Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba koštičavog voća
  • 17.01.2020. 13:30

Ne ostavljajte patrljke – najčešća greška prilikom rezidbe koštičavog voća

Mnogi voćari koji su priučeni rezači jer nemaju mnogo voćaka, ali i profesionalni rezači, u rezidbi koštičavih voćaka često prave grešku koja može u budućnosti dovesti do propadanja cijelog stabla.

Foto: Bojan Kecman
  • 6.515
  • 464
  • 1

O čemu se radi? Rezači zbog žurbe, ali i lošijeg, odnosno, gustog rasporeda grana u krošnji ostavljaju tzv. "patrljke", to jest malo duže deblje grane koje se, u sljedećoj vegetaciji, osuše i potamne zbog čega ih često napadnu bakterije Pseudomonas syringae pv. syringae i Pseudomonas syringae pv. morsprunorum, uzročnici bakterijskog raka koštičavog voća.

Često su takve grane "gole" i nemaju na sebi pupoljke čime se povećava mogućnost zaraze. Ovo je posebice izraženo kod šljiva i kod njih se najčešće prave takve greške. Bez obzira što je grana koso orezana, svako ostavljanje dužih grana bez pupoljaka postepeno će dovesti do njenog sušenja.

Kako spriječiti sušenje?

Zato je kod šljiva, prilikom rezidbe, važno odsjeći granu do kraja, tj. do debla ili ramene grane, ako želimo da izraste nova grana. U suprotnom, doći će do sušenja patrljka.

Na slikama u galeriji ispod teksta se vidi kako su grane, tj. patrljci potamnjeli od prošlogodišnje rezidbe.

Može se zaraziti i deblo

Jača rezidba stabla može dovesti do rasta novih mladih grana koje će također, ako se orežu na patrljak, biti zaražene bakterijama, a može doći i do zaraze debla.

Da se to dogodilo, najbolje će se vidjeti po pojavi smole na deblu ili provodnici stabla. Jedini način da se spriječi širenje bolesti, ako se pojavi, je odstranjivanje patrljaka do osnove i primjena bakarnih sredstava i vapna tijekom zimskog mirovanja.

Jabuke i kruške drugačije se režu

Kod jabuka i krušaka bočne grane s rodnim pupoljcima, za razliku od šljiva, ne režu se do osnove već kosim rezom na "čep". Ako se grana odreže do kraja neće doći do izbijanja i rasta nove grane.

Na posljednjoj slici je primjer lošeg reza na čep prilikom rezidbe stabla kruške.

Budući da je vrijeme rezidbe obratite pažnju na ovaj detalj. Spriječit ćete zarazu debla i time uštedjeti novac i vrijeme za zaštitu stabala.


Fotoprilog


Tagovi

Patrljak Rez na čep Bakterijski rak voćaka Rezidba koštičavog voća Zaraza debla Sušenje debla Smola


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djevojčice u narodnim nošnjama . #RuralFoto #Selo