Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje voćnjaka
  • 25.10.2021. 15:00

Stari voćnjaci: Iskrčiti ih ili spasiti i urediti?

Kupovinom starih imanja dobivamo zapuštene voćnjake koje možemo potpuno iskrčiti ili urediti. U njima možemo pronaći stabla koja su u rodu i otkriti stare sorte s plodovima jedinstvenog ukusa.

Foto: Depositphotos/HappyLenses
  • 1.320
  • 104
  • 0

Posljednjih godina veliki broj mojih poznanika odlučio se kupiti stara seoska imanja i obnoviti ih. Kupovinom takvih gospodarstava dobili su i zapuštene voćnjake. Neki od tih nasada bili su toliko zarasli da se na početku činilo kako je njihovo uređenje nemoguća misija.

Kao i svi koji imaju takav voćnjak, našli su se pred pitanjem što je bolje učiniti u toj situaciji. Potpuno ga iskrčiti i zasaditi nove sadnice ili pokušati nešto napraviti.

Odgovor je skoro uvijek bio da pokušaju potonje. Bilo je slučajeva kada su stabla bila suha, zaražena i tada ga je bolje potpuno iskrčiti. U tom slučaju, sljedećih četiri do pet godina na zemljištu ne treba saditi nove sadnice. Zašto? Iz razloga što ta lokacija, ali i tlo, puni su uzročnika bolesti i raznih štetnika.

Zemljište treba pustiti da se odmori od voćaka. Krčenjem parcele zadržat će se ostaci korijenja koji će trunuti i mogu biti izvor zaraze za nove sadnice. Zasadite žitarice, povrće, lucernu, ljekovito bilje, ukrasnu travu. Ne žurite sa sadnjom, stvorit ćete pobleme u novom nasadu.

U slučaju kada želite spasiti i urediti takav nasad trebat će vam puno vremena, rada, strpljenja i financijskih sedstava.

Što učiniti sa sakupljenim organskim materijalom?

Prvi korak uređenja je čišćenje. Obujam posla koji treba obaviti različit je od voćnjaka do voćnjaka. Negdje je potrebno pokositi travu, obaviti rezidbu, odraditi lagane poslove. Daleko je teže sa nasadima koji su potpuno zarasli, sa mnogo šiblja, kupine, čak i gomile otpada.

Nameću se brojna pitanja. Možete li sami obaviti čišćenje? Tko vam može pomoći? Imate li potreban alat? Koliko se možete tome posvetiti? Možete li sami pokupiti otpad i odvesti ga na deponij? Što ćete s granama, travom i ostalim organskim materijalom koji sakupite? Koliko stabala ima na parceli? Hoćete li pronaći grmovite voćne vrste (lijeska, kupina, malina ili neke druge)? Koliko ćete stabala i grmova zadržati?

Na sve te nedoumice morate pronaći odgovor. I budite uvjereni da će vaš plan koji ste zacrtali stojeći ispred zapuštenog voćnjaka pretrpjeti izmjene.

Odradite i rezidbu, čak i ako nemate iskustva

Uređenjem možete otkriti stare sorte s plodovima jedinstvenog ukusa. To je iznenađenje koje može biti nagrada za vaš uložen trud i rad. U većini slučajeva možete dobiti stabla koja su još uvijek u rodu i ne morate ulagati u sadnice i čekati na prve plodove.

Kada ste iz voćnjaka uklonili sav otpad i biljni materijal (pokošenu travu, suvišna stabla, grmove) potrebno je obaviti rezidbu. Čak i kada nemate iskustva u tom poslu možete sami puno toga učiniti. Potrebno je ukloniti sve grane koje su pale na tlo, koje su suhe, slomljene, sa simptomima bolesti ili vidljivim znacima napada štetnika.

Kako obaviti rezidbu zapuštenog voćnjaka

Prilikom orezivanja, obratite pažnju da rez na grani treba pokazivati njeno zdravstveno stanje. Ukoliko je vidljivo da je unutrašnjost suha, trula ili propala na bilo koji način, uklonite tu granu. Provjerite stablo jer je bolje da ga se riješite ako je bolesno i poluosušeno. Ovakvo drveće može biti izvor zaraze ili štetnika.

S njih također uklonite sve vodopije. To su grane koje ne donose plodove, rastu uspravno i iscrpljuju voćku. Javljaju se na starijim stablima. Uklonite i grane koje se preklapaju, odnosno pozicionirane su jedna iznad druge. Uvijek uklonite jednu od te dvije, a jednu ostavite ako ima dobru poziciju na stablu.

Orežite grmlje voćnih vrsta koje ste pronašli. Nije potrebno u potpunosti ukloniti maline. Dovoljno će biti da izbacite stare, suhe izdanke, kao i one suvišne. Pokušajte nove izdanke zadržati u zoni reda. Postavite nove nosače. Na taj način ćete imati svoj mali malinjak. Uredite i ostalo grmlje. Obratite pažnju na prisustvo bolesti i štetnika. Nekada će upravo to biti razlog za krčenje grmova.


Tagovi

Uređenje voćnjaka Stari voćnjaci Iskrčiti voćnjak Sadnice voća Rezidba voćnjaka Biljni materijal Vodopije Grm kupine Stare sorte


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.