Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 01.06.2022. 16:30

Tlo je napokon umjereno vlažno - vrijeme je za obavljanje poslova

Stupanj opasnosti od štetnog djelovanja UV zračenja je vrlo visok, upozorava agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić podsjećajući da se i preventivna prskanja voćaka i vinove loze moraju obavljati rano ujutro ili kasno poslijepodne.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 1.822
  • 88
  • 0

I tako, malo pomalo stigosmo u prvi ljetni mjesec. Lipanj je u odnosu na svibanj topliji u Osijeku za 3.3℃, Varaždinu 3.5℃, Gospiću 3.6 ℃, a u Zadru za 4.0℃. No, posljednji dani svibnja nisu obilovali pretjeranom toplinom, te su temperature nalikovale temperaturama od sredine ožujka.

Tijekom jutarnjih sati temperatura zraka spustila se u Osijeku i Krapini na samo 8℃. Veseli nas da smo konačno na istoku zemlje dočekali obilne količine kiše, pa je ukupno posljednjih dana izmjereno 33 do 43 mm, na sjeverozapadu 15 do 47 mm, a u gorju 29 do 83 mm. Tlo je konačno umjereno vlažno. Osim vrlo intenzivnog rasta poljoprivrednih kultura i korovi su iz dana u dan sve veći. Umjerena vlažnost tla pogodna je za plitku obradu, odnosno mehaničko uništavanje korova.

Kao što smo i ranije najavljivali, dani koji dolaze bit će suhi. Temperature će do nedjelje u cijeloj zemlji polako rasti, te očekujemo da će u subotu i nedjelju ne samo uz Jadran, nego i na kopnu narasti i do 31℃. UV – indeks, odnosno stupanj opasnosti od djelovanja UV zračenja bit će i na kopnu tijekom subote i nedjelje visok, ali i vrlo visok. Mala djeca ne bi smjela izlaziti na Sunce od 11 do 16 sati, jer već za 10 minuta mogu dobiti opekline.

Sutra, ali tijekom noći na sjeverozapadu postoji vjerojatnost za kišu popraćenu grmljavinom. Na istoku ponegdje može biti kiše isto u ponedjeljak, te može i zagrmjeti. Upozoravamo na mogućnost pojave nevremena, pa zato savjetujemo da se prate dnevne vremenske prognoze. Ne možemo, a da ne spomenemo priopćenje DHMZ-a o sustavu obrane od tuče.

Savjetujemo, dakle, da se suhi i sunčani dani iskoriste za plitku obradu tla, jer je vlažnost tla umjerena.

Stočari slobodno mogu obavljati kosidbu krmnih kultura, jer će se pokošeno sijeno brzo sušiti. Voćare upozoravamo na jače infekcije uzročnika krastavosti jabuka, a maslinare na 2 generaciju leta maslinina moljca, te se prskanja idućih dana moraju obaviti. 

Vinogradari se još uvijek ne bi smjeli odmarati. Naime, na lošije prskanim vinogradima pojavile su se uljne pjege, tj. prvi pokazatelji infekcije plamenjačom.

Dakle, planiranih radova ima mnogo, ali će se zbog lijepog vremena svi obaviti na vrijeme. 


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.