Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Istri
  • 25.07.2022. 08:55
  • Istarska, Kaldir, Motovun

Voćke zbog suše odbacuju plodove, trošak vode ogroman, a strahuju i od novih restrikcija

Istarski su poljoprivrednici na mukama radi ekstremne suše, ali i dima od požara u Sloveniji. Spašava ih poljoprivredna voda koju još uvijek smiju koristiti, no boje se da bi se to uskoro moglo promijeniti.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
  • 450
  • 81
  • 0

"Voćnjaci su obilovali cvijetom - trešnje, rane marelice, rane breskve – sve je obećavalo, ali sada plodovi padaju s grana“, žali se Klaudija Cortolomanlaganis, članica OPG-a Čižo iz Kaldira u Istri. Kruške koje se inače beru iza 1. kolovoza, ubiru sada jer padaju na tlo.

Tolika je suša da joj se čini kako će sezona za trajne nasade jako brzo završiti. Mlade masline također strašno pate, govori, i bez zalijevanja će se osušiti. A prognoza je da tjednima neće biti oborina. Prije godinu i pol dana s njom smo razgovarali o poplavama, ovoga ljeta o suši.

Iz istarskog raja za voće stiže i ono obitelji Laganis, no obilne kiše prave probleme

Oko Motovuna ima puno potoka, ali svi su presušili. To se nikada nije desilo – da nema niti jedna kap vode, s nevjericom nastavlja.

"Majka priroda nas kažnjava. Čovjek je prema njoj nemilosrdan i normalno je da nam uzvraća. Ne možemo nepromišljeno crpiti resurse bez da nam se obije o glavu. Vraća nam se kao bumerang, ovo je bilo za očekivati. Samo što se nismo nadali takvim ekstremima“, kazuje Klaudija.

Izvor presušio, trošak vode ogroman

Više desetaka kolometara južnije, u zaseoku Gubavica nedaleko Barbana, vrijedna obitelj Bulić također muku muči s nezapamćenim vrućinama i nestašicom vode. Povrće na otvorenoj njivi inače zalijevaju vodom iz izvora, ali ove godine je presušio tako da od tih kultura ne očekuju ništa, pričaju nam.

Na OPG-u Čižo kruške već sada ubiru (Foto: arhiva OPG-a)

"Poljoprivrednom vodom zalijevamo povrće u plasteniku, malo zalijemo još breskve i nektarine“, govori Vera Bulić, vlasnica istoimenog OPG-a. Problem je što treba utrošiti puno više vode nego u normalnim okolnostima pa se radi o ogromnom trošku, ističe.

"Blitva uopće ne raste i ne možemo ništa po tom pitanju jer nema smisla toliko zalijevati. Održavamo pomidore, paprike i voćke koje su nam prioritet“, nastavlja. Kaže da je ova suša pogubna za mlade masline, “a i starije će odbaciti plod ne bude li kiše u slijedećih desetak dana“.

Još jedan red pa gremo skupa doma - slogan je, ali i poticaj na rad obitelji Bulić

Sretna je što je još uvijek dozvoljeno trošiti poljoprivrednu vodu, no boji se da će im je zabraniti. Kaže da je zapravo sigurna da hoće, samo se nada da neće tako skoro.

"Živimo u strahu od budućih odluka od strane nadležnih. Sve zajedno doista ne miriše na dobro“, zabrinuto će.

Nedozreli plodovi

Klaudija govori kako nada umire posljednja te da se još uvijek nadaju kiši. "Toplo se nadam da kada do toga konačno dođe, da će oborina biti u normalnim količinama, a ne opet neko nevrijeme ili tuča“, dodaje.

Samo da nam ne ukinu i poljoprivredu vodu, kaže Vera Bulić (Foto: B. Kufner)

Kaldir je voćarski kraj, na Motovuštini ima preko 40 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i šteta će biti ogromna, uvjerena je. Zato urod pokušavaju spasiti tako da beru nedozrele plodove. Za voćke nije kritična situacija, navodi, ali su “ove godine plodovi puno sitniji“. Za breskve kaže da su malo veće od cherry rajčice.

OPG Čižo bavi se pretežno voćarstvom, ali uzgajaju također povrće. "Krastavac nam je totalno stradao, kod pomidora nećemo imati cvjetova, tek se trećima nadamo - da će se otvoriti. Ovo je stvarno katastrofa“, očajava Klaudija.

Zalijevaju noću, pune velike kanistre od 1.000 litara, okopaju oko sadnice, puste vodu i natrag zagrnu kako bi spriječili isparavanje. To rade da spase mlade nasade jer sve što je zasađeno unutar zadnje tri godine moraju zalijevati da bi opstalo.

Dim iz Slovenije

"Molimo se da nam ne zatvore poljoprivrednu vodu. Međutim, puno je nelogičnosti pa se bojimo. Čitamo kako tuševi na pojedinim plažama rade, tako je i s autopraonama. Neki navode da imaju vlastite bušotine, izvore.. Odjednom ispada da Pula ima 50 izvora“, opisuje.

Čudno joj je što se zalijevaju zelene površine u Puli, ruže su tamo u punom cvatu. Mnoštvo je nepoznanica i očito je kako ne postoje isti kriteriji za sve - više ne zna što je istina, negoduje. 

Nada se da nadležni neće dirati poljoprivrednike u eventualnom drugom krugu restrikcija te da će im ostaviti poljoprivrednu vodu.

I za kraj priče dokaz kako nevolja nikada ne dolazi sama - stigao im je i dim iz Slovenije nastao uslijed devastirajućeg požara. "Nije dovoljna suša koja nas je pogodila već sada imamo i dim koji nas guši“, kaže naša sugovornica.

Oblaci dima zbog požara u Sloveniji prekrili su Istru (Foto: HVZ)

Radilo se o oblacima dima koji se prostiru skroz do Kaldira i Motovuna. Ta dva mjesta smještena su na brdima, a što je viša nadmorska visina to je veća koncentracija dima, govori Klaudija.


Tagovi

Suša Istra Dim Poljoprivredna voda Kaldir Klaudija Cortolomanlaganis OPG Čižo OPG Bulić Vera


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."