Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrćarska proizvodnja u Turskoj
  • 15.11.2019. 18:00
  • Antalija, Turska

Turski marš u proizvodnji povrća - 56.000 ha prekriveno plastenicima

Ambiciozne vlasti ove zemlje na raskrižju Azije i Europe, zadale su si ambiciozan plan da od 2016. do 2021. godine tržište poljoprivrednih proizvoda raste za otprilike 136 milijuna dolara godišnje. Nositelj razvoja bit će povrćarska proizvodnja.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.502
  • 172
  • 1

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske 56.000 hektara u ovoj zemlji pokriveno je plastenicima, ali je 75% plastenika manje od 0.3 hektara dok je prosječna veličina modernih plastenika, tri hektara.

Sve ovo predstavljeno je novinarima iz sektora poljoprivrede na Euroazijskom i Balkanskom forumu novinara poljoprivrede kojega su, početkom studenog u Antaliji, organizirali IFAJ (Međunarodna organizacija poljoprivrednih novinara) i TAGYAD - tursko udruženje novinara poljoprivrede. Čak 34 novinara iz 21 zemlje imalo je priliku upoznati se sa stanjem i kapacitetima u proizvodnji povrća i voća ove regije i uopće stanjem i trendovima u poljoprivredi Turske.

Najveća proizvodnja u području Antalije

Samo u prošloj godini u Turskoj je u plastenicima proizvedeno 3,9 milijuna tona rajčice, 1,2 milijuna tona krastavaca, 500.000 tona paprike i 300.000 tona patlidžana. U području Antalije je oko 23.000 hektara plasteničkih površina, najviše u Turskoj.

Impozantan pogled iz zraka

U ovom gradu od 1,3 milijuna stanovnika koji ima 219 sunčanih dana godišnje plastenici se nalaze i između zgrada pa nije čudno što je 53% povrćarske proizvodnje u Turskoj iz ove regije. Što se tiče ukupnog turskog izvoza povrća i voća, 21% dolazi iz Antalije.

Fantastični prinosi, a proizvodnja - ekološka

Prinosi u plastenicima su fantastični – i do 550 tona po hektaru u što smo se osobno mogli uvjeriti tijekom posjete tvrtke "Yuksel Tohum" iz Korkutelija, stotinjak kilometara od Antalije koja posjeduje najveći plastenik u Turskoj. Površina mu je 220 hektara, a sastoji se od dva plastenika koje dijeli kratka cesta, duga jedan kilometar. Firma postoji 30 godina, a uzgaja se paprika, dinja, lubenica, patlidžan, krastavac, rajčica koji se izvoze u 75 zemalja svijeta.

Proizvodnja se odvija prema ekološkim principima, isto kao i u tvrtki "Serkonder", također nedaleko od Antalije koja, osim što posjeduje vlastite plastenike, pravi plastenike i ostalim proizvođačima u Turskoj. Godišnji kapacitet je 500 hektara novih plastenika. Surađuju s 45 farmera koji uzgajaju rajčicu. 75% proizvodnje rajčice odlazi za izvoz, a ostatak, za domaće tržište. Prinos je 30 kilograma po četvornom metru, a proizvodnja se obavlja od rujna do lipnja, kada počinju velike vrućine.

Prošle godine u plastenicima u Turskoj proizvedeno je 500.000 tona paprike

Razvijaju domaću privredu

U obje kompanije oprašivanje biljaka obavlja se uz pomoć bumbara kupljenih od izraelske tvrtke "Biobee" i to je jedino što se nabavlja od stranih firmi.

Bumbari: 20 godina rješenje za bolje oprašivanje biljaka u Izraelu

Sav repromaterijal i oprema za izgradnju plastenika u bilo kojem dijelu Turske nabavlja se od domaćih tvrtki što je pokazatelj opredjeljenosti i nacionalnog jedinstva, a sve radi ispunjenja postavljenih ciljeva u sektoru poljoprivrede. Cilj je dodatno ojačati svoju prisutnost na tržištima zemalja ne samo Bliskog istoka već i Europe i Azije.

Inače, 85% plasteničke proizvodnje u Turskoj, u običnim plastenicima, završi na domaćem tržištu dok 90% proizvodnje u modernim objektima, ide u izvoz.


Fotoprilog


Tagovi

Turska Antalija IFAJ TAGYAD Yuksel Tohum Serkonder Eko proizvodnja Plastenička proizvodnja Samodostatnost


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.