Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glistenjak
  • 24.03.2019. 16:30

Kako koristiti glistenjak - humus kalifornijskih glista

Ovih su dana vrlo aktualni radovi u vrtu ili na proizvodnji presadnica. A glistenjak je pravi pomoćnik za uspješnu proizvodnju jer je potpuno prirodan i ne može se dogoditi da pretjerate s njim kao što može biti slučaj sa stajskim gnojivom zbog kojeg biljka može "izgorjeti".

Foto: Maja Celing Celić
  • 11.480
  • 175
  • 0

Glistenjak (glistinac, lumbrihumus) je humus kalifornijskih glista i predstavlja vrlo kvalitetno organsko gnojivo koje se dobiva preradom organskih otpadaka (ostaci voća, povrća, lišća, stajnjaka, ostataka hrane). Ovo gnojivo nema nikakav miris niti ima kemijske dodatke i odličan je za one koji žele na organski način uzgojiti povrće i voće. 

Glistenjak možete i sami napraviti ako nabavite leglo kalifornijskih glista. No, o ovome ćemo drugom prilikom. 

S glistenjakom ne možete pretjerati

Ovih su dana vrlo aktualni radovi u vrtu ili na proizvodnji rasada. A glistenjak je pravi pomoćnik za uspješnu proizvodnju jer je potpuno prirodan i ne može se dogoditi da pretjerate s njim kao što može biti slučaj sa stajskim gnojivom zbog kojeg biljka može "izgorjeti". 

Ovo prirodno gnojivo poboljšava strukturu tla, a sadrži i visoku koncentraciju korisnih bakterija i mikroba (sadrži 10 puta više mikroba nego običan kompost), mnoge makro i mikroelemente potrebne za razvoj biljke te biljne hormone rasta kao što su auxin i cytokinin. 

Prije nego sjeme prekrijete slojem glistenjaka, dobro ga zalijte

Sadrži i gljivice koje predstavljaju simbiozu između za prijenos vode i hranjiva do korijena, a zadržavaju i vodu u tlu zbog čega biljka tijekom sušnih razdoblja ne doživi šok uslijed visokih temperatura. pH ovog humusa je neutralan pa u slučaju kiselog zemljišta, glistenjak će ga neutralizirati. Treba napomenuti da mu je rok trajanja i do 5 godina

Korist od glistenjaka tijekom čitave sezone  

Koristiti ga možete prilikom sijanja sjemena za rasadu. U posudu za sijanje stavite kvalitetan supstrat ili vrtnu zemlju te 20% glistenjaka. Zalijte zemlju vodom, posijte sjeme i prekrijte tankim slojem glistenjaka. 

Upoznajte "OPG s najvećim brojem radnika u Hrvatskoj"

Prilikom presađivanja biljaka u vrt, nakon što ste rasadu stavili u rupu predviđenu za sadnju, direktno na korijen stavite 2 dcl glistenjaka, zagrnite zemljom i obilno zalijte. 

U voćnjacima i vinogradima glistenjak se stavlja direktno na korijen, 2 do 3 litre gnojiva po stablu, ovisno o njegovoj starosti. 

Zalijevanje i folijarno prskanje

Glistenjak možete koristiti i kao prihranu, zalijevanjem ili folijarno. 

Na litru vode koristite 1-2 dcl glistenjaka. Potopite glistenjak u vodu (možete koristiti i vreću od gustog tkanja) te ostavite potopljeno preko noći. Talog možete i dalje koristiti kao gnojivo, a s ovim ekstraktom zalijevajte biljke. 

Mladi agronom Josip Mijaković na samo 90 četvornih metara proizvodi čak 120.000 litara humusa

Ako ga želite koristiti folijarno, prksanjem lišća, glistenjak dobro procijedite kako ne biste začepili dizne prskalice, i svakako razrijedite s 10 dijelova vode (na litru ekstrakta ide 10 litara vode). 

Od ovog gnojiva najviše će koristi imati krumpir, rajčica, paprika, kupusnjače, patlidžan i sve vrste tikvica. 


Tagovi

Glistenjak Kako koristiti Organsko gnojivo Folijarna prihrana Korist Biljni hormon rasta Rok trajanja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije