Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijeme
  • 11.02.2021. 15:00

Strahuju li voćari od hladnog vala s razlogom?

Zbog novog hladnog vala zabrinuti su proizvođači marelica u kontinentalnom dijelu Hrvatske te agruma na jugu

Foto: Renata Prusina
  • 820
  • 785
  • 0

Hladan sjeverac koji nemilosrdno šiba, donio je u naše krajeve osjetno zahlađenje, baš kako je i najavio agrometeorolog Dražen Kaučić. Po njegovim prognozama, ovog se vikenda očekuju temperature ispod ništice, u kontinentalnom dijelu Hrvatske u ranim jutarnjim satima će se spustiti i do -7℃, a u gorju na -10℃.

Hladno će biti i uzduž Jadrana, gdje bi temperature mogle biti i do -6℃, a u zaleđu sigurno i niže. Kaučić procjenjuje kako bi zbog ovako značajnog zahlađenja u tim krajevima mgli stradati agrumi i povrtlarske kulture na otvorenom. 

Iako se niskih temperatura u pravilu boje voćari, iskusni proizvođači u istočnoj Hrvatskoj kažu da je još rano za paniku, jer su voćke u najvećoj mjeri još uvijek u fazi mirovanja. Premda su neki pupovi krušaka nabubrili, sokovi u voćkama još nisu počeli kolati u punom zamahu, pa neće doći do tih pupova i u njima smrznuti. 

"Ako je pup zatvoren, neće mu biti ništa ni na -10 stupnjeva“, komentiraju nam, jer se, kažu, prijašnje visoke temperature nisu zadržale duže vrijeme i "probudile" voćke.

Ipak, strahuju proizvođači marelica jer su ove voćke, posebice one na višim položajima, u fazi "roza" pupa iz kojeg već ponegdje proviruju latice cvijeta, pa se boje da ipak neće moći izdržati veće minuse duže vrijeme. No, teško je sada procijeniti koliki bi to minusi mogli biti pogubni i previdjeti njegove posljedice.

Noćas nam stiže osjetno hladniji zrak sa sjevera

Unatoč hladnoći, ove će dane bez kiše, voćari i vinogradari moći iskoristiti za nastavak rezidbe. 


Tagovi

Uzgoj marelice Uzgoj jabuka Voćari Hladni val


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]