Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 11.04.2023. 07:30

Kako zaštititi krošnju voćaka od mravi? Ljepljivim pojasom

Postavljanjem prepreke na deblu sprječavamo brojne štetne kukce i njihove ličinke da se popnu u krošnju i naprave štetu.

Foto: Depositphotos/EddyVanidar
  • 1.977
  • 101
  • 0

Proljeće je vrijeme kada se iz zimskog sna bude mnogobrojni štetnici, a njihov cilj je da se nahrane kako bi mogli nastaviti vrstu. Postavljanjem ljepljivog pojasa, koji je mehanička prepreka, spriječavamo insekte i njihove ličinke da dospiju u krošnju voćaka. Najviše se hvataju mravi koji donose lisne uši kako bi njegovali njihove kolonije zbog medne rose koju koriste za hranidbu.

Prednost im je što se lako postavljaju i možemo ih sami napraviti od kartona, gume, krpe, slame, vreće za smeće, folije, agroplatna.

Ali, imaju i manu - pored štetnih, zalijepe se i korisni kukci. 

Poslužite se platnom

Pojas se postavlja ispod krošnje, a najbolje na visinu oko pola metra. Kako bi imao funkciju, treba biti širok između 10 i 30 cm. Bolje ju je postaviti malo više jer kad padaju kapi kiše, mogu zemljom zaprljati ljepljivi sloj i on tada gubi svoju funkciju.

Najlakše je da uzmemo traku platna koje nije tkano i zamotamo oko debla. Učvrstimo koncem ili tanjom špagom i dobro zavežemo. Ona će nam poslužiti kao osnova ili podloga za namjenske ljepljive koje smo kupili. Osim toga, tkanina će zatvoriti eventualne prolaze između gotovih traka i stabla.

Uradi sam

Ljepljivu masu možemo i sami napraviti ili jednostavno koristiti one uobičajene mamce za muhe koji se mogu pronaći poljoprivrednoj ljekarni.

Još jedan efikasan način je da staru majicu izrežete na trake koje natopite običnim biljnim uljem i zavežete oko debla u nekoliko slojeva poredanih jedan do drugog. Miris ulja, posebno užeglog, će spriječiti mrave da se penju u krošnju.


Tagovi

Zaštita voćaka Mravi Ljepljivi pojas Lisne uši Ljepljiva traka Zaštita od mravi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.