Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 22.05.2022. 09:00
  • Brodsko-posavska, Stari Slatinik

Tomislav Lovinčić: Zbog kvalitete jagoda ne iskorištavamo maksimalan potencijal površine

Plastenici Tomislava Lovinčića kriju krupne plodove ovog ukusnog voća, a o uzgoju i berbi s njim je razgovarala ekipa Poljoprivredne televizije.

Foto: Depositphotos/lzf
  • 425
  • 66
  • 0

Miris jagoda širi se Starim Slatinikom. Plastenici Tomislava Lovinčića kriju krupne plodove ovog ukusnog voća, a o uzgoju i berbi s njim je razgovarala ekipa Poljoprivredne televizije.

Kako je otkrio njegova se obitelj ovim poslom bavi duže od 30 godine. Uzgajaju jagode na otprilike dva hektara, od čega je pola vanjske, a pola plasteničke proizvodnje.

"Ne iskorištavamo maksimalan potencijal površine. Prema literaturi trebali bi saditi 40 tisuća sadnica, a mi ih imamo 28 tisuća. Rjeđe sadimo kako bi dobili što kvalitetnije i zdravije jagode", pojasnio je.

Sade tri sorte, a svaka, dodaje on, ima svoje prednosti i mane. Berba je, kaže, počela oko 25. travnja iako je bilo jagoda i prije Uskrsa no nakon njega je naglo zahladilo pa su i one usporile s rastom.

"Ona traje otprilike mjesec i pol dana, a jagoda bi trebala plodonositi tri do četiri tjedna", dodao je rekavši da su oni kako bi imali kontinuitet plodonošenja kombinirali plasteničku i vanjsku proizvodnju kao i ranije te kasnije sorte.

Uzgoj jagoda: Kako do većeg uroda?

Kaže da su lani imali berbu čak dva mjeseca, a način branja razlikuje se o namjeni za koju ih beru.

"Za štandove i prodaju na kućnom pragu biraju se zreli plodovi, a ako beremo za trgovačke centre onda mora biti bar 10 do 15 posto zelenije da bi izdržale transport", pojasnio je. Kaže, zato su jagode u trgovačkim centrima kiselije.

Uzgoj ove kulture zahtijeva puno ručnog rada, jer kaže Tomislav nije moguće koristiti strojeve koji bi olakšali berbu ili uklanjanje zaperaka. "Većinom se angažira radna snaga ili obavimo sami koliko stignemo", dodao je.

Što je sve rekao, pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Tomislav Lovinčić Jagode Berba


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce