Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba
  • 12.02.2020. 15:00

Kako obaviti rezidbu zapuštenog voćnjaka

Osnovni cilj rezidbe zapuštenog voćnjaka je popraviti osvjetljenje krošnjama kako bi se poboljšala rodnost i omogućio normalan vegetativni rast.

Foto: Depositphotos/roman023
  • 8.899
  • 690
  • 1

Naslijedili ste voćnjak ili kuću s okućnicom na kojoj rastu voćke koje godinama nitko nije ni dotaknuo? Ovakva stabla treba revitalizirati, a jedan od prvih koraka je njegova rezidba. 

Naime, krošnje neredovito orezanih voćaka obiluju kratkim razgranatim izbojcima na svojim rubnim dijelovima, do kojih dopire svjetlost dok je donji dio krošnje i unutrašnjost ogoljena. Zbog toga izostaje obnova rodnih izbojaka pa je ukupna rodna površina znatno smanjena. Takve voćke slabo i neredovito rađaju te brže stare i propadaju.

Do zapuštenosti dolazi i u situaciji kada se voćke uzgajaju bez nekog određenog uzgojnog oblika, a grane uglavnom slobodno rastu uz povremeno odstranjivanje debljih grana (treba napomenuti da nasumično rezanje debljih grana zbog različitih razloga - naslanja se na kuću, prelazi kod susjeda u dvorište i sl., narušava statiku stabla). Krošnju zapuštene voćke nemoguće je pretvoriti u neki određeni uzgojni oblik te postoji ograničenje zbog načina na koji je voćka do sada oblikovala krošnju. Zato ćete morati biti prisiljeni slijediti taj oblik. 

Pravilno orezati vodopije

Kada odlučite napraviti reda u zapuštenom voćnjaku, tijekom prve godine u razdoblju mirovanja vegetacije potrebno je odstraniti samo pojedine deblje grane kako bi omogućili prodiranje svjetlosti u unutrašnjost krošnje. Na preostalim granama se prorjeđuju rodni izbojci. Ne bi trebalo orezati više od jedne trećine debljih grana što ovisi o veličini krošnje, uvjetima uzgoja i kondiciji voćke. Takve grane treba pažljivo odstraniti kako se ne bi odlomile i oštetile krošnju.

Vrijeme je zimske rezidbe voćaka

U slučaju da u unutrašnjosti krošnje ima vodopija koje bi se mogle ponovno razgranati, sačuvajte ih. Na preostalim granama se odstranjuju samo slomljeni izbojci i oni koje su napali štetnici i bolesti. 

Najvažnije je osvijetliti krošnju

Temeljni cilj rezidbe zapuštene voćke je povećati osvjetljenje krošnje kako bi se poboljšala rodnost i omogućio normalan vegetativni rast. Imajte na umu da kada je voćnjak zapušten, uspjeh rezidbe nije odmah zagarantiran. Potrebno je nekoliko godina kako bi voćke postigle dobru ravnotežu i rodnost i zato budite strpljivi. 

Zbog prodora svjetla u krošnju i odstranjivanja dijela debljih grana, na početku vegetacije će se početi razvijati mladice iz latentnih ili adventivnih pupova. Kada oni narastu od 15 do 20 cm, ostave se oni koji će služiti za novo razgranjenje. Ostali se odstrane ili pinciraju pogotovo ako ih je previše. Pincirane mladice se mogu i potpuno odstraniti krajem ljeta jer je voćka već obnovila svoju lisnu površinu i gubitak tih mladica joj neće smetati.

Ne ostavljajte patrljke – najčešća greška prilikom rezidbe koštičavog voća

U drugoj godini se tijekom mirovanja vegetacije može odstraniti i još neka deblja grana, pogotovo na velikim krošnjama voćaka cijepljenih na bujnim podlogama.

Tijekom druge godine rezidbom se oblikuju sekundarne grane u donjem dijelu osnovnih grana, a na ostatku krošnje se obavlja rezidba za rod. Treće godine se na voćkama cijepljenim na slabije bujnim podlogama obavlja redovna rezidba na rod obnovljene krošnje. Obnova krošnje voćaka cijepljenih na bujnim podlogama se nastavlja u četvrtoj godini, do kada bi obnavljanje zapuštene krošnje trebalo i završiti.

Rezidbu debelih grana najbolje je provesti u tri koraka

Prilikom rezidbe debelih grana u zapuštenom voćnjaku treba paziti da se to obavi pravilno kako ne bi nastale rane koje teško zacjeljuju, a one su i ulaz za patogene i štetnike. Rezanje debelih grana se obavlja u tri koraka.

Prvi rez se obavlja s donje strane na udaljenosti od 20 do 30 cm od osnovne grane, a voćarskom pilom se zareže grana do jedne trećine njezine debljine. S gornje strane se ta ista grana pili 15-ak cm dalje od prvog reza kako bi pukla između dva reza, a ne se odlomila pod vlastitom težinom. Na taj način neće nastati ni velika rana. Nakon što je grana otpiljena na ovakav način, odstranjuje se patrljak koji je ostao nakon.

Kakve škare za rezidbu je najisplativije kupiti?

Važno je sačuvati "prsten grane" jer će tako rana brže zacijeliti. Nakon svega rana se zagladi voćarskim nožem i premaže voćarskim voskom ili nekim drugim pripravkom za premazivanje rana kako bi se zaštitila od vlage i napada patogena i štetnika.


Tagovi

Rezidba Voćnjak Zapušteni voćnjak Vodopije Voćke Zimska rezidba Debele grane Stari voćnjak


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonska domaća kobasica dobila oznaku zaštićenosti