Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organsko gnojivo
  • 14.09.2022. 09:00

Zašto je važno odmah zaorati razbacani stajnjak?

Različite vrste stajnjaka stoga imaju i različite karakteristike, pa je tako i njihova primjena različita. Glavna uloga je da popravlja fizičke, biološke i kemijske osobine tla

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.885
  • 116
  • 0

Stajnjak je najvažnije organsko gnojivo koje sadrži sve potrebne hranjive elemente, a u prosjeku se sastoji od vode (75%), suhe tvari (25%), dušika (0,5%), fosfora (0,15%) i kalija (0,6%). Ovaj otpadni životinjski materijal, predstavlja neraskidivu vezu između animalne i biljne proizvodnje.

Njegov sastav ovisi o vrsti stoke, starosti stoke, hranidbi i uvjetima držanja stoke i dr. Različite vrste stajnjaka stoga imaju i različite karakteristike, pa tako i je i njihova primjena različita, navode u Stručnoj službi Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona u sujednoj BiH.

Zreo stajnjak

Najčešće se koriste goveđi, konjski, ovčji, svinjski i peradarski stajnjak. Bez obzira na širok spektar industrijski proizvedenih mineralnih gnojiva, njegova uloga, posebno u osnovnoj jesenskoj obradi tla, je nezamjenjiva. Ekološka proizvodnja je bez istoga nezamisliva.

Upravljanje stajnjakom na govedarskim farmama - ne pravite greške

Da bi stajnjak bio u potpunosti iskoristiv i djelotvoran, potrebno je da je zreo. To podrazumijeva poluhumificiranu masu s izuzetnim svojstvima, a do njega se dolazi njegovim pravilnim skladištenjem i čuvanjem u trajanju od nekoliko mjeseci, kako ne bi došlo do gubljenja hranjivih tvari. 

Vrijeme zaoravanja

Bitno je i vrijeme zaoravanja. Najbolja iskoristivost je ako se to učini odmah nakon razbacivanja. Već nakon 24 sata dolazi do padanja iskoristivosti na 80 posto, a nakon četiri dana na 40 posto.

Bez obzira na višestruke i neosporne osobine stajnjaka, čija je glavna uloga da popravlja fizičke, biološke i kemijske osobine tla, ne treba zanemariti i njegov negativan utjecaj na okoliš. Pored neugodnoga mirisa, oslobađa i velike količine amonijaka u zrak, osoka iz stajnjaka otječe u tlo miješajući se s podzemnim vodama, što dovodi do kontaminacije.

Kako pripremiti prirodna gnojiva - od bilja, komposta, stajnjaka i pepela?

To se može izbjeći kontroliranim i pravilnim iskorištenjem tog gnojiva, a sve više se radi i na proizvodnji peletiranog, kako bi se moglo lakše skladištiti i koristiti i kako bi bilo ekološki prihvatljivije.


Tagovi

Stajnjak Gnojivo Zaoravanje stajnjaka Životinjski stajnjak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li masnije ili jače prešane? ;)