• Berba voća
  • 09.08.2021. 07:30

Žuta vrpca oko voćaka kao znak - slobodno uberite plodove

Dio je to nagrađenog projekta kojim se u Njemačkoj želi spriječiti propadanje voća.

Foto: Facebook/OGWV Besigheim e.V.
  • 708
  • 902
  • 0

Žuta vrpca oko stabala voća u Njemačkoj znak je da s njega slobodno i bez pitanja možete ubrati plodove. Dio je to prošlogodišnjeg projekta provedenog u okrugu Esslingen u saveznoj državi Baden-Württemberg, a zaživio je i u ostalim dijelovima te zemlje.  

Odaziv stanovništva je više nego dobar, a cilj je da što manje voća ostane neubrano. Svatko tko ima voćku ili voćnjak, a ne stigne ih obrati može označiti svoja stabla i tako dati znak ostalima da se slobodno mogu poslužiti. Ovaj je projekt prošle godine osvojio i nagradu, a iz Centra za prehranu Donje Saske (ZEHN) kažu da je i ove godine itekako tražen.

Do sada su podijelili oko 1.400 žutih traka vlasnicima trešanja, jabuka, krušaka i sličnog voća koji njihove plodove žele učiniti dostupnim i drugim stanovnicima. Za besplatnu berbu nisu se odazvali samo privatnici posjednici, već i udruge te općine.

I tamošnja savezna država Saska-Anhalt ovog ljeta sudjeluje u tom projektu kako bi spasila voćke od truljenja i propadanja. "Voćnjaci, voćke i grmlje na avenijama, u vrtovima i uz ceste pružaju mnoštvo ukusnih plodova koji se često ne mogu ubrati i preraditi", napomenula je ministrica poljoprivrede te savezne države, prof. Claudia Dalbert pohvalivši ovaj projekt.

Prema tamošnjem Ministarstvu poljoprivrede, sudjelovanje je besplatno, a nakon uspješne registracije, žute vrpce i popratni informativni materijal dostupni su za sve zainteresirane sudionike.


Tagovi

Žuta traka Žuta vrpca Berba voća Njemačka Besplatno voće


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svega ima na našim poljima :O Uz namještaj gratis miševi :D

Izvor: https://www.facebook.com/plodzemlje/posts/368347981457945