Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemlja za sjevu
  • 22.02.2020. 18:00

Kakvu zemlju za sjetvu izabrati, a da osiguramo dobar rast budućih presadnica

Za ovu namjenu nikada, ali baš nikada ne koristite zemlju za cvijeće jer je ona presiromašna hranivima potrebnim uzgoju povrća.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 14.395
  • 463
  • 0

Vrijeme je sjetve rajčice, paprike, patlidžana, celera, tikvica, krastavaca i drugog povrća u zatvorenom prostoru. Mnogi se hobi vrtlari, posebno početnici, pitaju koja je zemlja najbolja za uzgoj presadnica. 

Veljača - idealan mjesec za sjetvu povrća u zatvorenom

Prvo i najvažnije je da zemlja za sjetvu sjemena za presadnice mora biti kvalitetna kako bi biljka na samom početku dobila sva hraniva potrebna za rast i razvoj, kako bi se razvijala zdrava i otporna na bolesti i štetnike koje ju čekaju tijekom njezine vegetacije. 

Uvijek možete kupiti gotov supstrat namijenjen baš za sjetvu u nekom od trgovačkih centara ili poljoprivrednoj ljekarni, a koji već sadrži potreban omjer hraniva. U slučaju da sadrži grumenje, zemlju rastresite i po potrebi prosijte. Za ovu namjenu nikada, ali baš nikada ne koristite zemlju za cvijeće jer je ona presiromašna hranivima potrebnim uzgoju povrća. 

Sjeme za presadnice posijte na vrijeme

No, mješavinu zemlje možete napraviti i sami, ovisno o tome čime raspolažete. 

U slučaju da u vrtu odlažete biljni otpad i od njega dobivate humus, on će biti idealan za sjetvu. Također, tu je i dobro poznati glistenjak, humus kalifornijskih glista koji je bogat hranivima potrebnim za početak rasta. 

Kako koristiti glistenjak - humus kalifornijskih glista

U svrhu sjetve možete koristiti i zemlju s krtičnjaka. Ne morate se bojati kako ćete na taj način unijeti sjeme korova ili štetnike jer krtica prolazi kroz niz dubokih, stalnih podzemnih tunela, a od njih pravi pliće hranidbene tunele koje probije na površini. Tlo koje izbaci je fino mrvljeno, uglavnom ispod dijela zemlje gdje završi sjeme kakvih drugih biljaka. U slučaju da se ondje nađu štetnici, oni će iz zemlje izaći jer im novonastali uvjeti ne odgovaraju. 

Ovakvu zemlju pomiješajte s humusnom ili kupovnom zemljom u omjeru 1:2. 

Za razliku od zemlje s krtičnjaka, površinska zemlja iz vrta nije dobar izbor za sjetvu jer se može dogoditi da pored biljke koju želite uzgojiti izrastu i one nepoželjne koje ste donijeli sa zemljom, a one će joj krasti hraniva od samog početka. 

U pripremljenu zemlju možete dodati i malo kokosovih vlakana koji odlično zadržavaju vlagu. Namočite kokosova vlakna, čekajte da upiju vodu, ocijedite ju i nakon toga nakidajte vlakna te pomiješajte sa zemljom. Također, u ovu svrhu možete dodati dio tresetne zemlje. 

Sve vrste spomenute vrste zemlje preporuča se koristiti i kod sjetve i sadnje biljaka na otvorenom. 

Zemlju prije sjetve zalijte i tek onda posijte sjeme. Malo ga utisnite u zemlju te prekrijte s tankim slojem. Nakon toga zemlju zalijte prskanjem, pomoću prskalice. U slučaju da ju zalijevate iz posude, nećete ravnomjerno zaliti i voda će "odnijeti" sloj zemlje te otkriti sjeme. Prskalicom prskajte sve dok biljčice ne izrastu nekoliko centimetara. 

Pripremom sjemena do dobrih presadnica

Nikada nemojte sjeme sijati u duboke posude. To mogu biti tuljci od toaletnog papira (čak ih možete prepoloviti, stavite ih u plastičnu posudu, napunite zemljom i posijte sjeme prema gore opisanom), plastične čašice, kutije za jaja ili kupovni kontejneri. 

Za brže nicanje posude prekrijte tamnom folijom (obojana plastična vrećica i sl.), ali redovito provjeravajte i čim biljčica nikne, maknite foliju. Biljke držite na svjetlom (prozorska daska i sl.), s puno sunca i po potrebi ju okrećite kako bi ravnomjerno rasle. 


Tagovi

Zemlja za sjetvu Kvalitetna zemlja Supstrat Humus Glistenjak Zemlja s krtičnjaka Kako posijati Sjetva sjemena Sjetva povrća


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.