Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje štetnika
  • 20.01.2023. 09:30

Zaiskrilo oko sredozemne voćne muhe? Na dopis Neretvanske mladeži reagirali Ministarstvo i HAPIH

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu reagirali su na nedavno objavljen dopis Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež".

Foto: Depositphotos/goffkein
  • 996
  • 116
  • 0

"Potaknuti objavama u medijima nastavno na dopis "Neretvanske mladeži", a vezano za navodnu neaktivnost resornih institucija, smatramo kako javnost treba biti upoznata s kronologijom, aktivnostima i svim naporima koje poduzimamo u suzbijanju štetnog organizma sredozemne voćne muhe u dolini Neretve", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) nakon nedavno objavljenog dopisa spomenute udruge. 

Gdje je "zapelo" sa suzbijanjem sredozemne voćne muhe?

Za nabavu sterilnih kukuljica 2 milijuna kuna

Kako navode, Hrvatska i Španjolska jedine su zemlje na europskom kontinentu u kojima se provodi program SIT tehnike, a o kompleksnosti provedbe u smislu stručne platforme i zahtjevne organizacije svjedoči činjenica da agrumarski razvijenije zemlje nisu implementirale ovaj oblik suzbijanja tog ekonomski značajnog štetnika.

Kako je proizvodnja mandarina u Hrvatskoj izvozno orijentirana, gdje se oko 75 posto ukupno proizvedenih izvozi, dijelom i u zemlje uvoznice s karantenskim zahtjevima prema ovom štetniku, osim direktnih šteta u voćnjacima, cilj je divlju populaciju i štete držati na razini suzbijanja, koja će osigurati nesmetani izvoz plodova ove, za RH strateški važne kulture.

"Samo u razdoblju od 2018. do 2022. godine utrošeno oko 10 milijuna kuna za nabavu steriliziranih kukuljica sredozemne voćne muhe", ističu.

Do sada su, kažu, uložili iznimne napore da organiziraju neometanu nabavu i transport sterilnih kukuljica u cijelo vrijeme covid krize, kada su bili prekinuti lanci opskrbe i tijekom invazije na Ukrajinu,. "Posebno je bilo zahtjevno organizirati transport iz Izraela u vrijeme bombardiranja Tel Aviva 2021. godine", napominju.

Sve ovisi o dobavljačima?

Kažu i da čim ih je izraelski proizvođač kao dugogodišnji dobavljač obavijestio o prekidu proizvodnje, aktivno su započeli s traženjem drugog dobavljača te su u intenzivnoj komunikaciji s jedinim potencijalnim dobavljačima na svjetskom tržištu, institucijama iz Španjolske i Južnoafričke Republike, a pri čemu su, u svrhu efikasnosti, uključili i naša veleposlanstva.

"Mogućnost nastavka primjene SIT tehnike ovisi o kapacitetima i spremnosti navedenih dobavljača za isporuku sterilnih kukuljica, a s hrvatske strane su osigurana značajna financijska sredstva i svi ostali preduvjeti", ističu.

Uz navedeno, kažu da redovito provode monitoring odraslih oblika i ličinki štetnog organizma, s ciljem rane detekcije žarišta, aktivnosti suzbijanja masovnim lovom te istražuju i druge alternativne metode suzbijanja sredozemne voćne muhe.

Visokoprioritetna proizvodnja

Odlučnost da se iznađe rješenje ogleda se i u financijskim sredstvima osiguranima u proračunu HAPIH-a za nastavak SIT aktivnosti u 2023. godini, u iznosu od preko 400.000 eura.

"O ozbiljnosti pristupa problematici u dolini Neretve govori i zapošljavanje četiri djelatnika na neodređeno vrijeme u HAPIH-ovom Centru za zaštitu bilja u Opuzenu tijekom 2022. godine, koji su svakodnevno na terenu, posvećeni upravo ovim pitanjima", navode.

Kažu i kako neposredno s terena imaju i informaciju od odgovornih poljoprivrednika koji marljivo sakupljaju svoje plodove i apeliraju na one koji to nažalost ne čine. "Upravo neprovedba mjera sanitacije, koja se odnosi na nesakupljanje plodova, doprinosi širenju štetnika", upozoravaju iz Ministarstva i HAPIH-a.

Također, upućuju poziv proizvođačima da se udruže u proizvođačke organizacije, kako bi mogli, sukladno propisima Europske komisije, i dalje aplicirati za sredstva za mjeru potpore proizvođačima mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju.

Na stratešku važnost poljoprivredne proizvodnje doline Neretve za RH ukazuje i nedavni sastanak na temu projekta Centra za agrume kojeg su pokrenuli Dubrovačko-neretvanska županija, Regionalna razvojna agencija DNŽ Dunea i Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku i koji će se u suradnji između spomenutih pokretača projekata, Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a, zaključuju.


Tagovi

Sredozemna voćna muha Mandarine HAPIH Ministarstvo poljoprivrede Dopis Štetnik agruma Dolina Neretve


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]