Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrćarska proizvodnja u Turskoj
  • 15.11.2019. 18:00
  • Antalija, Turska

Turski marš u proizvodnji povrća - 56.000 ha prekriveno plastenicima

Ambiciozne vlasti ove zemlje na raskrižju Azije i Europe, zadale su si ambiciozan plan da od 2016. do 2021. godine tržište poljoprivrednih proizvoda raste za otprilike 136 milijuna dolara godišnje. Nositelj razvoja bit će povrćarska proizvodnja.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.490
  • 172
  • 1

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske 56.000 hektara u ovoj zemlji pokriveno je plastenicima, ali je 75% plastenika manje od 0.3 hektara dok je prosječna veličina modernih plastenika, tri hektara.

Sve ovo predstavljeno je novinarima iz sektora poljoprivrede na Euroazijskom i Balkanskom forumu novinara poljoprivrede kojega su, početkom studenog u Antaliji, organizirali IFAJ (Međunarodna organizacija poljoprivrednih novinara) i TAGYAD - tursko udruženje novinara poljoprivrede. Čak 34 novinara iz 21 zemlje imalo je priliku upoznati se sa stanjem i kapacitetima u proizvodnji povrća i voća ove regije i uopće stanjem i trendovima u poljoprivredi Turske.

Najveća proizvodnja u području Antalije

Samo u prošloj godini u Turskoj je u plastenicima proizvedeno 3,9 milijuna tona rajčice, 1,2 milijuna tona krastavaca, 500.000 tona paprike i 300.000 tona patlidžana. U području Antalije je oko 23.000 hektara plasteničkih površina, najviše u Turskoj.

Impozantan pogled iz zraka

U ovom gradu od 1,3 milijuna stanovnika koji ima 219 sunčanih dana godišnje plastenici se nalaze i između zgrada pa nije čudno što je 53% povrćarske proizvodnje u Turskoj iz ove regije. Što se tiče ukupnog turskog izvoza povrća i voća, 21% dolazi iz Antalije.

Fantastični prinosi, a proizvodnja - ekološka

Prinosi u plastenicima su fantastični – i do 550 tona po hektaru u što smo se osobno mogli uvjeriti tijekom posjete tvrtke "Yuksel Tohum" iz Korkutelija, stotinjak kilometara od Antalije koja posjeduje najveći plastenik u Turskoj. Površina mu je 220 hektara, a sastoji se od dva plastenika koje dijeli kratka cesta, duga jedan kilometar. Firma postoji 30 godina, a uzgaja se paprika, dinja, lubenica, patlidžan, krastavac, rajčica koji se izvoze u 75 zemalja svijeta.

Proizvodnja se odvija prema ekološkim principima, isto kao i u tvrtki "Serkonder", također nedaleko od Antalije koja, osim što posjeduje vlastite plastenike, pravi plastenike i ostalim proizvođačima u Turskoj. Godišnji kapacitet je 500 hektara novih plastenika. Surađuju s 45 farmera koji uzgajaju rajčicu. 75% proizvodnje rajčice odlazi za izvoz, a ostatak, za domaće tržište. Prinos je 30 kilograma po četvornom metru, a proizvodnja se obavlja od rujna do lipnja, kada počinju velike vrućine.

Prošle godine u plastenicima u Turskoj proizvedeno je 500.000 tona paprike

Razvijaju domaću privredu

U obje kompanije oprašivanje biljaka obavlja se uz pomoć bumbara kupljenih od izraelske tvrtke "Biobee" i to je jedino što se nabavlja od stranih firmi.

Bumbari: 20 godina rješenje za bolje oprašivanje biljaka u Izraelu

Sav repromaterijal i oprema za izgradnju plastenika u bilo kojem dijelu Turske nabavlja se od domaćih tvrtki što je pokazatelj opredjeljenosti i nacionalnog jedinstva, a sve radi ispunjenja postavljenih ciljeva u sektoru poljoprivrede. Cilj je dodatno ojačati svoju prisutnost na tržištima zemalja ne samo Bliskog istoka već i Europe i Azije.

Inače, 85% plasteničke proizvodnje u Turskoj, u običnim plastenicima, završi na domaćem tržištu dok 90% proizvodnje u modernim objektima, ide u izvoz.


Fotoprilog


Tagovi

Turska Antalija IFAJ TAGYAD Yuksel Tohum Serkonder Eko proizvodnja Plastenička proizvodnja Samodostatnost


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]