Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomotehnika voća
  • 22.10.2022. 09:00

Kako prepoznati rodne pupoljke šljiva, krušaka i jabuka?

Može se dogoditi da se i tijekom zime diferenciraju novi rodni pupoljci, posebice ako nema velikih minusa

Foto: Bojan Kecman
  • 4.081
  • 161
  • 0

Ako je voće dobro rodilo ne mora značiti da će dobrog roda biti i u narednoj godini. Da bi se to dogodilo stabla se moraju hraniti tijekom vegetacije, ali i poslije berbe. Do nerodnosti dolazi zato što je voćka trošila hranjiva na veliki broj plodova, a bez ljetne rezidbe i dobre prihrane, nije bilo diferencijacije dovoljnog broja rodnih pupoljaka za narednu godinu.

Rodni pupoljci na voćkama najlakše se prepoznaju po veličini. Krupniji na grani znači da će na tom mjestu, ako ne bude mraza i bude li dovoljno ishranjen do i tijekom cvjetanja, doći do formiranja plodova. Oni se diferenciraju od lipnja do kolovoza, ali uz kvalitetnu prihranu tijekom vegetacije i nakon berbe, u vidu prihrane borom, cinkom, fosforom, kalijem i dušikom.

Može se dogoditi da se i tijekom zime diferenciraju novi rodni pupoljci, posebice ako nema velikih minusa Jednostavno, voćka je uvijek aktivna. Osim u slučaju izuzetno niskih temperatura, na primjer minus 25 stupnjeva kada je u stanju hibernacije. Isto je i tijekom kolovoza ako je temperatura +40 stupnjeva. 

I ljetna rezidba je važna

Drugi uvjet za kontinuitet roda je rezidba, jer upravo rezanje viška grana koje su izrasle iz rezova u zimskoj rezidbi omogućava biljci da ravnomjernije raspoređuje makro i mikro elemente u pupoljke na stablu. Isto tako, prisutni plodovi imat će više hrane i biti krupniji. Često se događa da je na stablu veliki broj sitnijih plodova, s malo krupnih, koji imaju prolaz kod otkupljivača.

Voćari već tijekom kolovoza mogu vidjeti rodni potencijal za narednu godinu

Plod jabuka i krušaka, manji od šest i po centimetara u promjeru, nije prva klasa i otkupljivači za njega nude puno manju cijenu. Upravo je veliki broj sitnih plodova koji se ne prorjeđuju, bez ljetne rezidbe u vidu otklanjanja suvišnih grana, glavni razlog za formiranje manjeg broja pupoljaka koji će dati rod u idućoj vegetacijskoj sezoni. Zbog navedenog, ljetna rezidba predstavlja nezamjenljivu mjeru tijekom vegetacije.

Kako ukloniti izdanke na šljivama i na što posebno paziti?

Voćari već tijekom kolovoza mogu vidjeti rodni potencijal za narednu godinu koji se još jasnije vidi kada opadne list.

Stanley najlakši za rezidbu

Šljiva rađa na mješovitim rodnim grančicama, svibanjskim kiticama kratkim i dugim rodnim grančicama i kopljastim izraštajima. Najzastupljenije sorte u našim područjima, Stanley, Čačanska rodna i ljepotica, najviše rađaju na kratkim grančicama i kopljastim izraštajima, na dvogodišnjem i trogodišnjem drvetu.

Stanley će roditi kako god da ga orežete dok kod čačanskih sorti treba obaviti prikraćivanje grana za barem jednu trećinu.

Važno je da dobro odradite ljetnu i zimsku rezidbu

Ako u zimu i proljeće, pred samo listanje, kod bilo koje sorte vidite više pupoljaka na kratkim grančicama, sa strane će biti rodni pupoljci, a na vrhu lisni, odnosno, vegetativni. To je znak da ste dobro odradili ljetnu odnosno zimsku rezidbu i da možete očekivati rod.

Kruške i jabuke

Kod jabuka i krušaka je slično. Rađaju na kraćim, naboranim, izraštajima, te kratkim i dužim rodnim granama. Ako na granama vidite krupnije pupoljke, možete očekivati rod, a ako imate sitnije, sa strane grančica, rod neće biti dobar. Postoje i mješoviti pupoljci koji su na sredini odnosno srednje razvijeni, ali takvi, u ogromnom broju slučajeva, daju list, ne plod.

Kod jabuka sorta Idared najlakša je za rezidbu i uz dobru prihranu i dovoljan broj kraćih rodnih grana, daje dobar prinos svake godine. Kod krušaka, Viljamovka i Santa Marija nisu komplicirane za rezidbu dok Abate Fetel zahtijeva malo više posla zbog toga što uglavnom rađa na štrljcima, tj. manjim naboranim izraštajima i voli prikraćivanje grana na nekoliko rodnih pupoljaka.


Tagovi

Prihrana voća Rezidba voća Rodni pupoljci Viljamovka Stanley Idared


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)