Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 29.06.2015. 18:00
  • Varaždinska

Zaštita jabuka prije i nakon oborina

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 62
  • 3
  • 0

S obzirom da je proteklih dana palo i do 70 mm kiše, a u slijedećem razdoblju predviđaju se i lokalni grmljavinski pljuskovi uz vrlo visoke temperature, potrebno je provoditi preventivnu zaštitu protiv krastavosti jabuka (Venturia inaequalis), nekim od površinskih fungicida kao što su Delan SC 750, Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Cadillac 80 WP. Polyram, Antracol WG 70 ili Ziram.

U nasadima u kojima se pojavljuje pepelnica, moguće je koristiti neke pripravke na bazi sumpora, no budite oprezni, jer na višim temperaturama, mogu biti fitotoksični. Stoga prskajte u večernjim satima kada su temperature niže ili u ranim jutarnjim, kada nema rose.

Za suzbijanje druge generacije jabučnog savijača koristite neki od insekticida, primjerice, Calypso 480 SC, Match EC, Mimic SC, Runner SC, Mospilan SP ili Affirm WG.

U nekim je intenzivnim voćnjacima, utvrđena prisutnost jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum). Najčešće se primjećuje na korijenovim izdancima i korijenovom vratu i to kao kao bijele paučinaste niti ispod kojih se nalaze uši, koje, kad ih stisnemo, ispuštaju crvenu boju. Suzbijaju se najčešće zajedno s ostalim vrstama ušiju, savijača i drugih štetnika, no često treba pristupiti i dodatnom suzbijanju. Tretiranje se obavlja prije početka vegetacije ili poslije berbe, prskanjem zone zadržavanja ušiju.

Preporučujemo i preglede nasada na prisutnost crvenog voćnog pauka. Pragom štetnosti smatramo okolnost, kada broj pauka po listu, pomnožen s brojem dana preostalih do berbe, iznosi više od 500. Od akaricida, dozvolu za primjenu, uz ograničenja, imaju Apollo, Demitan SC, Vertimec EC, Envidor SC i Zoom SC. Važno je pratiti ograničenja primjene za preparate, vodeći se Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća - dio integrirane zaštite.

Pridržavajte se uputstava za upotrebu, vodite evidenciju o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana za upotrebu u RH, pročitajte u Fitosanitarsnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom ovdje.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže u Varaždinskoj županiji održat će se tokom listopada, prema rasporedu kojeg možete vidjeti ovdje.

Martina Borić dipl.ing.agr
martina.boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Grmljavinski pljuskovi Krastavost jabuka Pepelnica Sumpor Fitotoksičnost Jabučni savijač Insekticidi Jabučna krvava uš Paučinasta nit Crveni voćni pauk Prag štetnosti Akaricidi FIS Varaždinska županija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]