Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grablje
  • 20.01.2022. 15:00

Grablje su neophodan alat za vrt i voćnjak: Kakve vam trebaju?

Grablje su poljoprivredni alat koji se često koristi, a mogu biti napravljene od različitih materijala: drvene, plastične, metalne. O čemu ovisi kakve ćete izabrati?

Foto: Depositphotos/PHOTOLOGY1971
  • 721
  • 56
  • 0

U vrtu, dvorištu i voćnjaku treba vam alat prikladan za obavljanje različitih aktivnosti, od pripreme gredica, održavanja travnjaka, košnje trave, rezidbe voćaka... Kako bi sebi olakšali rad, potrebno je nabaviti alat dobre kvalitete koji odgovara namjeni, odnosno vašim potrebama.

Odaberite ih prema vrsti posla

Grablje su poljoprivredni alat koji se često koristi, a mogu biti napravljene od različitih materijala: drvene, plastične, metalne. Osnovna namjena im je da sakupljaju pokošenu travu, ali služe i za uklanjanje lišća, rahljenje travnjaka, razbijanje grudica zemlje, pripremu gredica i druge namjene. Drške mogu biti drvene, plastične ili metalne. Cijena ovog alata može biti različita.

Veliki izbor različitih modela može zbuniti vrtlare hobiste i vikendaše. Najbolje je izabrati prema vrsti posla koji ćete s njima obavljati, površinu za koju vam trebaju, vrstu trave, konfiguraciji terena.

Ručne ili mini grablje

Radi se o malim grabljama s kratkom drškom i širinom radnog tijela do 20cm. Koriste se za rahljenje zemlje i obradu nepristupačnih dijelova. Često se primjenjuju u uređenju cvjetnih ili malih gredica, grabljanje lišća ispod ukrasnih grmova, pripremu zemljišta prilikom sjetve ili sadnje cvjetnih vrsta. Zupci su im nešto duži, a drška može biti metalna, drvena ili od mekanih materijala. Danas se mogu pronaći i potpuno plastične.

Grablje za sakupljanje trave

Grablje s kojim ćete sakupljati pokošenu travu imaju tanke i gusto postavljene zupce. Odaberite one s dugačkom drškom kako bi u što manje poteza sakupili pokošenu travu. Za travnjake koje redovno kosite, s mekšom travom, uzmite plastične ili drvene, dok za grublju travu i korov odaberite metalne s dužim zupcima.

S njima ćete skupljati i grane (Foto: Depositphotos/dimaberkut)

Grablje za travnjake

Obično su metalne s tanjim zupcima koji su gusto poredani. Služe za grabljanje travnjaka i uklanjanje osušenih vlati koje bi u uvjetima pretjerane vlage mogli početi trunuti.

Kako spriječiti pojavu glista na travnjaku?

S njima obavljamo prozračivanje travnog pokrivača i lagano podrahljivanje površine zemlje.

Grablje za šljunak

Ravne ili grablje za šljunak klasičan su model koji se koristi za teže radove. S njima možete rahliti i izravnavati zemljište, sakupljati lišće, travu, grubi korov, šljunak, grančice, ali i rahliti travnjak ili uklanjati mahovinu. Zupci su im ravni ili blago savijeni prema unutra i često su niži od klasičnih metalnih.

Grablje s uvrnutim zupcima

Ovaj tip je vrlo sličan metalnima, s dužim zupcima, ali su oni uvrnuti, zarotirani za 180° i zašiljeni. Služe kao efikasan alat za rahljenje, razbijanje grudica zemlje i krtičnjaka. Puno su bolje od klasičnih metalnih kada je u pitanju priprema gredica za sjetvu i sadnju. Najbolji su izbor za pravljenje gredica.

Aerator grablje

Radi se o izuzetnom alatu. Aeratorske grablje imaju zupce u obliku srpa koji su usmjereni prema dolje. Zahvaljujući tom obliku možemo ih koristiti za razbijanje grudica zemlje, pripremu gredica, sakupljanje mahovine, grabljanje suvišnih vlati trave. Istovremeno prave male rezove u travnjaku dubine do 3cm što omogućava da voda, zrak i hranjive tvari prodiru u zonu korijena trave.

Dvostrane grablje

Ovaj tip se rijetko može naći na našim terenima, a radi se o vrlo praktičnom alatu za različite namjene. Izrađene su od kvalitetnog metala. Stranu s gušćim zupcima možete koristiti za izravnavanje malča, razbijanje grudica zemlje, uklanjanje šljunka, krhotina, gomila različitog grubljeg materijala. Druga strana koja ima rjeđe raspoređene zupce u obliku polumjeseca služi kao aerator grablje.

Dužinu drške birajte po svojoj visini (Foto: Depositphotos/anjjanhetman)

Grablje za sakupljanje lišća

Za ove grablje je karakteristično da su izgrađene od laganih materijala, metala ili plastike. Radni dio je u obliku lepeze. Ukoliko su od metala, lepeza se može skupiti ili raširiti prema potrebi. One su čvršće, s njima se lakše sakuplja više lišća, a može se obaviti i lagano grabljanje travnjaka. Plastične su laganije, ne mogu se skupiti i s njima možete obavljati prikupljanje manje količine lišća, a pri tome neće oštetiti travnjak.

Kada ih birate, obratite pažnju na dužinu drške koja treba biti dovoljno duga da vam omogući grabljanje lišća s veće udaljenosti. U osnovi, za ljude koji su visoki do 175cm optimalna je dužina drške oko 1,20m, a za ljude koji su viši bolje je da odaberu dršku dužine 1,30m. Prije kupovine isprobajte kako vam stoje u rukama i kako možete raditi s njima. Zupci na grabljama trebaju biti gušći kako bi prikupili što više lišća, ali to ovisi od veličine i oblika opalih listova.

Održavajte grablje

Kako bi vam što duže trajale, potrebno ih je poslije svake upotrebe očistiti. Čuvajte ih na suhom i tamnom mjestu. Posebno metalne ne smiju biti izložene vlazi jer će brzo početi hrđati. Nakon svake sezone očišćene metalne grablje premažite uljem koje će spriječiti propadanje.


Tagovi

Alat Poljoprivredni alat Alat za vrt Grablje Grabljanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]