Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba šljiva
  • 05.03.2023. 09:00

Zašto je važno osloboditi vrhove krošnji šljiva?

Šljiva je takva voćna vrsta da zahtijeva veći razmak između stabala i redova, jer je cijepljena na podlogu ringlova. Ako se dvije godine ne režu vrhovi oni će preuzeti primat i dovesti do početka sušenja grana

Foto: Bojan Kecman
  • 41.342
  • 2.139
  • 1

Puno dugačkih uspravnih ili savijenih grana u krošnjama šljiva nakon nekoliko godina dovodi do prelaska rodnosti u gornje zone dok u donjim dolazi do sušenja grana. Pojedini voćari svjesno tako ostavljaju dvogodišnje ili starije drvo, kako bi imali kakav-takav rod nakon mraznih godina i izostanka prinosa.

Osigurajte dovoljno svjetlosti

Zbog dovoljno svjetlosti u tim zonama doći će do formiranja rodnih pupoljaka, ali će, s druge strane, nedostatak svjetlosti u donjim zonama dovesti do slabijeg formiranja pupoljaka i sušenja grana koje nose rod.  

Kako prepoznati rodne pupoljke šljiva, krušaka i jabuka?

Također, zbog sve češćih mrazeva u donjim dijelovima krošnji, roda skoro i da nema. Izostanak roda zbog mraza, u slučaju da se poslije toga prihrane stabla, dovodi do formiranja većeg broja rodnih pupoljaka za narednu godinu, ali mali broj voćara obavi ljetnu rezidbu kojom bi se regulirala i bujnost stabla do koje neizostavno dolazi u slučaju mraza i prihrane. Ako se ne obavi ljetna rezidba, zimska će biti teža i trajati duže.

Otežana borba protiv štetnika

U donjim dijelovima krošanja bit će mračno, neće biti dovoljno fotosinteze i grane će se početi sušiti, naročito ako je razmak u redu, između stabala, dva metra, a između redova, četiri metra.

Stablo bi trebalo imati izgled piramide, odnosno šire u donjem, uže u gornjem dijelu

Šljiva je takva voćna vrsta da zahtijeva veći razmak između stabala i redova, jer je cijepljena na podlogu ringlova (dženarika) koja je bujna. Ako se dvije godine ne režu vrhovi oni će preuzeti primat i dovesti do početka sušenja grana u donjem dijelu stabla. Da ne spominjemo što će i borba protiv bolesti i štetnika biti otežana jer se vlaga u mračnim dijelovima krošanja zbog manjka svjetlosti duže zadržava i stvara povoljnije uvjete za polaganje jaja, kao i oslobađanje spora gljivičnih bolesti.

Prevesti rod na bočne grane

Što se radi kada se na vrhovima stabala u prethodnoj godini ostavilo dosta grana? Najvažnije je orezati višak grana prevođenjem na jednu do najviše dvije bočne grane, koje se također orezuju na vrhu ako su uspravne ili povijene. S obzirom na bujnost stabla šljiva, treba orezati i dugačke savijene ili uspravne grane i u srednjem dijelu stabla dok se u donjem dijelu rezidba vrlo malo provodi, odnosno samo ako su se grane počele sušiti.

Iako pojedini stručnjaci to ne podržavaju, stablo bi trebalo imati izgled piramide, odnosno šire u donjem, uže u gornjem dijelu.

Treba zapamtiti da biljka mora imati dovoljno svjetlosti i da se krošnja i redovi moraju otvoriti. Istovremeno to znači da će se morati obaviti jaka rezidba koja će dovesti do jačeg izbijanja ljetorasta, čak i u slučaju da ne bude šteta od mraza i na stablu bude pun rod. Rješenje za to je ljetna rezidba.


Tagovi

Rezidba šljiva Oslobađanje vrhova Fotosinteza Rodni pupoljci Džanarika Ljetnja rezidba šljiva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Za točno tjedan dana, u četvrtak, 30. ožujka započinje jubilarni, 25. Međunarodni susret maslinara i uljara "Noćnjak", sadnjom spomen masline ispred hotela Bluesun u Tučepima. Prisjetimo se kako je to izgledalo prošle godine, u Supetru na B... Više [+]

x