Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 05.07.2022. 15:00

Toplinski val donosi sušu i oluje

Toplinska kupola iznad Španjolske i Francuske se širi i kreće preko Alpa. Što nas očekuje u narednom periodu?

Foto: Depositphoto/budabar
  • 2.101
  • 102
  • 0

Meteorološki servis Severe Weather za ovaj tjedan predviđa snažan toplinski val koji će se prvo razviti u jugozapadnoj Europi, a zatim proširiti.

Iza nas je nekoliko toplinskih valova, a slično nam slijedi i narednih dana. Njihov je centar toplinska kupola koja se izdiže iznad Francuske i Španjolske, a zahvaćeni su i Portugal, Maroko i Alžir. Visoke temperature će se još više intenzivirati i zauzeti veće površine.

Na Balkanu i pojava olujnog nevremena

Očekuje se obaranje dostignutih povijesnih temperaturnih rekorda na području Francuske i Španjolske, gdje bi ekstremne temperature prelazile 40, odnosno 45ºC. Dio vala će napredovati zapadnom Europom i stiže u Njemačku, zemlje Beneluksa i dio Ujedinjenog Kraljevstva. Navode da područje iznad Balkana i Mediterana može očekivati rekordne temperature. 

Toplinska kupola razvija ekstremno visoke temperaturne vrijednosti. Termin se koristi kada se na velikom dijelu kontinenta razvije široko područje pod visokim tlakom. Ona opstaje od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Ima funkciju kao poklopac na loncu. Zarobljava vrući zrak ispod visokog tlaka i dodatno usisava topli zrak iz Afrike.

Proširuje se i kreće prema centralnoj i istočnoj Europi. Vrućina se širi od Italije preko Alpa, prema Njemačkoj, Češkoj i Poljskoj zahvaćajući Balkan. Ovo bi moglo uzrokovati olujno nevrijeme, jer dolazi slaba hladniji fronta na područje centralne Europe. Rezultat njenog djelovanja su povećane prijetnje od šumskih požara zbog razvoja suše, povećanje nedostatka vlage u zemljištu i pojava smrtonosnih toplinskih valova.

Povećane su prijetnje od šumskih požara (Foto: Depositphotos/londondeposit)

Zaštita od visokih temperatura

Padalina je malo, suša vlada. Ugroženi su svi od biljaka, preko životinja do ljudi. Španjolskom i Portugalom bjesne požari. Zajedno s Francuskom ove zemlje su obustavile javna okupljanja i manifestacije.

Teška situacija je na sjeveru Italije gdje oborine nije bilo posljednja tri i po mjeseca. Rijeka Po se pretvara u pješčanu pustinju, a ušće osvaja morska voda iz Jadranskog mora. Nema vode za zalijevanje u poljoprivredi, a proglašene su brojne mjere kako bi se smanjila njezina upotreba.

Ugrožene su životinje, od pčela do mliječnih krava.

Visoke temperature negativno utječu na krave - što možete napraviti?

Mnogima je teško podnositi ovakve vremenske prilike. Zbog pregrijavanja tijela javlja se iscrpljenost. Kako bi se zaštitili od negativnih posljedica potrebno je ostati u stanu ili kući za vrijeme najtoplijeg dijela dana, kada Sunce nemilice prži. Pijte dovoljno tekućine kako ne bi došlo do dehidracije zbog pojačanog znojenja.

Sve ovo može dovesti do slabosti, mučnine, grčeva, povraćanja, glavobolje i nesvjestice. Toplinski udar može oštetiti mozak i druge organe, zbog toga je od izuzetne važnosti da preduhitrite pregrijavanje tijela. Tijekom dana se osvježite prohladnom vodom. Topla voda će dodatno zagrijati organizam.

Rashlađujte ključne tačke na tijelu: vrat, zglobove na rukama, prepone, područje iza koljena, stopala. Umivajte se, ali ne potpuno hladnom vodom. Previše hladna voda može dovesti do zapaljenja kože koje se dugotrajno liječi.


Tagovi

Vremenska prognoza Šumski požar Toplinski udar Toplinski val


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Novoj Gradiški na Danu polja pivarskog ječma tvrtke Axereal. Uskoro više... 😉🌾