Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Štihača
  • 14.01.2022. 07:30

Kako odabrati pravu štihaču, naoštriti ju i nasaditi dršku?

Bez dobre štihače (ašova) je nemoguće zamisliti rad na imanju, posebno u vrtu.

Foto: Depositphoto/danyk
  • 305
  • 61
  • 0

Radove oko uređenja zemljišta na imanju je nemoguće zamisliti bez dobre štihače (ašova). Posebno je neophodna kada su u pitanju vrtlarski radovi. Ovaj poljoprivredni alat je nezamjenjiv kada se radi o kopanju zemlje, formiranju gredica i staza, vađenju i prenošenju biljaka, kopanju rupa za sadnice ili za stupove, a olakšat će vam naporan rad i uštedjeti vrijeme. Može zamijeniti lopatu i neke druge alate, ali oni ne mogu zamijeniti štihaču.

Prilikom odabira potrebno je obratiti pažnju od kakvog materijala je napravljena. Jeftini su napravljeni od tankog metala ili kako ih narod naziva "limeni ašovi" su pogodni za obavljanje nekih lakših radova. Kod težih se brzo krive, na teškom zemljištu ne mogu prodrti u dubinu i podložni su brzom propadanju.

Kovani za dugotrajno korištenje

Ukoliko želite štihaču koja će dugo trajati, odaberite kovanu. S njom ćete moći raditi teže poslove, ali trebate znati da on nije lagana.

U svijetu je ponuda raznovrsnija: od čelika, čelika obloženog teflonom, nehrđajućeg, visokolegiranog, od titanija i njegovih legura.

Odaberite pravi oblik (Foto: Depositphotos/lightpoet)

Druga stvar na koju trebate obratiti pažnju je oblik alata. Prednja strana treba biti ravna, a na zadnjoj se nalaziti uzdužno ojačanje. Ovakve površine najbolje zahvaćaju i režu zemlju. Kod nekih je to ojačanje na prednjoj strani i ono otežava sječu i zahvaćanje zemlje. Neki imaju plitku radnu površinu, a neki dužu.

Prema zemlji koju imate birajte oblik oštrice. Za glinu i tvrda zemljišta odaberite klasično zaobljeno, dok za lagana i pjeskovita odaberite pravokutno. Postoje i oni sa specijaliziranim oštricama. Ono u obliku cik cak linije je pogodno za zemljište koje se po prvi put obrađuje i koje je prožeto korijenjem vegetacije. Šiljasto je pogodno za sve tipove zemljišta. Za žene su pogodniji laganiji, s kraćom radnom površinom.

Odabir drške

Drška može biti od drveta, plastike, aluminija i drugih legura. Za izradu drvene drške koriste se jasen, bor, breza, jasika, a najčešće u ponudi imaju bukove ili bagremove. Drške od bagrema su čvršće, ne lome se lako, a prednost je i što su lagane. Mogu se izbrusiti da budu glatke i prebojati da budu dugotrajnije. Ovakve drške su kod nas najčešće u prodaji. Prilikom kupovine obratite pažnju da nema čvorova i bijelih dijelova drveta. To nam pokazuje da se radi o drvetu ispod kore, a ono je mekše i brže propada. Drške s čvorovima i bijelim dijelovima lako pucaju kada radite na težem zemljištu.

Za žene su pogodniji laganije štihače (Foto: M.C.C.)

Prilikom nasađivanja drške potrebno je donji dio prilagoditi otvoru štihače tako da ona dobro nalegne na stranice otvora. Ravnomjerno sa svih strana skinemo višak drveta. Kada stavimo dršku u ležište, možemo je dodatno osigurati zakucavanjem čavla koji se zavrne, a bolja opcija je da se postavi vijak (šaraf) koji se po potrebi može odvrnuti.

Visina s drškom treba biti iznad lakta i 10cm ispod ramena. Ovo je optimalna visina alata za rad.

Oštrenje  

Kako bi vas dobro služila potrebno je oštricu redovno oštriti što će napraviti veliku razliku prilikom upotrebe i olakšat će vam rad. Kada je naoštreno, lakše prodire kroz zemlju, a vi ćete utrošiti manje snage.

Za najbolje rezultate oštrite ivicu pod kutom od 45º. Pod ovim kutom ćete ju naoštriti da lako prolazi kroz zemlju i reže busenje i korijenje, a nećete se moći posjeći.

Ako na oštrici primijetite neravnine, turpijajte dok ih ne uklonite. One vas mogu porezati, a bit će izvor daljeg propadanja oštrice. Kada poslije oštrenja turpijom pod prstima osjetite neravnine s donje strane, okrenite štihaču te lagano isturpijajte i donju stranu oštricu.


Tagovi

Poljoprivredni alat Štihača Oštrenje Drška Kovani ašov Nasađivanje drške


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.