Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Je li gužvara isto što i masnica, štrudla, gibanica?

Gužvara, masnica, savijača, gibanica, štrudla, pa čak i torta, a onda i orehnjača, makovnjača - sve su ovo nazivi za kolač od dizanog tijesta koji je punjen nadjevom od maka, oraha, rogača ili kakaa. 

U Slavoniji, u mom rodnom mjestu, Sikirevcima, za njega kažu masnica ili torta, u Starim Mikanovcima, gdje sam odrasla, gužvara. Kako god ga zvali, nećete pogriješiti. 

Porijeklo ove slastice se ne zna, no pravi se u mnogim zemljama srednje Europe. 

U Hrvatskoj se tradicioalno peče za blagdane, svečanije prilike i karmine. Njegova je izrada vrlo jednostavna, a potrebno vam je: 

Za tijesto:
500 grama brašna
300 ml mlijeka
1/2 žličice soli
1 jaje
30 grama šećera
30 grama maslaca
3/4 vrećice suhog kvasca

Za nadjev:
200 grama maka (oraha, rogača)
130 ml mlijeka
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 žlice maslaca
grožđice

Jedno tijesto dva kolača

Osobno sva dizana tijesta mijesim pomoću miksera, odnosno spiralnih mješalica. 

Ova količina tijesta je dovoljna za dvije štruce. Jednu možete puniti makom, drugu orasima ili rogačem. 

Zagrijte mlijeko i izlijte u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. Dodajte šećer, sol, maslac, jaje, te brašno. U brašnu napravite rupu u koju stavite suhi kvasac te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se diže na toplom sat i pol vremena. Nakon toga premijesite (opet uz pomoć miksera) te ostavite da se udvostruči

U međuvremenu napravite nadjev. 
Zagrijte mlijeko sa šećerom i putrom do vrenja. U mak (ili rogač, orahe) stavite šaku grožđica koje ste prethodno natopili u vodi te prelijte (pofurite) vrelim mlijekom i dobro izradite da smjesa bude kompaktna. U nadjev od rogača sam stavila i malo narančine korice

Tijesto prepolovite na dva dijela. Jedno stavite sa strane, a drugo razvaljajte te premažite nadjevom. Četvrtinu tijesta ostavite praznim kako biste ga mogli dobro savinuti, a da nadjev ne ispada. 

Isto napravite  s drugim dijelom tijesta. 

Kada ste obje štruce stavili u pleh, ostavite da se dižu još 20-ak minuta. Prije pečenja možete premazati razmućenim jajetom ili otopljenim maslacem. 
Pećnicu zagrijte na 180°C i kada je zagrijana, stavite peći na 30 minuta. Je li pečeno, provjerite pomoću dugačke igle ili štapića za roštiljanje. Ako na njemu nije zalijepljeno tijesto, kolač je dobro pečen. 

Izvadite ga, prekrijte krpom i prije rezanja čekajte da se ohladi. 

Koji vam je nadjev najdraži?

A kako vi zovete ovaj kolač, kako ga pripremate, koji vam je nadjev najdraži - napišite svoja iskustva i savjete u komentarima, a svoje fotografije podijelite s nama ovdje, na našoj društvenoj mreži KLUB

Napomena: U slučaju da postite, tijesto možete napraviti i bez jajeta, ali u tom slučaju s brašnom pomiješajte žličicu sode bikarbone. Umjesto običnog, možete koristiti biljno mlijeko (zobeno, sojino), a umjesto maslaca margarin ili kokosov maslac. 

Više fotografija pogledajte u galeriji putem ove poveznice

#tradicijskakuhinja #gužvara #makovnjača #orehnjača #masnica #recept #kolač