Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrt u rujnu
  • 03.09.2020. 18:00

Radovi u rujnu: Berba, skladištenje, priprema zimnice, a čeka nas i sjetva

Rujan je mjesec u kojem je većina radova vezana uz berbu, skladištenje i pripremanje zimnice. Ipak, ovo je i mjesec u kojem se siju i sade mnoge voćne, povrtne te ukrasne vrste.

Foto: Depositphotos/blinow61
  • 1.277
  • 190
  • 0

Zakoračili smo u rujan, u kojem nestaju i ljetne vrućine, a nadamo se da će ugodne temperature omogućiti brojne radove u vrtu. Stoga valja zasukati rukave jer nas čeka puno posla.

Došlo je vrijeme berbe, skladištenja i pripreme zimnice, a ovo je mjesec u kojem se siju i sade neke vrste povrća.

Berba i priprema zimnice

No, prije sjetve novih vrsta treba pobrati ono što je u vrtu još ostalo i pripremiti zimnicu koja će nas okrijepiti tijekom hladnih mjeseci. Tako na red za vađenje dolazi krumpir, mrkva i peršin koje treba dobro očistiti, prosušiti i odvojiti one natrule, oštećene te lošije kvalitete s mogućim simptomima bolesti.

Traje intenzivna berba rajčice od kojih se priprema sos i druga zimnica, kao i paprike i patlidžani za ajvar te krastavci koji se kisele. Također, možemo brati i blitvu, celer, ciklu, poriluk, kupus i slično. Bundeve popu buče, hokaido, butternuta se ostavljaju da potpuno dozriju kako bi se jednom ubrane što duže održale tijekom zime. Ako želimo produžiti vrijeme berbe nekih povrtnih kultura možemo ih prekriti agrotekstilom ili formirati male plastenike.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Što se tiče berbe voća dozrijevaju jesenske sorte jabuke, kruške, lješnjaci, orasi, a na Mediteranu smokve. Voće je najbolje ubrati i čuvati u drvenim gajbicama i sličnim sanducima na tamnom i hladnom mjestu.

Čuvanje plodova jabuke i kruške - ostavite im i poneki list

Od njega možemo pripremiti i razne pekmeze, džemove, kompote, sirupe i slično.

Kreće jesenska sjetva povrća

Za neke vrste povrća opet je vrijeme za sjetvu. Tako u vrtove dolaze kulture koje se beru u kasnu jesen, ali i tijekom zime te iduće proljeće. Na gredice se u rujnu siju matovilac, salata, blitva, a sade se luk i češnjak.

Što i kako sijati i saditi u jesen?

Na jesen se ponovno mogu posijati i rotkvice, crna rotkva, rukola i špinat jer oni tijekom ljeta ne podnose vrućine i brzo odu u sjeme.

I u ukrasnom dijelu vrta ima posla

Rujan je mjesec šarenila jer mnoge cvjetnice nakon ljetnih žega i vrućina raskošno cvatu. No, nažalost ne zadugo jer će ih niske temperature i mraz pokolebati.

Što se tiče ukrasnog dijela vrta ima dosta posla. Prikupite sjemenke cvijeća koje želite sačuvati, osim toga, možete prikupiti i sjeme povrća, ljekovitog i začinskog bilja. Vodite računa o tome da je sjeme prenositelj bolesti pa ga uzmite samo sa zdravih biljaka.

Kako prikupiti i sačuvati sjeme rajčice za iduću sezonu

Cvjetnjake i dalje treba održavati, uklanjati ocvale cvjetove pogotovo trajnica i ruža jer stvaranje plodića i sjemenki nepotrebno iscrpljuje biljku.

Pravila prihranjivanja 

Ljetno cvijeće će cvasti i biti lijepo sve do pojave prvih mrazeva, zato ga prihranjujte, jer što je ono duže posađeno, to će više hraniva potrošiti. Ipak, to nemojte činiti s ukrasnim drvećem, živicom, ružama i trajnicama jer bi mogli potjerati mlade izbojke koje bi mraz mogao uništiti.

Do sredine listopada ljetno cvijeće treba počupati i prekopati cvjetnjak te ga pripremiti za sadnju novog cvijeća u jesen ili na proljeće. Ako vam mraz uništi ljetno cvijeće. na njegovo mjesto možete posaditi primjerice maćuhice ili potočnice.

Sadnja lukovica, gomolja, drveća i grmova

Krajem rujna možete posaditi i vazdazeleno drveće i grmlje, a vrijeme je i za sadnju lukovičastog i gomoljastog cvijeća koje je otporno na hladnoću poput visibaba, zumbula i narcisa. Također, mogu se razmnožavati i presađivati mnoge trajnice i jagode, ali i ruže i grmovi poput kupina i malina.

Proljetna sadnja lukovica i gomolja - na što obratiti pažnju

Posude u kojima je bilo cvijeće treba isprazniti, očistiti i sterilizirati kako bi bile spremne za jesensku ili proljetnu sadnju. Možete ih odmah i iskoristiti tako da u njih posijete začinske biljke koje ćete imati u kući i koristiti preko zime za pripremu jela i čajeva.


Tagovi

Vrt u rujnu Vrtlarstvo Jesenska sjetva Berba Rujanski radovi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.