Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vazmeno trodnevlje
  • 14.04.2022. 10:00

Što su jeli naši stari u vrijeme Velikog trodnevlja?

Zeleni četvrtak, post i nemrs za Veliki petak, posljednje pripreme za Uskrs na Veliku subotu. Držite li se jelovnika Velikog trodnevlja?

Foto: Depositphotos/zatletic
  • 5.821
  • 155
  • 0

Korizma je vrijeme 40 dana prije Uskrsa u kojem se kršćanima preporuča post i nemrs. Vrijeme u kojem živimo često nas odmiče od ovih običaja koji imaju dobrobiti i za dušu i za tijelo. Jer, kako znamo, sve religije i drevne kulture držale su se posta, kao neophodnog čišćenja organizma

Naši stari strogo su se držali pravila ne jedenja mesa, osim nedjeljom, i obaveznog posta petkom tijekom korizme. Tada se pazilo i da se u jelu "ne zabili", odnosno nisu se jeli mlijeko i mliječni proizvodi, mast niti jaja. 

Na Sveto trodnevlje se ne dira u zemlju: Koji su još običaji Velikog tjedna?

Određene su smjernice postojale i u danima Velikog trodnevlja.

Veliki četvrtak

Vazmeno trodnevlje započinje Velikim četvrtkom, poznatim i kao zeleni četvrtak. Kršćanski je to spomendan Isusove posljednje večere. U Slavoniji je običaj taj dan praviti varivo od špinata, a u Labinštini se za večeru jelo zelje (kupus) jer se smatralo da je baš to Isus jeo sa svojim učenicima na posljednjoj večeri. Ondje se on stoga naziva i zeljavi četvrtak. 

Blitva je prezimila (Foto: M.C.Celić)

I u drugim krajevima su se pripremala povrtna jela jer je ovo doba u godini kada ima mladoga špinata, blitve, raštike, poriluka, luka, ali i samoniklog bilja poput koprive, štavelja, maslačka, srijemuša. 

Veliki petak

Veliki petak obilježava cjelodnevni post, a najčešće se prvi puta jelo tek predvečer. 

Po uzoru na Isusa, na jelovniku je najčešće riba. U Slavoniji i Baranji je to fiš ili pržena riba. Također, u tom su se kraju taj dan jeli rezanci s orasima ili makom. Mnogi bi postili gotovo cijeli dan ili tek malo prizalogajili komadić kruha uz vino ili, primjerice, u Omišlju na otoku Krku, smokve i rakiju. Taj se dan još jeo i kiseli kupus s malo ulja i komadićem kruha. 

U pojedinim dijelovima Hrvatske pravila su se i posebna peciva, poput fritula u Dalmaciji ili pak beskvasne pogače kljukuše u okolici Slunja. U okolici Zagreba jela se poljevka, kukuruzni kruh poliven uljem. 

U Podravini su spremali grah sa zeljem, ali i krumpir u svim varijantama. 

Velika subota

Za Veliku subotu su se obavljale posljednje pripreme za Uskrs, i taj dan, zapravo, nije obilježio nikakav poseban jelovnik. Meso se nije jelo, ali se nije ni strogo postilo. Izjutra bi se u kontinentalnoj Hrvatskoj kuhala šunka u velikom kotlu, a zajedno s njom i kobasica, slanina i jaja koja su od suhog mesa poprimila poseban okus. 

Završavalo se ukrašavanje pisanica, kao i pečenje kolača poput gužvare, pince i drugih tradicionalnih slastica.  

Gužvara je tradicionalan kolač za Uskrs

Domaćica bi taj dan pekla i poseban kruh u koja bi umetnula jaja, ukrašen kršćanskim simbolima. U Kaštelima se pekla trvenica ili sirnica, kruščići koji su na svom vrhu imali tri reza kao znak Svetog Trojstva. Riječ je o slatkom kruhu premazanim tučenim jajem i posutim šećerom. 

Pripremio bi se i hren i mladi luk, a sva ova jela - od jaja preko šunke i slanine do kolača i svakako malo soli, bi se stavila u korpicu koja se pokrivala šlinganom, vezenom ili heklanom krpom koja bi se čuvala samo za tu namjenu. Ovako pripremljeno jelo bi se nosilo na blagoslov u crkvu koji se negdje održava nakon mise Vazmenog bdijenja ili pak na samo Uskrsno jutro. 

Sva bi se ova jela blagovala za Uskrsno jutro u obiteljskom zajedništvu. 


Tagovi

Vazmeno trodnevlje Veliki četvrtak Veliki petak Velika subota Jelovnik Post Nemrs Korizmena jela Tradicijska kuhinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]