Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klupske sorte
  • 12.01.2023. 07:30

Što su klupske sorte jabuke? Evo TOP 10 najpoznatijih

Kao proizvodni i marketinški koncept pojavile su se krajem 1990-ih. Bio je to odgovor na sve zahtjevnije tržište

Foto: Depositphotos/crbellette
  • 1.680
  • 95
  • 0

Proizvodnja jabuka je odavno postala skupa industrija, a kupci sve zahtjevniji. Dug niz godina tržištem su vladale sorte iz takozvane grupe Big Five (velikih pet, op.ur.), a to su: Gala, Braeburn, Zlatni delišes, Jonagold i Elstar. One su činile 85 posto europskih voćnjaka. Sada se tržište mijenja. Potrošači su u potrazi za plodovima koji su dostupni cijele godine, sočniji, ukusniji, imaju određenu namjenu. Sve više se traže otpornije sorte koje se manje tretiraju pesticidima.

Stoga uzgajivači nastoje pozicionirati nove sorte koje se uzgajaju prema istim strogim standardima i nude istu kvalitetu voća bez obzira na to gdje se voćnjak nalazi. Tako su na scenu stupile ekskluzivne klupske jabuke za koje voćari tvrde da jamče kvalitetu te da potrošači pri svakoj kupovini znaju šta dobivaju.

Naknada i ograničenje

Standardiziranje proizvodnje i kvalitete potaknulo je uzgajivače da počnu s naplatom dodatne marketinške naknade za svaku kutiju jabuka koja se proda godišnje, kao i ograničavanje broja voćara koji bi imali pristup određenim klupskim sortama.

Kao proizvodni i marketinški koncept pojavile su se krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Njihovo trgovačko ime je zaštićeno zakonom. Klub određuje pravila proizvodnje i marketinga. Sve je određeno, veličina plodova, izgled, boja, način pakiranja i reklamiranja. Pod robnom markom ih mogu prodavati samo licencirani proizvođači. Za licencu plaćaju određenu nadoknadu koja se koristi za daljnja istraživanja.

TOP 10 klupskih jabuka

Danas se kao 10 najpoznatijih klupskih sorti jabuka smatraju sljedeće: 

  1. Pink Lady je prva sorta koja je imala zaštićeno ime. Uzgajivači su morali imati licencu za uzgoj, pakiranje i prodaju. Vodi porijeklo iz Australije, rezultat je odabira najboljih jabuka sorti Cripps Pink, Rosy Glow, Sekzie
  2. Modi je moderna sorta nastala u Italiji križanjem Gale i Liberty. Dostupna je cijele zime, a koristi se sirova i za termičku obradu.
  3. Kiku je talijanska varijanta sorte Fuji. Plodovi su nešto veći i crveniji.
  4. Evelina se našla u prodaji od 2015. godine. Odlikuje se odlično izbalansiranim okusom. Pokožica ploda je glatka, crvena, a meso žućkasto.
  5. Jazz je nastala na Novom Zelandu i vodi porijeklo od Breaburn i Royal Gale. Izuzetno je ukusna. Odlikuje se cvjetnim aromatičnim okusom.
  6. Red Moon se odlikuje crvenom bojom mesa koja potječe od antocijana. Vrlo je dobra za preradu. Otporna je na bolest krastavosti.
  7. ISAAQ ima kompaktnu krošnju. Otporna je na krastavost, a osjetljiva na oidium. Manji plodovi su pogodni za užinu.
  8. Rubens je nastala križanjem Gale i Elstara. Pripada grupi ranog zrenja.
  9. SweeTango je stvorena krajem 20. stoljeća. Plodovi su srednje krupni do krupni. Meso je hrskavo, a okus slatkast. Koristi se svježa ili kuhana.
  10. Kanzi je nastala križanjem Gale i Breaburna. Po karakteristikama je slična Jazz, po ukusu i izgledu, ali Kanzi ima mekšu teksturu mesa i više se sviđa potrošačima.

Tagovi

Jabuke Klupske jabuke Kiku jabuka Pink Lady Modi Evelina Jazz Red Moon ISAAQ Rubens SweeTango Kanzi TOP 10


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]