Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 10.02.2021. 12:00

Noćas nam stiže osjetno hladniji zrak sa sjevera

Voćari i vinogradari ako će se dobro obući moći će obavljati rezidbu. Prihrana ozimih kultura obavljat će se samo na lako propusnim tlima, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Renata Prusina
  • 1.432
  • 227
  • 0

Proteklih sedam dana bilo je znatno toplije od prosjeka za ovo doba godine. Dnevna temperatura zraka narasla je u Šibeniku, Bjelovaru, ali i u Ogulinu do 18℃, a u Daruvaru do 19℃. Kako ne bi došlo do kolanja sokova kod višegodišnjih kultura, dobro je da su jutra bila hladna. Tijekom jutarnjih sati temperatura pri tlu spustila se u Splitu, ali i u Gospiću na -1℃, Osijeku -2℃, a u Zagrebu na -4℃.

No, ipak su se na livadama pojavili žuti cvjetovi jaglaca, a u šumarcima šafrani i visibabe, dok lijeska praši. I da ne mjerimo, to je znak da su i srednje dnevne temperature zraka nekoliko uzastopnih dana bile oko 5℃.

Tlo je i dalje vrlo vlažno. U nizinama, odnosno u depresijama, te uz korite rijeka gdje je razina podzemnih voda vrlo visoka, ozime ratarske kulture trpe od viška vode u tlu. Nema sumnje, kulture pod vodom, a k tome još i neishranjene sigurno će stradati. Ukupno je na istoku i zapadu izmjereno 8 do 25 mm, u gorju 55 do 70 mm, a uzduž Jadrana 4 do 74 mm oborina.

U danima koji dolaze osjetno će zahladnjeti. Od petka do nedjelje tijekom dana temperatura zraka na kopnu i gorju narast će samo do 0℃. Tijekom ranih jutarnjih sati na istoku i zapadu Hrvatske temperatura će se spustiti na -7℃, a u gorju na -10℃. Vrijedno je istaknuti kako će pri tlu sigurno biti hladnije za 3℃ do 4℃. Tako hladna jutra očekujemo i u ponedjeljak.

Hladno će biti i uzduž Jadrana. Jutarnja će se temperatura spustiti u subotu, nedjelju, te u ponedjeljak na -6℃. U zaleđu će sigurno biti još i hladnije. Upravo zato, agrumi i povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom sigurno će stradati.

Dani će od petka do nedjelje biti suhi. Voćari i vinogradari ako će se dobro obući moći će obavljati rezidbu. Prihrana ozimih kultura obavljat će se samo na lako propusnim tlima. Od golomrazice ozime kulture vjerujemo da neće stradati, jer one podnose i niže temperature od očekivanih. Iako u nekim medijima slušamo kako od najavljenog zahladnjenja voćke mogu stradati, naše je mišljenje da do toga ipak neće doći.

Dakle, već noćas će u naše krajeve pritjecati osjetno hladniji zrak sa sjevera. Pred nama je niz od nekoliko hladnih dana. To je prilika da se u toplini doma rade planovi proljetne sjetve, ali i da razmišljamo gdje posaditi pokoju voćku. Pravilan odabir mjesta sadnje garancija je da će nam odabrana voćka godina davati očekivanu kvalitetu i kvantitetu svog roda.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.