• Turska
  • 15.09.2020. 07:30
  • Turska

Turska nema ograničenja na izvoz agruma

Kada je riječ o svježem voću i povrću, mandarine su najvažniji izvozni proizvod Turske.

Foto: Depositphotos/siculodoc
  • 86
  • 8
  • 0

U prvih osam mjeseci ove godine Turska je na inozemno tržište isporučila 666.000 tona svježeg voća, najviše agruma, rekao je za FreshPlazu predsjednik Udruženja mediteranskih izvoznika voća i povrća Nejdat Sin

"Trenutno nemamo ograničenja na izvoz citrusa. Na sastancima s dužnosnicima ministarstva stekli smo dojam da će tako i ostati u dužem periodu. Očekujemo plodniju sezonu nego što je to bilo prošle godine“, nada se Nejdat. 

Najviše agruma odlazi u Rusiju

Također, predsjednik Udruženja istaknuo je kako je i rast izvoza voća veći u odnosu na prošlu godinu i to za 32%.

"Najviše smo izvezli u Rusiju i to u vrijednosti od 119,4 milijuna dolara. Na drugom mjestu je Ukrajina s 33,4, a Irak s 32,4 mil $ je na trećem mjestu“, pojašnjava. 

Ako promatramo ostale zemlje, Italija je bila prva s rastom od 539% i vrijednošću izvoza agruma od 3,6 milijuna dolara. Nakon nje je Bjelorusija s porastom od 212% i iznosom od 4,1 milijuna dolara te Poljska sa 197% i 18 milijuna dolara. 

Mandarine najvažniji izvozni proizvod

Kada je riječ o svježem voću i povrću, mandarine su najvažniji izvozni proizvod Turske. Izvoz ovog voća dosegao je rekordnu razinu već na samom početku godine, većinom zbog koronavirusa. Također, izvoz i drugog najvažnijeg proizvoda, rajčice porastao je za 8%. 

Turski marš u proizvodnji povrća - 56.000 ha prekriveno plastenicima

Suprotno tome, limun je u prvom tromjesečju pao za 25% u odnosu na prošlu godinu. No veći je dio ostalih proizvoda poput naranče i grejpa izvezen. 


Tagovi

Turska Izvoz Agrumi Izvoz mandarina


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ono kad ti u dvorište padne #MIG