Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuke
  • 03.06.2023. 09:00

Jabuku napale zaraze - s čime tretirati?

Zbog neuobičajenih vremenskih prilika za ovo doba godine praćenih čestim kišama, povećanom vlažnošću i nižim temperaturama, stvorili su se uvjeti za pojavu bolesti i štetnika na voćkama.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.609
  • 107
  • 1

Ova godina vrlo je teška za zaštitu voća. Stalne kiše, povećana vlažnost i česte smjene toplog i hladnog vremena, dovele su do idealnih uvjeta za pojavu bolesti i štetnika tako da se već sada može reći da će ova godina biti jedna od najtežih što se tiče zaštite voćaka. 

U nasadima jabuka u kojima nisu pravovremeno obavljene mjere zaštite, došlo je do pojave simptoma pepelnice i čađave krastavosti, a ubrzo se očekuje i napad prve generacije savijača.

Pepelnici pogoduju više temperature

Pepelnica jabuka, Podosphaera leuctricha, može uzrokovati veliku štetu na plodovima. Zaraza se javlja već krajem travnja i početkom svibnja mada se i zaraženi cvjetovi ne mogu razviti i donijeti plod. Simptomi napada iz prethodne godine mogu se vidjeti prilikom rezidbi kada pojedine grančice na vrhovima imaju bjeličastu boju. U njima prezimi micelij iz koje zarazu ostvaruju konidije u fazi bubrenja pupa.

Listovi počinju žutjeti i uvijaju se

Porastom temperatura konidije svojim klijanjem na mladim listovima stvaraju bijeli micelij koji pokrije listove koji počinju žutjeti i uvijati se, a zatim dobivaju smeđu boju i naposljetku se, u slučaju jačeg napada, suše.

Efikasnost sumpora

Idealna temperatura za napad patogena je oko 20 stupnjeva, a bolest voli više temperature. I simptomi se brže javljaju ako su proljetni dani s temperaturama iznad 25 stupnjevai. Hladnije, vlažno i kišovito vrijeme usporava razvoj bolesti, ali se čim temperature porastu, simptomi silovito pokazuju. 

Ono što je važno istaknuti je da se pepelnica ne može lako "izbaciti" iz voćnjaka kada se pojavi, a što se tiče preparata, najbolje su se pokazali sumpor, odnosno, preparat Thiovit jet, kao i preparat Topas.

Što se tiče ekoloških sredstava češnjak ostvaruje dobru zaštitu. Važno je da se samelje i što više usitni i to jedan kilogram u bačvu od 100 litara vode. Nakon dva do tri dana iz te se bačve odvade dvije litre tekućine, i usipaju u prskalicu od 10 litara. Potrebno je da se prskanja vrše češće, barem jednom tjedno, u kritičnom periodu za infekciju.

Nema zaštite od krastavosti ako se vide simptomi

Osim pepelnice, u nasadima u kojima nije obavljena pravovremena zaštita pojavili su se i simptomi čađave krastavosti plodova jabuka, Venturia inequalis, najznačajnije i najdestruktivnije bolesti jabuka.

Čađava krastavost

Kada se simptomi pojave, zaštita više nije moguća. Jedino što se može učiniti je da se, prskanjima s fungicidima, u što većoj mjeri umanje štete od ove bolesti koje se ogledaju u tamnim mrljama na plodovima koji gube na kvaliteti i vrijednosti, a u slučaju izostanka zaštite, može doći i do pucanja plodova.

Također, proizvođači bi trebali obratiti pažnju na prvu generaciju savijača jabukaCydia pomonella jer se ubrzo očekuje, nakon zatopljenja, napad ličinki prve generacije ovog štetnika koji uzrokuju crvljivost plodova.


Tagovi

Zaštita jabuka Zaštita od pepelnice Zaštita od krastavosti Savijač jabuke Cydia pomonella Podosphaera leuctricha Venturia inequalis


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.