Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 26.02.2023. 18:00

Što nam donosi pregled globalnog tržišta jabuke?

Proizvođači se bore s različitim problemima u proizvodnji i distribuciji.

Foto: Depositphoto/AleksandrKondratov
  • 1.048
  • 76
  • 0

Globalno tržište jabuka suočava se sa značajnim izazovima, ovisno o regijama. Proizvođači se bore s mnogim problemima u proizvodnji i distribuciji, navodi Freshplaza.

Europsko tržište jabuke

Situacija na tržištu država članica je različita. Poljska je veliki proizvođač, a izvozi i preplavljuje tržište EU i drugih zemalja. Očekuje se da će kvalitetne jabuke iz hladnjača dospjeti i u Aziju. Istovremeno se Nizozemska bori s ekspanzijom poljskog uvoza. Inflacija je smanjila potrošnju u Belgiji.

Potrošači više traže jeftinije sorte, kao što je Jonagold, a manja je potražnja za klupskim sortama. Prije 20 godina Belgijanci su trošili 12 kg po glavi stanovnika, a sada tek 6,8 kg.

Potrošači biraju one s nižim cijenama (Foto: Maja Celing Celić)

U Francuskoj je 2023. godina počela s relativno malim zalihama ovog voća. Zabilježen je pad od sedam posto u odnosu na prethodnu kampanju i devet posto u odnosu na prosjek u posljednje tri godine. Manja je ponuda, ali i izvoz, što daje stabilnost tržištu. Prosječna maloprodajna cijena je 2,01 euro, ali je otkupna za proizvođače vrlo niska.

Na njemačkom tržištu dominira jabuka iz domaće proizvodnje. Od sorti su najzastupljenije Istar, Jonagold, Braeburn i Boskoop. Iz Italije na tržište izlaze Granny Smith, Pink Lady i Golden Delicious. Iz Francuske stižu klupske sorte Pink Lady i Jazz.

Što su klupske sorte jabuke? Evo TOP 10 najpoznatijih

Povećanu prodaju u odnosu na prošlu godinu ostvarila je Austrija, dok Italija bilježi najmanje zalihe - 961.955 tona, što je najniže u posljednjih nekoliko godina. Cijene su u Španjolskoj više nego prošle sezone, ali niže od prosjeka.

Od logističkih problema do vremenskih neprilika

Turska se poslije razornog potresa suočava s problemima u distribuciji. Očekuje se da će logistički problemi povećati cijene ovog voća. Ciklon Gabrielle je uništio mnoge novozelandske voćnjake jabuke i nanio milijunsku štetu.

U Južnoj Africi tuča je smanjila urod, što je rezultiralo ograničenom ponudom. SAD su doživjele rekordnu proizvodnju, dok se Argentina suočava s najnižom razinom proizvodnje u nekoliko posljednjih godina.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Tržište jabuke Proizvodnja jabuke Prodaja jabuke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.