Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breskvin moljac
  • 04.06.2023. 12:00

Sivi leptir uništava plodove breskve - kako suzbiti moljca?

Praćenje štetnika može se vršiti feromonskim klopkama, tri do četiri po hektaru, a ako se nakupi desetak leptira onda je vrijeme za tretman.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.456
  • 93
  • 0

Otežani uvjeti za zaštitu stabala breskvi od bolesti i štetnika u ovoj godini doveli su do pojave simptoma oštećenja od breskvinog moljca, Anarsia lineatella. Česte kiše dovele su do ispiranja depozita što je, u većini nasada, omogućilo ulazak štetnika u plodove.

Breskvin moljac među prvim je štetnicima ovog voća jer se pojavljuje u rano proljeće naročito ako su toplije zime. Ne može se suzbijati kada uđe u plod jer ličinka ide ka sredini ploda hraneći se mesom, bušeći hodnike i ostavljajući izmet.

Smola na plodovima

Na plodu se vidi smola po čemu podsjeća na šljivinog savijača. Štetnik ima dvije generacije. Prezimljava kao ličinka koja se u rano proljeće hrani pupoljcima i ljetorastima također bušeći hodnike i šteta se najbolje vidi po tome što se vršno lišće uvija i suši.

Šteta se najbolje vidi po tome što se vršno lišće uvija i suši

Može oštetiti više ljetorasta nakon čega se pretvara u kukuljicu, a nakon desetak dana, razvija se leptir sive boje koji, početkom svibnja, polaže jaja na lišću. Obično nakon petnaestak dana iz jaja se formiraju ličinke koje se ubušuju u plodove i prave štetu. Plodovi napadnuti moljcem nisu za prodaju jer su puni izmeta, a smola na njima također odbija potencijalne kupce.

Jabuku napale zaraze - s čime tretirati

Nakon dvadesetak dana ishrane u plodovima ličinke se pretvaraju u kukuljice koje se pretvaraju u leptire druge generacije, što se događa u srpnju i kolovozu, ali jaja koja polože razviju se u ličinke koje ne čine štetu već se spremaju za prezimljavanje u pukotinama kore stabla.

Suzbijanje moljca

Preparati na bazi ulja, odnosno, zimska i rana proljetna zaštita crvenim, bijelim ili plavim uljem, može utjecati na smanjenje populacije moljca početkom proljeća jer je naročito važno da se spriječi prodiranje štetnika u pupoljke i ljetoraste gdje se prvo hrane.

Plodovi napadnuti moljcem nisu za prodaju

Praćenje štetnika može se vršiti feromonskim klopkama, tri do četiri po hektaru, a ako se nakupi desetak leptira onda je vrijeme za tretman. Najbolje bi bilo da se djeluje insekticidima koji ubijaju parama, ali ih nema puno na tržištu pa se najčešće preporučuje prskanje preparatima na bazi deltametrina, dimetoata, diazinona itd. 


Tagovi

Breskvin moljac Anarsia lineatella Feromonske klopke Ulja Smola Sivi leptir


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.