Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća
  • 09.08.2021. 07:30

Žuta vrpca oko voćaka kao znak - slobodno uberite plodove

Dio je to nagrađenog projekta kojim se u Njemačkoj želi spriječiti propadanje voća.

Foto: Facebook/OGWV Besigheim e.V.
  • 778
  • 904
  • 0

Žuta vrpca oko stabala voća u Njemačkoj znak je da s njega slobodno i bez pitanja možete ubrati plodove. Dio je to prošlogodišnjeg projekta provedenog u okrugu Esslingen u saveznoj državi Baden-Württemberg, a zaživio je i u ostalim dijelovima te zemlje.  

Odaziv stanovništva je više nego dobar, a cilj je da što manje voća ostane neubrano. Svatko tko ima voćku ili voćnjak, a ne stigne ih obrati može označiti svoja stabla i tako dati znak ostalima da se slobodno mogu poslužiti. Ovaj je projekt prošle godine osvojio i nagradu, a iz Centra za prehranu Donje Saske (ZEHN) kažu da je i ove godine itekako tražen.

Do sada su podijelili oko 1.400 žutih traka vlasnicima trešanja, jabuka, krušaka i sličnog voća koji njihove plodove žele učiniti dostupnim i drugim stanovnicima. Za besplatnu berbu nisu se odazvali samo privatnici posjednici, već i udruge te općine.

I tamošnja savezna država Saska-Anhalt ovog ljeta sudjeluje u tom projektu kako bi spasila voćke od truljenja i propadanja. "Voćnjaci, voćke i grmlje na avenijama, u vrtovima i uz ceste pružaju mnoštvo ukusnih plodova koji se često ne mogu ubrati i preraditi", napomenula je ministrica poljoprivrede te savezne države, prof. Claudia Dalbert pohvalivši ovaj projekt.

Prema tamošnjem Ministarstvu poljoprivrede, sudjelovanje je besplatno, a nakon uspješne registracije, žute vrpce i popratni informativni materijal dostupni su za sve zainteresirane sudionike.


Tagovi

Žuta traka Žuta vrpca Berba voća Njemačka Besplatno voće


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]