Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi zimi
  • 12.01.2023. 13:30

Siječanj je idealan za obnovu maslinika

Grane koje nisu polomljene, treba prstenovati jer se tako pomlađuje stablo za sljedeću godinu

Foto: Bigstock/zummolo
  • 2.608
  • 138
  • 0

U siječnju kada je mirovanje masline u tijeku potrebno je iskoristiti vrijeme, kada to klimatske prilike dopuštaju, za obnovu maslinika. Ona se prije svega bazira na procjeni kondicijskog stanja stabla.

Ukoliko je došlo do lomova grana od divljači, oborina i slično, njihovom rezidbom se pomlađuje maslinik kao i zapuštena, stradala i neproduktivna stabala.

Pomlađivanje i zaštita

Inženjeri agronomije, dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda, navode da grane koje nisu polomljene, a zahtijevaju pomlađivanje treba prstenovati jer se tako pomlađuje stablo za sljedeću godinu. Također, rezidbom se pomlađuju starije masline iz panja ili guke, te one koje su opožarene tijekom ljeta.

Zaštita maslina u ovom zimskom mjesecu se odnosi na utvrđivanja brojnosti populacije štitastih uši, Saissetia oleae, i zaraze paunovim okom, Spilocaea oleagina, zimskim pregledom maslinika kako bi organizirali zaštitu kada za to dođe vrijeme. U tu svrhu se koriste sredstva na bazi mineralnih ulja, aktivne tvari piriproksifena i druge te bakreni pripravci kada je riječ o paunovom oku.

Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama kao i preporukama agronoma u agro-centrima.

Gnojidba maslinika

Krajem mjeseca, ako smo izostavili osnovnu gnojidbu iz prošle godine provodimo je u djelo tako što gnojivo inkorporiramo u tlo s niskim udjelom dušika u odnosu s fosforom i kalijem, te dodajemo i stajnjak kao i druga organska gnojiva.

Vlatković: Maslina ne voli pretjeranu rezidbu, gnojidbu i zalijevanje

Iskoristite ovo vrijeme i za pregled uskladištenog maslinovog ulja u posudama i prostorijama te provjerite kvalitetu prije punjenja u boce i drugu ambalažu.


Tagovi

Masline Pomlađivanje maslina Zimska rezidba Miro Barbarić Marija Prlić Maslinik u siječnju


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.