Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU proračun
  • 17.12.2020. 09:25

Usvojen je proračun EU, hrvatskoj poljoprivredi 4,5 milijarde eura

Nakon postizanja kompromisa s Mađarskom i Poljskom, Europski Parlament jučer je usvojio Višegodišnji financijski okvir EU od 2021. do 2027. godine.

Foto: Depositphotos/VAKSMANV101
  • 563
  • 190
  • 0

Europski parlament usvojio je Višegodišnji financijski okvir Europske unije od 2021. do 2027. godine.

Podsjećamo, kroz navedeni okvir i Paket oporavka u sljedećih će se sedam godina uložiti više od 1,8 bilijuna eura u izgradnju zelenije, digitalnije i otpornije Europe i odgovoriti na krizu nastalu pandemijom koronavirusa. 

Hrvatska će u tom razdoblju moći iskoristiti 24,2 milijarde eura, koje će se, prema planu, uložiti u razvojne projekte ozelenjivanja, postizanja klimatske neutralnosti, inovacija, digitalizacije i brojnih drugih koji će biti ključni za naš oporavak i razvoj u budućnosti.

Za hrvatsku poljoprivredu 4,5 milijarde eura 

"Poseban fokus bit će i na malim i srednjim poduzećima, inovatorima i start-upovima, koji će biti u središtu strateških investicija“, istaknula je nakon usvajanja naša zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

O planu oporavka i sredstvima koje dobivamo, raspravljalo se jučer i u Hrvatskom saboru. Naime, za samu poljoprivredu u budućem razdoblju osigurano je čak 4,5 milijarde eura. 

"Ta sredstva moramo kroz dobro osmišljene projekte investirati na najbolji mogući način razvijajući koncept pametnih sela, potičući generacijsku obnovu, ali ulažući novac i kako bi zadržali postojeće u ruralna područja privukli nove stanovnike i poduzetnike", naglasila je predsjedica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir

Podsjetila je i da će se potpora za mlade poljoprivrednike povisiti s 50.000 na 100.000 eura, no upozorila da ona neće biti dovoljna ukoliko se ne riješi pristup poljoprivrednom zemljištu, povoljnim kreditima i nesmetanom poslovanju na tržištu. Kao i ne osigura li im se prednost u korištenju nacionalne rezerve u izravnim plaćanjima. 

Proračun i fond za oporavak otključani: Hrvatskoj na raspolaganju 24,2 mlrd. eura

Usvajanje proračuna, podsjećamo, blokirale su Poljska i Mađarska stavljanjem veta zbog plana EU da će isplata financijskih sredstava biti uvjetovana poštivanjem vladavine zakona. Kompromis je u konačnici postignut. 

U sedmogodišnjem razdoblju je i Zeleni plan 

Novo sedmogodišnje razdoblje trebalo bi donijeti i upola manje pesticida, za 20% manje gnojiva, antibiotika, emisija stakleničkih plinova, veće poticaje za eko proizvodnju, kraći put od polja do stola, dobrobit životinja, obnovu biološke raznolikosti, čisto kružno gospodarstvo, digitalizaciju poljoprivrede...

Riječ je, dakako, o dijelu ciljeva Europskog zelenog sporazuma poznatog još kao Zeleni plan ili Green Deal, a koji se odnose na sektor poljoprivrede. 

Što donosi Zeleni plan osim dilema i neizvjesnosti?

On je i dio reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU koja se treba provoditi od 2021. do 2027. 


Tagovi

Proračun Sedmogodišnje razdoblje Fond za oporavak Sunčana Glavak Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)