, kakve su instalacije. Hoće li ih montirati na već postojeću armaturu plastenika ili će to biti posebni držači? Hoće li imati sistem koji podiže i spušta lampe ili će one biti fiksirane? Hoće li im trebati samo lampe koje zrače samo određen spektar ili će to biti širok spektar osvjetljenja? Prije svega treba vidjeti s kakvim financijskim sredstvima raspolažemo i šta je prihvatljivo i najbolje rješenje za uspješnu proizvodnju.

LED i fluorescentna

Obična žarulja u sobnoj lampi neće pružiti dovoljno svjetla odgovarajućeg spektra za biljke. Bolje je koristiti namjenske lampe. Što se tiče odabira rasvjetnih tijela, često se susrećemo s fluorescentnima, uključujući kompaktne, osnovne ili pak T5 fluorescentne cijevi velike snage. Potonje se smatraju najboljim izborom kada su biljke u pitanju. Postoje i jeftinije varijante koje nisu toliko prilagođene njihovu uzgoju, ali za amatere mogu biti zadovoljavajuće. Pogodnije su za uzgoj mikrobilja, jer se mogu montirati nisko iznad njega.

Flourescentna su česta u upotrebi (Foto: Depositphoto/Wirestock)

LED svjetla se smatraju standardom u rasadničarskoj proizvodnji. Efikasnija su od fluorescentnih. Troše manje struje, a time je i račun manji. Sastoje se iz dioda i dolaze u većem rasponu veličina, oblika, daju više svjetla. Skuplja su, ali trajnija. 

Prilagodba potrebama

Spektar osvjetljenja se razlikuje. Ukoliko želite uzgajati sobne biljke, bit će vam dovoljno ono širokog spektra koje ima izbalansiran balans plave i crvene svjetlosti.

Za profesionalne uzgajivače je važno da odaberu rasvjetna tijela određenog spektra ili da se mogu prilagođavati. Tako se može djelovati na rezultat uzgoja.

Plavo svjetlo forsira rast zelene mase i daje biljke kratkih i debljih stabljika. Pogodno je za rast presadnica i mikrobilja. Previše plavog spektra tijekom vremena može dovesti do zakržljalosti.

Crveni dio svjetlosti forsira stvaranje cvjetova i cvjetanje. Previše crvenog svijetla rezultirat će biljkama koje su izdužene i tanke.

Obratite pažnju na temperaturu koju na ovaj način možete stvoriti. Od toga će ovisiti i visina na koju postavljate lampe.

Presadnice povrća se dobro razvijaju kada je vrijednost vidljive svjetlosti koju emitiraju lampe između 2000 do 3000 lumena/m². Ovo je prosječna vrijednost, a prilagođava se vrsti biljaka i njihovim zahtjevima. Kod profesionalnog uzgoja potrebno je izračunati potrebno osvjetljenje i broj rasvjetnih tijela kako bi osigurali učinkovitost tijekom proizvodnje na cijeloj površini.


Tagovi

Rasvjeta LED svjetlo Presadnice Osvjetljenost Fluorescentna rasvjeta Lampe Fitolampe Uzgoj presadnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]