Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Borović
  • 07.01.2023. 09:00
  • Šibensko-kninska, Radučić

Dulum zemlje o obitelji koja se iz Rima vratila u Dalmaciju - uzgajaju smilje i magarce

Druga epizoda druge sezone "Duluma zemlje" gledatelje vodi u selo Radučić, u zaleđu Knina, gdje Brankica Borović sa suprugom uzgaja smilje i ima farmu magaraca.

Foto: Dulum zemlje
  • 3.655
  • 304
  • 0

Nakon prve epizode druge sezone dokumentarnog serijala "Dulum zemlje", koja je gledatelje odvela u Cret Viljevski na farmu crnih svinja Domagoja Vide i njegovih trojice prijatelja sada je na red došla Dalmacija, točnije selo Radučić. Već idući ponedjeljak, 9. siječnja na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT1) u 20:15 sati vode vas kod Brankice Borović, koja se sa suprugom iz Rima vratila u Dalmaciju.

Kako su, zašto i s kojom vizijom i željom ostavili sve što su stvarali ondje i odlučili se na život u selu u kojem ekološki uzgajaju smilje i imaju farmu magaraca, a oboje im daje esencije za proizvodnju prirodne kozmetike od koje danas žive, doznajte u drugoj epizodi ovog dokumentarnog serijala.

Brankica Borović: Nakon preseljenja iz Rima u Radučić, doslovno smo počeli od motike

"Ljubav je esencija svega. Sve je krenulo od zajedničkog sna Paola i mene, naših "vatra i voda" karaktera. Uslijedilo  je preseljenje iz civilizacijskog rimskog kaosa u spokoj Radučića i njegovu pustoš", rekla je Brankica. Usprkos argumentiranim prijateljskim upozorenjima da činimo glupost, kaže, dolili su ulje na vatru i "zapalili" njihovu novu priču.

"Ljubav prema ljekovitom bilju, dalmatinskom tovaru kao esenciji luksuza i ljepote bila je snažan pokretač pri stvaranju naše prirodne kozmetike od koje danas živimo", zaključuje i najavljuje epizodu u kojoj su ona i njena obitelj glavni protagonisti.

Osim ove dvije priče Dulum zemlje gledateljima donosi još njih četiri. Upoznat ćemo Anitu Pintar i njenu obitelj koji u prirodi Gorskog kotara uzgajaju krave, od čijeg mlijeka nastaje poznati Anitin kravlji sir, zatim Ivana Šuloga s obitelji i njihovu uspješnu proizvodnju egzotičnog voća u Zagorju. Tu je i priča o uzgoju industrijske konoplje zbog koje ćemo ponovo otputovati u Slavoniju kod Zvonimira Kalića i njegove obitelji, a ovu sezonu će zatvoriti priča o istarskoj obitelji Ipša, koja u istarskom selu Ipši uzgaja i prerađuje masline, stvara svjetski nagrađivano ulje, proizvodi vino i živi tradiciju u modernim vremenima.

I ovoga puta autori serijala su Filip Filković Philatz i Tomislav Krnić, a seriju je producirala Tamara Babun iz zagrebačke producentske kuće Wolfgang&Dolly.

Pogledajte trailer za drugu epizodu:


Povezane biljne vrste

Uzgoj magaraca

Uzgoj magaraca

Sinonim: - | Engleski naziv: Donkey breeding | Latinski naziv: -

- Više [+]

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas su najznačajnije vrste... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Dulum Zemlje Brankica Borović Druga sezona Uzgoj magaraca Smilje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]