Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana krušaka
  • 06.09.2022. 09:00

Što je ključno nakon berbe - kako krušku pripremiti za zimu?

Bor je jedan od najvažnijih mikroelemenata koji su potrebni za kvalitetnu oplodnju krušaka i ostalog voća, naročito jabuka

Foto: Depositphotos/hansenn
  • 1.639
  • 100
  • 0

Berba krušaka uskoro će biti završena jer, nakon Lipanjske ljepotice, Trevuške, Butire, Karmena, Santa Marije i Viljamovke, još je ostala sorta Abate Fetel i Conferance. Nakon berbe, voćarima se preporučuje da obave prihranu stabala, posebice onih koja su imala rod, koja su iscrpljena od plodonošenja i borbe protiv suše, koja je ove godine predstavljala problem i u voćnjacima u kojima je primjenjeno navodnjavanje.

Ishrana mikro i makroelementima predstavlja neophodnu mjeru za oporavak stabala i osiguranje optimalnog prinosa u narednoj vegetaciji. Bor je jedan od najvažnijih mikroelemenata koji su potrebni za kvalitetnu oplodnju krušaka i ostalog voća, naročito jabuka.

Bor je ključan

Prihranu je potrebno primijeniti petnaestak dana nakon berbe jer tada počinje priprema stabala za zimu. Lišće počinje žutjeti i dolazi do transporta hranjiva iz listova u korijenov sustav. Zato je važno obaviti gnojidbu preparatima na bazi bora, cinka i mangana.

Nedostatak bora u fazi oplodnje ogleda se u zakržljalosti plodova (Foto: Bojan Kecman)

Bor je ključan jer je potreban za bolju oplodnju i zahvaljujući njemu dolazi do prodiranja peludi do žiga tučka, a time i stvaranja budućih plodova. Ako se daje pred početak naredne vegetacije, odnosno pred i tijekom listanja, zbog male asimilacijske površine tek otvorenih listova, dolazi do slabije oplodnje. Ukoliko je stablo nakon berbe transportiralo bor u korijen, bit će ga više na raspolaganju početkom iduće vegetacije.

Nedostatak ovog elementa u fazi oplodnje ogleda se u zakržljalosti plodova koji su sitniji i deformirani, tj. najčešće ispupčeni. Bor je poželjno dodavati i tijekom vegetacije, prije berbe, naročito u srpnju, jer uslijed visokih temperatura, u slučaju njegovog nedostatka, dolazi i do posmeđenja pokožice cijelog ploda.

I cink i mangan su važni

Osim bora i cink je važan mikroelement. Ako je prisutan nedostatak dolazi do prijevremenog opadanja listova i plodova, a nakon oplodnje, do formiranja sitnih i uskih listova u vidu rozeta ili metli. On je neophodan i zbog povećane otpornosti prema mrazu, jer ako u sjemenoj kućici preživi jedna sjemenka, može doći do formiranja ploda koji neće biti kvalitetan, ali ipak će preživjeti mraz.

Kako izbjeći moniliju na plodovima jabuke i kruške?

Mangan utječe na zakržljalost listova i stabla ako ga nema dovoljno. Kada se dodaje preko lista, nakon berbe, na raspolaganju je stablu  početkom proljeća, kada kreću intenzivni procesi.

Ne zaboraviti na dušik, stajsko i mineralno gnojivo

Osim navedenih mikroelemenata koji se mogu pronaći u većini poljoprivrednih ljekarni, također se, poslije berbe, voćkama dodaje dušik koji predstavlja "pogonsko gorivo" za početak naredne vegetacije. I njega će deblo  prebaciti u korijenov sustav. Dodaje se, najčešće, u vidu uree, ali se mora biti oprezan ako su temperature tijekom jeseni visoke, naročito kada je Miholjsko ljeto.

Simptomi nedostatka bora u kruškama

Ukoliko se dodaje kada su temperature više od 20 stupnjeva, to može dovesti do retrovegetacije, odnosno novog vala vegetacije što je izuzetno opasno za biljku jer ulazi nepripremljena u zimski period kada može doći do smrzavanja nedovoljno odrvenjelih dijelova biljaka.

Naravno, nakon berbe, a prije kretanja vegetacije, bilo bi dobro obaviti i prihranu stabala zgorjelim stajnjakom i mineralnim gnojivima. Ovo se posebno odnosi na stabla koja su imala optimalan rod u prethodnoj vegetaciji i kojima je potrebno da se oporave i opkrbe makro i mikroelementima kako bi i naredne godine dobro rađala.


Tagovi

Ishrana krušaka Bor Cink Mangan Urea Oplodnja krušaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]