Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba šljiva
  • 23.04.2023. 10:30

Učinci rezidbe vrhova krošnje šljiva na rast novih mladica

Neka vas ne zbuni to što će malo tko od stručnjaka preporučiti ljetnu rezidbu šljiva. Ipak, rezultati u praksi pokazali su da im ona itekako odgovara

Foto: Bojan Kecman
  • 2.609
  • 162
  • 0

Nedostatak rezidbe koji ima za rezultat puštanje rasta grana u visinu i njihovo granjanje nakon rezidbe, nikako ne pogoduje granama koje rastu u sredini i u donjem dijelu krošnje šljiva. Oslobađanje krošnje i bolja osvijetljenost dovode do rasta novih grana.

Budući da je šljiva u našim područjima uglavnom na podlozi ringlova (džanarike), izostanak rezidbe, nakon obavljene jake rezidbe, dovodi do divljanja grana i njihovog nekontroliranog rasta u visinu i širinu.

Ne ostavljati jake grane na vrhu

Ovo se posebno događa na vrhovima stabala jer se i u tom dijelu, kada se obavlja rezidba, često napravi dosta jakih rezova odnosno odstranjuju se deblje grane iz čijih rezova raste više novih, koje s godinama jačaju, debljaju i šire se što dovodi do zagušenja srednjeg i najviše donjeg dijela krošnje.

Stablo staro deset i više godina, može se prelomiti i ako nema plodove

Nakon dvije do tri godine, počinju se sušiti grane u tim dijelovima. To dovodi do gubitka prinosa i njegovog prelaženja u gornje dijelove krošnje. Ukupan prinos po stablu također se smanjuje, a dolazi i do ulaska bolesti i štetnika. Takve grane, zbog nedostatka svjetlosti, bivaju napadnute od potkornjaka (drvenara) ili od gljivica koje uzrokuju moniliju, kao i od bakterija koje dovode do truleži i propadanja stabala.

Savijači i lisne uši već aktivni na šljivama - kako ih suzbiti?

Patogeni se razvijaju i u samom deblu pa dolazi do začepljenja provodnih žila i još jačeg sušenja grana i samog debla. Korijen gubi funkciju, odumire, pa se stablo staro deset i više godina, može bez problema drmusati i prelomiti, iako na sebi nosi plodove.

Svjetlost je najvažnija

Rezidbom viška grana u gornjem dijelu, prevođenjem na provodnicu, kao i rezidbom vodopija iz unutrašnjosti krošnje, dolazi do osiguravanja najvažnijeg faktora - svjetlosti. Bez sunčeve svjetlosti u unutrašnjosti krošnje, stabla ne mogu normalno funkcionirati. Isto tako, ako se rezidba ne radi više godina, jakom rezidbom u svim dijelovima krošnje, a naročito u gornjem, dolazi do reakcije stabla i buđenja spavajućih pupoljaka koji počinju puštati prve listiće iz kojih će se kasnije razviti nove grane.

Suhe grane režite do debla

Takvih začetaka novih grana potrebno je ostaviti što više, naročito u donjem dijelu krošnje. One će za dvije do tri godine postati nositelji rodnosti. Nemojte se uplašiti ako u donjem dijelu krošnje ima dosta suhih grana. Potrebno ih je sve odrezati, najbolje do debla jer će se i na taj način postići željeni cilj - aktiviranje spavajućih pupoljaka i rast novih grana.

Obavezna ljetna rezidba

Dakle, što se više reže stablo, jača će biti njegova reakcija iz spavajućih pupoljaka. Ostavljanje previše jakih grana u gornjem dijelu koje zasjenjuju ostatak krošnje, dovodi do sušenja i propadanja stabala. Ipak, ništa se neće pomoći stablima ako se, nakon jake zimske rezidbe, ne obavi i ljetna jer će se u svim dijelovima krošnje pojaviti nove, jake mladice koje kod šljiva mogu za godinu dana narasti i više od dva metra u visinu.

Kako zaštititi krošnju voćaka od mravi? Ljepljivim pojasom

Ovo je naročito slučaj ako je kišna godina i ako se voćke dobro prihranjuju. Neka vas ne zbuni to što će malo tko od stručnjaka preporučiti ljetnu rezidbu šljiva. Ipak, rezultati u praksi pokazali su da ona šljivama itekako odgovara. 


Tagovi

Rezidba šljiva Vodopije Monilia Rodnost šljiva Spavajući pupoljci Ljetna rezidba Mladice


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.