Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj smokve
  • 14.10.2023. 18:00

Sadnja smokve na kontinentu: Na koju lokaciju, kako ju zaštititi od minusa?

Birajte osunčane lokacije, zaštićene od hladnog, sjevernog vjetra. Vrijeme sadnje ovisi o uvjetima područja uzgoja

Foto: Depositphotos/ thirdparty
  • 21.560
  • 1.139
  • 0

Stabla smokve su postala uobičajena na kontinentu.

Kod izbora lokacije potrebno je odabrati mjesto gdje će stablo biti zaštićeno od sjevernih vjetrova i kultivar koji je prilagođen uvjetima. 

Razlikuju se prema veličini i boji plodova, vremenu dozrijevanja. Mogu biti jednorodne i dvorodne ovisno koliko puta tijekom vegetacije daju plodove. Dvorodne prve plodove daju krajem lipnja, a druge krajem ljeta i tijekom rujna. Izborom različitih sorti možemo osigurati plodove od početka ljeta i sve do listopada.

Birajte osunčane lokacije, zaštićene od hladnog vjetra

Stablo smokve u prosjeku može podnijeti hladnoću oko -15ºC. U slučaju da se radi o starijem drvetu ono će biti otpornije. Mlada stabla su osjetljivija i mogu stradati već na -8ºC. Zbog toga ih je potrebno zaštiti tijekom zime upotrebom kukuruzovine ili raznih agrofolija. U slučaju da dođe do smrzavanja nadzemnog dijela često se oporavi i potjera nove priraste iz podzemnog dijela.

TOP 5 načina kako iskoristiti svježe smokve

Zbog toga birajte mjesta za sadnju koja su topla, osunčana, zaštićena od hladnih, sjevernih vjetrova, izbjegavajte udoline gdje dolazi do stagnacije hladnih zračnih masa. Zemljište treba biti dobro drenirano, a nivo podzemne vode ne smije biti visok.

Redovno zalijevajte mlada stabla

Iskopajte rupu za sadnju, a zemlju usitnite, jer mlade sadnice vole rahlo i mekano tlo. Rupa treba biti duplo veća od posude u kojoj se nalazi sadnica. Dodajte organsko gnojivo i prekrijte zemljom. Korijen ne smije doći u direktan kontakt s gnojivom. 

Prije sadnje posudu sa sadnicom potopite u vodu kako bi se korijenska bala i korijen natopili u njoj. Dubina sadnje je ista kao i dubina na koju je sadnica bila posađena u posudi. Sipajte kantu vode u sadnu rupu, a zatim kad zemljište upije vodu postavite sadnicu i rasporedite korijen. Zatrpajte iskopanom zemljom i lagano nagazite da ne ostanu zračni džepovi u zoni korijena. Najbolje je sadnju obaviti poslije kiše.

Evo kako obaviti rezidbu smokve

Zabodite kolac na udaljenosti od najmanje 30 cm od stabla i povežite ih kako biste ga osigurali od lomljena zbog vjetra. Redovno zalijevanje je obavezno tijekom prvih godina, a broj zalijevanja i količina vode ovise o vremenskim prilikama, kvaliteti tla i razvijenosti mladog stabla.

Vrijeme sadnje ovisi o uvjetima područja uzgoja. Gdje su klimatski uvjeti blaži, obavlja se tijekom jeseni, a gdje su zime oštrije bolje je pričekati proljeće.


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Tagovi

Smokva Sadnja smokve Jesenja sadnja voća Smokva na kontinentu Lokacija Zaštita


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]