Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba šljiva
  • 15.10.2022. 09:00

Kako ukloniti izdanke na šljivama i na što posebno paziti?

Trn na izdanku šljive naročito je opasan. Režite ih do zemlje i iznesite iz voćnjaka.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.166
  • 147
  • 0

Iako je prošla vegetacijska sezona kod šljiva i list još nije opao, u nasadima u kojima su primjenjene sve mjere, krajnje je vrijeme za uklanjanje izdanaka koji su u proteklom periodu izbili iz zemlje, tj. adventivnih pupoljaka na korijenu.

Oni za nekoliko godina mogu narasti visoko kao i osnovno stablo, a crpe snagu voćkama u vegetacijskom periodu kao i hranjive tvari te usporavaju rast voćaka i razvoj rodnih pupoljaka za narednu godinu.

Pazite na trnove

Prilikom rezidbe obavezna je upotreba rukavica jer izdanci, naročito kod krušaka i šljiva, često na sebi imaju trnove koji mogu napraviti duboke posjekotine na koži. To je zbog podloge džanarike.

Trn na izdanku šljive posebice je opasan. Ako ubode, a ne izvučete ga odmah i ne dezinficirate alkoholom mjesto uboda, može dovesti do crvenila, otoka, čak i trovanja krvi.

Režite izdanke do zemlje i iznesite iz voćnjaka

Budite vrlo oprezni, režitee ih do zemlje i iznesite iz voćnjaka. Upotrijebite voćarske škare ili motornu pilu, ukoliko su previše debeli.

Ne saditi plitko voće

Do rasta izdanaka dolazi zbog suviše plitke sadnje. Zato je važno da korijenov vrat, spojno mjesto, bude barem pet centimetara iznad zemlje. Ako je plitko posađeno imat ćete pojavu izdanaka, slabiji razvoj sadnice i lakšu pojavu bolesti. Rezove treba oprskati bakrom ili vapnom kako ne bi došlo do prodora parazita u stablo.

Zašto je važna zimska rezidba šljive?

Nakon nekoliko godina dolazi do sušenja stabala zbog pojave bolesti među kojima, najčešće Pseudomonasa, odnosno, bakterijskog raka. Orezani izdanci moraju se iznijeti iz voćnjaka. Najbolje je skupiti ih na hrpe i zapaliti tijekom jeseni ili zime. Istovremeno, može se početi i s rezidbom takvih stabala, naročito ako je opalo lišće.

Izdanci se mogu uklanjati i na stablima jabuka i krušaka.


Tagovi

Izdanci Pseudomonas Bakar Plitka sadnja Trn Džanarika Uklanjanje izdanaka Vapno


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.