Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životinjski stajnjak
  • 14.02.2022. 07:30

Konjski stajnjak ima niz prednosti - kako ga koristiti?

Može se koristiti za gnojenje i prihranu skoro svih biljnih vrsta. Kada ga primijeniti u voćnjaku, a kada i kako u povrtnjaku?

Foto: Depositphotos/Gatherina
  • 1.430
  • 155
  • 0

Konjski stajnjak ima niz prednosti u odnosu na onaj drugih životinja. U usporedbi s goveđim on je lakši, sadrži manje vode, brže se razlaže, bolje se zagrijava, brzo daje toplinu, sadrži više mineralnih tvari (dušika, fosfora i kalija), a i sadržaj sjemena korova je manji.

Odličan je za teška i zbijena zemljišta, jer doprinosi boljoj rahlosti. Ne izaziva povećanje pH reakcije. Inače, njegova se kreće između 7,8 do 8,5. Djeluje na bolje zadržavanje vode na primijenjenoj parceli. Sadrži dosta celuloznih tvari, manje dušika.

Prihrana voća: U rano proljeće stavite vapno oko stabala, a zatim i stajnjak

Često dolazi u smjesi sa slamom ili ostacima biljaka. U takvom obliku apsorbira više vlage i zadržava dušikove spojeve.

Može se koristiti u svježem stanju, kompostirano, fermentirano, osušeno ili peletirano. Ipak je bolje izbjegavati upotrebu svježeg jer ima neugodan miris i može izazvati propadanje korijenja biljaka (može "spaliti" korijenje). Zbog toga je bolje koristiti kompostiran.

Načini upotrebe

Može se koristiti za gnojenje i prihranu skoro svih biljnih vrsta, osim acidofilnih. Za ukrasne se miješa kompostiran sa zemljom u omjeru 1:5.

U proljetnom periodu primjenjuje se za kulture koje imaju dug vegetacijski razvoj, a tijekom jeseni kod osnovnog oranja. Količina koja se dodaje po 1m² ne treba prelaziti 6kg. Stajnjak koji smo razbacali po površini treba zaorati ili na drugi način unijeti u zemljište kako bi se izbjeglo gubljenje dušika. Potpuno zreo se može koristiti kao malč debljine od 3 do 5cm. Ruže će vam biti zahvalne za ovakvo malčiranje.

Dodaje se i kod sadnje voćaka (Foto: Depositphotos/baza178)

Dodaje se prilikom sadnje voćnih sadnica u količini od 10 do 20l po sadnoj jami, a za povrće u količini oko 25t/ha. Tikvice, krastavci i kupsnjače odlično reagiraju na gnojenje u prvoj godini poslije dodavanja stajnjaka u zemlju. Druge godine na parceli odlično uspijevaju rajčica, krumpir, patlidžan, cikla, mrkva, jagoda. Osim što će imati dovoljno biljnih hraniva i okus njihovih plodova će biti bolji.

Tekuće gnojivo

Kako bi se mogao iskoristiti za prihranu biljaka potrebno je napraviti tekuće gnojivo. U 10l vode dodaje se 2kg zrelog konjskog stajnjaka i 1kg piljevine (sijena ili suhog lišća) i sve dobro pomiješajte. Ova smjesa se ostavi sljedećih četrnaest dana uz povremeno miješanje. Dobivena otopine se koristi za zalijevanje, ali, oprezno! Prije toga dobro zalijte zemljište ili ga pak razblažite s vodom. Količina vode koju dodajemo ovisi o vlažnosti zemljišta, biljne vrste koju zalijevamo i faze u kojoj se biljke nalaze.

Ovim gnojivom ne zalijevajte zelene biljne dijelove.


Tagovi

Konjski stanjak Stajnjak Gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

E, zemljo moja.
Više od 60 posto tla u zemljama EU je nezdravo.