Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 01.02.2023. 13:30

Obavljate rezidbu? Dobro će vam doći vunena kapa i rukavice

Boravak u vinogradima i voćnjacima neće biti nimalo ugodan, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić otkrivajući kakvo nas vrijeme čeka u nastavku ovog i početkom idućeg tjedna.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.625
  • 115
  • 0

Posljednji dani siječnja i ove su godine bili hladni. Temperatura zraka tijekom ranih jutarnjih sati pri tlu se spustila u Zadru i Šibeniku na -4℃, Osijeku -5℃, Krapini -9℃, a u Gospiću i na -11 ℃. Šteta od spomenutih temperatura ima samo na povrtlarskim kulturama uzduž Jadrana koje se uzgajaju na otvorenom, a nisu bile prekrivene folijom.

No, proteklih sedam dana bilo je i ugodno toplo. Dnevna temperatura zraka narasla je na istoku zemlje do 9℃, a uzduž Jadrana i do 15℃ (Dubrovnik). Tlo se polako suši. Oborine je bilo, ali vrlo malo. Ukupno je na istoku izmjereno 3 do 7 mm, a sjeverozapadu, gorju, pa i uzduž Jadrana uglavnom oko 1 mm. Snijega na tlu proteklih sedam dana bilo je ponegdje i u nizinama na istoku zemlje, ali koji se nije dulje zadržao na tlu.

Poljodjelski su se radovi, odnosno rezidba vinove loze i voćki, mogli obavljati, jer je tlo na nagnutim terenima bilo umjereno vlažno. No, ulazak traktora na oranice bio je još uvijek vrlo težak.

Do kraja ovog tjedna temperatura zraka će se tijekom jutra spuštati uzduž Jadrana na 8℃, istoku -1℃, a sjeverozapadu i u gorju na -3℃. No, dnevne će vrijednosti temperatura zraka narasti na istoku i sjeverozapadu i do 10℃. Tijekom subote i nedjelje na istoku i sjeverozapadu bit će toplije za 2℃. Prva će polovica tjedna koji dolazi biti suha i djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom. Bit će znatno hladnija od višegodišnjeg prosjeka za prve dane veljače. Očekujemo osjetno hladnija jutra s temperaturama od 0℃ uz Jadran, -6℃ na istoku i sjeverozapadu, te -9℃ u gorju. Ne zaboravimo kako će pri tlu sigurno biti hladnije za 3℃, pa i 4℃.

No, danju će biti svježe, jer će dnevne temperature narasti u gorju do 1℃, a na istoku i sjeverozapadu samo do 2℃. Dakle, boravak u vinogradima i voćnjacima neće biti nimalo ugodan za obavljanje rezidbe. Savjetujemo da se koriste i rukavice, ali i da boravak na otvorenom počinje oko 9:00, pa i 10:00 sati. Vunene kape na glavi bit će od velike koristi. Vrijedno je istaknuti kako će se oranični sloj tla polako smrzavati.

Smrzavanjem tla bit će posebno zadovoljni ratari koji su ga uspjeli izorati dubokom brazdom. To će tlo polako mijenjati strukturu da bi u proljeće bilo praškasto, a time i znatno lakše za obradu u odnosu na tlo koje u jesen nije izorano.

Sutra je Svijećnica, tj. blagdan kad se svijeće nose u crkve na blagoslov, pale se i čuvaju kod kuće. Ne zaboravimo kako je u petak i blagdan Sv. Vlaha, odnosno Blaža kad se u crkvama obavlja blagoslov grla.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Rezidba Hladno


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]