Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BIOinput
  • 31.03.2018. 09:00

Što je sve potrebno za uspješan ekološki uzgoj lješnjaka i oraha?

Proizvodi tvrtke BIOinput pokazuju izvrsno djelovanje u praksi te rezultati koji su dobiveni korištenjem BIOinput proizvoda nadmašuju sva očekivanja poljoprivrednika, a nude sve potrebno za uspješnu proizvodnju lješnjaka i oraha!

Foto: Bigstockphoto/Miss_Alva
  • 3.136
  • 237
  • 0

Doista je puno članaka o gnojidbi i zaštiti lješnjaka i oraha, no njihov ekološki uzgoj nije bio jednostavan jer u paleti proizvoda za zaštitu i ishranu nije bilo proizvoda koji bi u potpunosti zadovoljavali visoke kriterije po pitanju zaštite i ishrane. Tvrtka BIOinput d.o.o. objedinila je znanje i iskustvo svojih agronoma te na tržište plasirala nove i učinkovite proizvode za ekološku proizvodnju svih kultura, pa tako i za proizvodnju oraha i lješnjaka. 

Proizvodi pokazuju izvrsno djelovanje u praksi te rezultati koji su dobiveni korištenjem BIOinput proizvoda nadmašuju sva očekivanja poljoprivrednika. Stoga BIOinput sa sigurnošću može reći da u ponudi imaju sve potrebno za uspješnu proizvodnju lješnjaka i oraha. 

Za gnojidbu, kao prvu radnju početkom vegetacije, u paleti proizvoda donose peletirana GRENA gnojiva koja posjeduju ekološki certifikat, sredstva za zaštitu bilja, tekuća gnojiva za folijarnu primjenu i primjenu navodnjavanjem te razne biostimulatore i ojačivače bilja.

Zašto su Grena gnojiva najbolji izbor za vaše biljke?

Zato što sadrže značajan udio aminokiselina, peptida, huminskih i fulvo kiselina, kao i karboksilnih kiselina. Mikro elementi prisutni u GRENA gnojivu čine kompletnu biljnu ishranu i osiguravaju snažan i uravnotežen rast i razvoj. Osim toga, GRENA proizvode karakterizira i sadržaj makro elemenata organskog porijekla, kao što su: fosfor, kalij, kalcij, magnezij i sumpor. Kada bi kupovali sve elemente posebno, cijena gnojiva bila bi znatno veća.

Proizvodi pokazuju izvrsno djelovanje u praksi te rezultati koji su dobiveni korištenjem BIOinput proizvoda nadmašuju sva očekivanja poljoprivrednika!

Slobodne aminokiseline omogućavaju trenutno oslobađanje organskog dušika, a peptidi i denaturirani proteini omogućavaju dugotrajno, sporo oslobađanje (2-6 mjeseci).

cec
Dominus i Asset za zaštitu od štetočina

Konkretno, kada pričamo o uzgoju lješnjaka i oraha, potrebno je napraviti osnovnu (jesensku) gnojidbu te proljetnu prihranu. 

Jesenska gnojidba lješnjaka i oraha može se obaviti formulacijom Grena 3:8:8 + 10 CaO ili Grena life 4:6:10 + 2 MgO. U proljeće potrebno je obaviti prihranu peletiranim gnojivom Grena biosprint kalcij 9:3:1 + 6 CaO. Obzirom da su ovdje aminokiseline ujedno i izvor organskog dušika, postotak ukupnog dušika u gnojivu znatno je iznad 9%. Nakon toga slijede prihrane Lysoamminom ili Azobiosom (8% dušik i aminokiseline) u kombinaciji sa Boroxom (11% B) prije cvatnje te još jednom ili dvaput upotrijebiti Lysoammin (8% dušik+aminokiseline) + Kappabios NK 3:6. Tijekom stresnih perioda obavezno korištenje Lysoammnina u kombinaciji sa Alga plus proizvodom, jedinim pravim proizvodom na bazi alga u praškastom obliku.

dw
Lysoammin i BIO 9 Plus pripravak

Osim spomenutih kombinacija, a ovisno o analizi tla, može se kombinirati još i Grena Biotech 3.10.5 + 2 MgO, Gran semina 4.10.0 + Zn, Grena Olivo special 9:1:1+ 6 CaO

Za listi plod oraha važna je prihrana kalijem, fosforom, dušikom i magnezijem. Stoga je kombinacija Lysoammin + Idrogrena energy odličan izbor za upotpunjavanje spomenutih potreba za hranjivima. Točne doze gnojiva, tekućih i peletiranih određuju se prema analizama tla te prema starosti nasada i specifičnostima podneblja.

Što se tiče zaštite i ojačavanja bilja, u tablici se nalaze neki ekonomski važni štetnici i bolesti te pripravci koji svaki na svoj način utječe na spomenute štetočine.

Tablica: Ekonomski važni štetnici i bolesti te pripravci za zaštitu

Naziv štetnog organizma
Sredstvo
Uši (npr. Callapbis juglandis)
Ljeskotoč (Curculio nucum)
Orahova muha (Rhagoletis completa),
Stjenice (Pylus coryli)
Grinje (Phytocoptella avellanae, Aceria tristriata)
ASSET- 4% piretrin, biološki insekticid
DOMINUS - ekstrakt biljnih ulja (neem drvo)
BOUNDARY - ekstrakt biljnih ulja
Bakterioze
(Xanthomonas campestris pv. juglandis
Xanthomonas arboricola pv. corylina)
 
MIKROORGANIZMI - korisne bakterije,
PROPOLI - ekstrakt aktivne tvari propolisa
SECUR 30 - gnojivo bakreni-oksiklorid 30%
BIO 9 RAME PLUS - bakar, cink i mangan u mikročesticama
 
Pepelnica ljeske
(Phyllactinia guttata)
PROPOLI - ekstrakt aktivne tvari propolisa
SECUR ZOLFO - gnojivo na bazi 40 % sumpora
BLOCKS - gnojivo koje djeluje na obrambene mehanizme biljka
ALGA PLUS- alge sa kalijem
Pjegavost lista i sušenje
SECUR 30 - gnojivo na bazi bakar-oksiklorida
BIO 9 RAME PLUS - bakar, cink i mangan
Siva pjegavost orahova lista
(Gnomonia leptostyla)
 
SECUR 30 - gnojivo na bazi bakar- oksiklorida
BLOCKS - biljni ekstrakt koji budi obrambene reakcije biljke
MIKROORANIZMI - korisne bakterije koje stvaraju fizičku barijeru
BIO 9 RAME PLUS - bakar, cink i mangan

Za sve detalje, koncentracije i konkretna pitanja obratite se tvrtki BIOinput na broj telefona 091/602-4930. Više informacija možete naći na web stranici.


Povezane biljne vrste

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Bioinput Ekološka proizvodnja Grena gnojivo Lijeska Zaštita Štetnici Orah


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/