Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje štetnika
  • 20.01.2023. 09:30

Zaiskrilo oko sredozemne voćne muhe? Na dopis Neretvanske mladeži reagirali Ministarstvo i HAPIH

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu reagirali su na nedavno objavljen dopis Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež".

Foto: Depositphotos/goffkein
  • 996
  • 116
  • 0

"Potaknuti objavama u medijima nastavno na dopis "Neretvanske mladeži", a vezano za navodnu neaktivnost resornih institucija, smatramo kako javnost treba biti upoznata s kronologijom, aktivnostima i svim naporima koje poduzimamo u suzbijanju štetnog organizma sredozemne voćne muhe u dolini Neretve", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) nakon nedavno objavljenog dopisa spomenute udruge. 

Gdje je "zapelo" sa suzbijanjem sredozemne voćne muhe?

Za nabavu sterilnih kukuljica 2 milijuna kuna

Kako navode, Hrvatska i Španjolska jedine su zemlje na europskom kontinentu u kojima se provodi program SIT tehnike, a o kompleksnosti provedbe u smislu stručne platforme i zahtjevne organizacije svjedoči činjenica da agrumarski razvijenije zemlje nisu implementirale ovaj oblik suzbijanja tog ekonomski značajnog štetnika.

Kako je proizvodnja mandarina u Hrvatskoj izvozno orijentirana, gdje se oko 75 posto ukupno proizvedenih izvozi, dijelom i u zemlje uvoznice s karantenskim zahtjevima prema ovom štetniku, osim direktnih šteta u voćnjacima, cilj je divlju populaciju i štete držati na razini suzbijanja, koja će osigurati nesmetani izvoz plodova ove, za RH strateški važne kulture.

"Samo u razdoblju od 2018. do 2022. godine utrošeno oko 10 milijuna kuna za nabavu steriliziranih kukuljica sredozemne voćne muhe", ističu.

Do sada su, kažu, uložili iznimne napore da organiziraju neometanu nabavu i transport sterilnih kukuljica u cijelo vrijeme covid krize, kada su bili prekinuti lanci opskrbe i tijekom invazije na Ukrajinu,. "Posebno je bilo zahtjevno organizirati transport iz Izraela u vrijeme bombardiranja Tel Aviva 2021. godine", napominju.

Sve ovisi o dobavljačima?

Kažu i da čim ih je izraelski proizvođač kao dugogodišnji dobavljač obavijestio o prekidu proizvodnje, aktivno su započeli s traženjem drugog dobavljača te su u intenzivnoj komunikaciji s jedinim potencijalnim dobavljačima na svjetskom tržištu, institucijama iz Španjolske i Južnoafričke Republike, a pri čemu su, u svrhu efikasnosti, uključili i naša veleposlanstva.

"Mogućnost nastavka primjene SIT tehnike ovisi o kapacitetima i spremnosti navedenih dobavljača za isporuku sterilnih kukuljica, a s hrvatske strane su osigurana značajna financijska sredstva i svi ostali preduvjeti", ističu.

Uz navedeno, kažu da redovito provode monitoring odraslih oblika i ličinki štetnog organizma, s ciljem rane detekcije žarišta, aktivnosti suzbijanja masovnim lovom te istražuju i druge alternativne metode suzbijanja sredozemne voćne muhe.

Visokoprioritetna proizvodnja

Odlučnost da se iznađe rješenje ogleda se i u financijskim sredstvima osiguranima u proračunu HAPIH-a za nastavak SIT aktivnosti u 2023. godini, u iznosu od preko 400.000 eura.

"O ozbiljnosti pristupa problematici u dolini Neretve govori i zapošljavanje četiri djelatnika na neodređeno vrijeme u HAPIH-ovom Centru za zaštitu bilja u Opuzenu tijekom 2022. godine, koji su svakodnevno na terenu, posvećeni upravo ovim pitanjima", navode.

Kažu i kako neposredno s terena imaju i informaciju od odgovornih poljoprivrednika koji marljivo sakupljaju svoje plodove i apeliraju na one koji to nažalost ne čine. "Upravo neprovedba mjera sanitacije, koja se odnosi na nesakupljanje plodova, doprinosi širenju štetnika", upozoravaju iz Ministarstva i HAPIH-a.

Također, upućuju poziv proizvođačima da se udruže u proizvođačke organizacije, kako bi mogli, sukladno propisima Europske komisije, i dalje aplicirati za sredstva za mjeru potpore proizvođačima mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju.

Na stratešku važnost poljoprivredne proizvodnje doline Neretve za RH ukazuje i nedavni sastanak na temu projekta Centra za agrume kojeg su pokrenuli Dubrovačko-neretvanska županija, Regionalna razvojna agencija DNŽ Dunea i Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku i koji će se u suradnji između spomenutih pokretača projekata, Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a, zaključuju.


Tagovi

Sredozemna voćna muha Mandarine HAPIH Ministarstvo poljoprivrede Dopis Štetnik agruma Dolina Neretve


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.