Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 02.05.2022. 12:00

Tri šake gnojiva oko stabla i prihrana preko lista za snagu voćki

Prihranu preko korijena trebalo bi obaviti dušičnim gnojivima, a preko lista vodotopivim sredstvima. Uzgajivači krušaka pažnju moraju usmjeriti na prvu generaciju kruškine buhe dok bi kod šljiva trebalo reagirati na pojavu lisnih uši

Foto: Bojan Kecman
  • 2.435
  • 195
  • 0

Imajući u vidu da će voća biti više u odnosu na prošlu godinu, barem u nižim područjima, i da stabla ne bi odbacila mnogo plodova nakon završetka cvjetanja, u narednom periodu potrebno je obaviti prihranu voćaka s dušičnim gnojivima.

Najbolje je upotrijebiti KAN koji ima 27 posto dušika jer se brzo razgrađuje i usvaja od korijena voćaka. Dovoljne su dvije do tri šake oko stabla. Na ovaj način voćka bi trebala odbaciti manje plodova jer će imati snagu potrebnu za rast plodova. Ovo se posebice odnosi na krušku i šljivu koje su, zbog mrazeva, slabije rodile prošle godine i prepune su s plodićima.

Također je potrebno obaviti i prihranu preko lista jer se i na taj način brzo usvajaju hranjiva. Kristaloni i ostala vodotopiva sredstva upotrebljavaju se u dozi od 300 grama na 100 litara vode. Najbolje je da u sebi sadrže formulaciju s približno istim sadržajem dušika, fosfora i kalija, kako bi rast plodova bio ujednačeniji, kao i da sadrže kalcij koji doprinosi čvrstoći i manjoj osjetljivosti plodova na pucanje zbog vlažnog vremena.

Zaštititi stabla od čađave krastavosti

Što se tiče zaštite, česte kiše i visoka vlažnost zraka idealne su za uzročnike čađave krastavosti jabuka i krušaka, Venturia inequalis i Venturia pyrina.

Tretmani se mogu obaviti s pojedinim preparatima i tijekom cvjetanja

Kod jabuka još nije završeno cvjetanje, ali se tretmani mogu obaviti s pojedinim preparatima i tijekom cvjetanja.

Kruške su završile sa cvjetanjem i neophodna je zaštita. Potrebno je obavljati prskanja fungicidima s različitim aktivnim tvarima kako se ne bi stekla otpornost gljivica kao i da se prilikom svakog prskanja koristi po jedan sistemik i jedan kontaktni fungicid. Na ovaj način omogućit će se bolja pokrivenost i zaštita od prodora patogena u listove.

Ako bi se koristio samo kontaktni ili sistemični fungicid, ne bi bilo moguće zaštititi voćke. O izboru preparata najbolje je konzultirati se sa stručnjacima za zaštitu.

Napad kruškine buhe i lisnih uši

Ni kukci ne miruju. Česte kiše odgađaju napad prve generacije kruškine buhe. S dolaskom toplijeg vremena i sunčanih dana može se očekivati jači napad ovog štetnika, posebice u nasadima gdje je imago položio jaja. Od velike važnosti je da se obavlja stalna kontrola stabala i da, ako se vidi povećan broj ženki buke, obavi tretman dozvoljenim insekticidima. Također se mora obaviti tretman i protiv jaja štetnika.

Kod šljiva je neophodno obaviti tretman protiv lisnih uši jer nakon tretmana protiv šljivine osice, prvi štetnik koja napada listove je zelena lisna uš koja dovodi do uvrtanja i žućenja listova, kao i opadanja tek zametnutih plodova. Na tržištu se može pronaći dovoljno sredstava protiv uši, a uz taj tretman, posebice ako je palo dosta kiše, može se ponovo koristiti i neko sredstvo, tj. fungicid, za zaštitu od Monilie, odnosno, sušenja grana.


Tagovi

Čađava krastavost jabuka Šljivina osica Monilia Kristalon Lisna uš Kruškina buha


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.