Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita mandarina
  • 28.04.2023. 10:10
  • Dubrovačko-neretvanska, Dolina Neretve

Upitna proizvodnja mandarina - ove godine nema zaštite od sredozemne voćne muhe?

Mandarina i cijela poljoprivreda doline Neretve na žalost i dalje ostaje na margini interesa svih donositelja odluka, a proizvođači prepušteni sami sebi, upozoravaju

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.397
  • 108
  • 0

Bez učinkovitog suzbijanja sredozemne voćne muhe Ceratitis capitata, štete na mandarina mogu biti i 100 postotne, a iz dostavljenog Akcijskog plana do 2025. godine vidljivo je da je sve palo samo na monitoring, ranu detekciju i obavješćivanje, što nije ni blizu dovoljno, upozoravaju proizvođači agruma iz Doline Neretve.

Kako navodi predsjednik Udruge "Neretvanska mladež" i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore, Željko Bjeliš, posljednjih 20-ak godina, otkako je uveden SIT program odnosno tehnika sterilnih kukaca, pokazao je zadovoljavajuću učinkovitost. Sada je taj program upitan, a time i proizvodnja. 

"Jedina metoda suzbijanja – praćenja, koja bi se naredne tri godine možda provodila je masovni ulov. Međutim, s obzirom da u dostavljenom dokumentu nemamo podatak o površini na kojoj bi se provodio, a uzimajući u obzir predviđeni broj lovki 3.000-4.000 komada te uvažavajući preporuku o potrebnom broju lovki po jedinici površine, zaključujemo da masovni ulov nije u funkciji suzbijanja, nego tek praćenja intenziteta pojave sredozemne voćne muhe", napominje. 

Što je sa sterilnim muhama?

Smatra da bi tehnikom sterilnih kukaca trebao biti obuhvaćen cijeli geografski prostor doline Neretve, ukoliko se želi pravi učinak suzbijanja. Akcijskim planom, međutim, nisu definirane površine pod SIT-om. S obzirom na datum, ispuštanje se već trebalo početi provoditi, ali koliko je na terenu primjetno, sterilne muhe se još ne ispuštaju, a pitanje je hoće li se ove godine ikako ispuštati.

"Nemamo informaciju je li dogovorena suradnja sa dobavljačima i hoće li provedbe ove godine biti", pojašnjava dalje dodajući da su stoga proizvođači, ali i otkupljivači – trgovci zabrinuti, znajući koje probleme i poteškoće u distribuciji mogu očekivati. 

U ime proizvođača naglašava da je provedbu mjera prikupljanja i zbrinjavanja otpalih plodova biljaka domaćina, potrebno tehnički razviti, tj. nabaviti ili konstruirati priključne uređaje za strojno prikupljanje otpalih plodova. Za ovaj dio prikupljanja i zbrinjavanja je potrebno angažirati jedinice lokalne samouprave, koje bi kroz komunalna poduzeća sustavno i planski odrađivale taj posa

"Po tko zna koji put, napominjemo da je pravovremena i cjelovita berba mandarina najjači alat u suzbijanju sredozemne voćne muhe, a kako bi to proveli predložili smo mjere još u dopisu od 16. siječnja 2023.", podsjeća Bjeliš. 

Gdje je "zapelo" sa suzbijanjem sredozemne voćne muhe?

Riječ je o mjeri povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju za 20% količina, koje obično ostanu neubrane; uključiti mandarine u Program potpore za posebno osjetljive sektore i to preradu  u sekundarne proizvode: sok, džem i sl. te posebnim programom potpore proizvođače animirati na provođenje kvalitetnijih mjera sanitacije, uključujući opremanje potrebnim oruđima i financijsku nadoknadu.

Navodi i da krčenje samoniklih biljaka domaćina predstavlja veliki problem svima. Zapuštene površine, kojih nije malo, posebno nedostupne i usitnjene površine, veliki su izvor infekcije, ne samo sredozemnom voćnom muhom već i drugim opasnim štetočinjama.

Što se tiče uspostave suradnje s proizvođačkim udrugama, potrebno je uključiti što veći broj udruga proizvođača mandarina, ali i Udrugu 'Mandarina', s obzirom na značaj pčela u opstanku čovječanstva.

Na margini interesa donositelja odluka 

Edukacija je, kaže, uvijek dobrodošla, međutim poljoprivredni proizvođači su često siti predavanja i edukacija koje redovito prolaze kao uvjet okolišnih mjera, a sada i svih drugih. Ono što njih zanima je koje sredstvo, na koji način i kojem trenutku upotrijebiti, kako bi zaštitili svoje poljoprivredne kulture, u ovome slučaju mandarine. To je najlakše preko lokalnih portala, web stranica JLS i društvenih grupa.

Zaiskrilo oko sredozemne voćne muhe? Na dopis Neretvanske mladeži reagirali Ministarstvo i HAPIH

"Mandarina i cijela poljoprivreda doline Neretve na žalost i dalje ostaje na margini interesa svih donositelja odluka, a poljoprivredni proizvođači prepušteni sami sebi", ističe dodajući da  se iz dostavljenog Akcijskog plana iščitava nedostatak volje – ambicije svih mjerodavnih i smatraju potrebnim kontinuirano poticati sve organizacijske i upravljačke razine na jedinstveni cilj, a to je pravovremeno, kvalitetno i cjelovito suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini Neretve. 

"Ukoliko je provedba SIT tehnike za ovu godinu upitna ili neprovediva, potrebno je 'pod hitno' razviti alternativni način uz sva dostupna sredstva i uključenje svih dionika procesa, kako bi se izbjegle neželjene posljedice", zaključuje mr.sc. Željko Bjeliš.


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Mandarina Sredozemna voćna muha Zaštita SIT program Zaštita mandarina Proizvođači Željko Bjeliš


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).