Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oštrenje alata
  • 30.01.2022. 07:30

Kako naoštriti vrtlarski i voćarski alat?

Alat je potrebno redovno čistiti i oštriti kako bi bio dugotrajan i lakši za upotrebu

Foto: Depositphotos/Koliadzynskalryna
  • 658
  • 102
  • 1

Za rad u vrtu i voćnjaku je neophodan alat koji se treba održavati, a pojedini je potrebno povremeno naoštriti kako bi rad s njim bio lakši. Tijekom vremena i rada tupi se njihova oštrica, a pod ujeicajem kamenog, suhog, grudičastog, zbijenog ili zemljišta prepunog korijenja. Na njoj se pojavljuju urezi, dolazi do tupljenja rezne površine i bočnih strana. Što su tuplje, lopate, motike, štihače, škare, grablje, vile postaju sve teže za rad.

Dva najčešća razloga zbog kojih dolazi do ove pojave su zamor metala i oksidacija. Do zamora metala dolazi jer se oštrica savija naprijed-nazad što je čini dovoljno slabom da će se slomiti pod opterećenjem ili naprezanjem. Oksidacija je prirodan proces koji se događa kada alat nije očišćen i podmazan što uzrokuje propadanje.

Prije svega alat je potrebno očistiti od prljavštine što možete napraviti brusnim papirom, žičanom četkom ili čeličnom vunom ako je prisutna hrđa i nečistoće. Ako je potrebno, prvo ga operite, a onda ostavite i da se osuši. 

Bit će vam potreban kamen za oštrenje namijenjen za metal. Laganim pritiskom oštricu vucite po kamenu. Nakon svega nanesite sloj ulja koji će zaštititi alat od hrđe. Naravno, oštrenje je najlakše napraviti na brusnom točku. 

Oštrenje grablji

Većina vrtlara na našim terenima ne oštri grablje, ali očišćene i naoštrene grablje omogućavaju lakši rad, posebno kada je to slučaj s pripremom gredice, razbijanjem grudica zemlje i usitnjavanjem sjetvene površine.

Kako one imaju veliki broj zubaca, ovo je naporan proces. No, s takvima je rad ugodniji, lakši i brži.

Oštrenje motike, štihače i lopate

Motike su nezaobilazan alat u vrtlarstvu, cvjećarstvu, uređenju dvorišta. Prije svega motika se učvrsti da se oštrica ne pomiče. Oštrenje se obavlja pod kutom od 20º na oštricu. Motika će najbolje sjeći kada se prvo obradi zadnja strana, a s prednje uklonimo neravnine i oštećenja.

Oštar alat olakšava rad (Foto:  Depositphotos/mikeshots)

Oštrica  štihače se ovako obrađuje pod kutom od 45º. Tek tada će odlično rezati zemlju, a vi se nećete moći posjeći.

Lopate koje imaju ravnu oštricu ne zahtijevaju potpuno oštrenje za razliku od lopata sa špicastim. Kao i ostale vrtlarske alate, i lopate je  prvo potrebno očistiti od prljavštine i hrđe. Velika turpija će nam pomoći kod oštrenja njezine ivice, ali ako je ona potpuno tupa s udubljenjima i napuklinama, bit će potrebna brusilica.

Vrtlarske i voćarske škare

Tupe škare vam mogu stvoriti više štete u vrtu i voćnjaku jer će stvarati rane, kidati drvo prilikom rezidbe, bit će teške za rad. Prije svega uklonite hrđu i prljavštinu. Tu će vam pomoći brusni papir visoke granulacije. Šmirglajte dok ne dobiju sjaj. 

Za oštrenje se može koristiti brusni kamen, obloženi brusevi, metalne turpije, a najlakše je to učiniti na brusnom točku. 

Treba napomenuti da postoje različite vrtlarske škare, od malih do velikih za orezivanje živice. Potrebno ih je oštriti jedanput godišnje ili jednom u dvije godine ovisno od toga kako ih koristimo. Oštrica je zakošena i samo je s jedne strane oštra, odnosno pravi rez. Dakle, postupak trebate učiniti na pravoj strani, jer ćete u protivnom uništiti oštricu.

Tupe škare mogu napraviti puno štete (Foto: Depositphotos/zbg22)

Uzmite brusni papir, stegu (stezaljku) i turpiju. Komadom brusnog papira ili čeličnom vunom dobro očistite škare od hrđe i prljavštine. Snažno brusnim papirom istrljajte oštrice. Škare se stave u stegu s oštricom okrenutom prema gore. Vidjet ćete da je unutrašnja strana ravna, a vanjska pod kutom i nju oštrite. Turpijajte vanjsku stranu oštrice na obje strane-

Osim profesionalnog oštrenja mnogi vrtlari i voćari pribjegavaju onom pomoću brusnog papira i deterdženta za suđe. Sam proces se odvija tako što se oštrica trlja o brusni papir oko pet minuta, a zatim se istrlja sapunom za suđe. Ovo se ponavlja sve dok ne dobijemo oštru ivicu. 


Tagovi

Poljoprivredni alat Motika Štihača Lopata Škare Oštrenje Turpije Oštrenje alata


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.