Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Škare za rezidbu
  • 26.11.2019. 16:30

Kakve škare za rezidbu je najisplativije kupiti?

Jeftinije škare teže su od profesionalnih, slabija je oštrica noža i manji je kut zahvata grane koja se treba odrezati, zbog čega rezača vrlo brzo zabole ruke, posebice ramena. Tada se najbolje vidi razlika u cijeni i zašto ne treba štedjeti prilikom kupovine.

Foto: Depositphotos/zbg22
  • 16.010
  • 293
  • 0

Prva i osnovna stvar je da se škare kupuju u poljoprivrednim ljekarnama, a ne u trgovačkim centrima, kao što mnogi rade. Zapamtite, ako imate dobar alat, rezidba voća bit će puno lakša i brža. Postoje škare s jednom i dvije oštrice. Prve se koriste u cvjećarstvu i za rezidbu vinove loze, a druge za voćnjake.

U malo kojem trgovačkom centru pronaći ćete profesionalne škare koje su to i po kvaliteti i po istaknutoj cijeni. Cijena u centrima je tri do četiri puta niža, ali je kvaliteta isto toliko puta slabija.

Profesionalne škare su oštrije i lakše

Prilikom kupovine škara, ako imate i manji broj starijih voćaka u dvorištu, bilo bi dobro uzeti profesionalne. Zašto? Jeftinije škare mogu dugo trajati, ali su teže od profesionalnih, slabija je oštrica noža i manji je kut zahvata grane koja se treba odrezati zbog čega rezača vrlo brzo zabole ruke, posebice ramena. Tada se najbolje vidi razlika u cijeni i zašto ne treba štedjeti prilikom kupovine.

Kako odabrati alat za orezivanje voćaka?

Profesionalne škare traju duže i rad s njima mnogo je lakši. Oštrije su, mogu rezati deblje grane zbog kvalitetnijeg čeličnog noža i lakše su zbog više aluminija. Također, imaju puno kvalitetniji metalni prsten koji se okreće oko svog nosača što omogućava efikasnu rezidbu. Postoji više modela profesionalnih škara: s duplom oštricom koji je najpopularniji, zatim "Ergonomic", "Rolo drška", "Basis" ( za vinograde ) itd.

Stabla nakon rezidbe profesionalnim škarama (Foto: Bojan Kecman)

Evo primjera na slici iznad - nasad krušaka star deset godina. Nema šanse da se stabla mogu orezati neprofesionalnim škarama iz trgovačkih centara, po povoljnim cijenama, za isti vremenski period.

Škare bi trebale odraditi više od 2.000 radnih sati

Postoje ručne pile, male i velike ručne škare, od 80 do 100 cm dužine koje bi do zamjene, bez problema, trebale odraditi više od 2.000 radnih sati, odnosno, orezati više od 200 hektara voća. Škare imaju ravan rez i ne ostavljaju patrljke koji mogu oštetiti granu ili deblo.

Kako pravilno orezati jabuku?

Važno je da se škare održavaju. Na kraju svake sezone bilo bi dobro da se očiste, naoštre, namažu tovatnom mašću i ostave za narednu sezonu.

Ravan rez na stablu (Foto: Bojan Kecman)

Što se tiče škara za vrtove i manje vinograde, u poljoprivrednim ljekarnama i trgovačkim centrima mogu se pronaći modeli raznih proizvođača, po povoljnim cijenama. 

Pneumatske škare i mehanizirana rezidba

Posljednjih godina, u svijetu su sve više popularne pneumatske ili električne škare. Međutim, za naše uvjete, ove škare su skupe (ispod 1.000 eura nipošto ne treba uzimati ovakve škare). Naravno da je rezidba daleko lakša u odnosu na ručnu ali će, zbog cijene, ručna rezidba kod nas još dugo biti zastupljena.

Postoji i mehanizirana rezidba koja se sve više širi u Njemačkoj i Nizozemskoj, ali je problem što se poslije nje opet treba obaviti korektivna ručna rezidba.


Tagovi

Rezidba Škara Pneumatske škare Cijena Kvaliteta Koje kupiti


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.