Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka Idared
  • 08.10.2021. 13:50

S tržišta povučene domaće jabuke zbog povećane količine pesticida

Onima koji su kupili navedene jabuke nikako se ne preporučuje njihova konzumacija budući da je, kako navodi Ministarstvo, razina rizika ozbiljna. 

Foto: Damir Spehar/PIXSELL (ilustracija)
  • 1.617
  • 238
  • 0

U jabukama Idared, berba 2021. podrijetlom iz Hrvatske utvrđena je povećana količina pesticida dimetoata i omeotata, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

"Proizvod stoga nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ", navode u priopćenju. 

Inače, riječ je o jabukama s OPG Premec Marija iz Malog Carevdara kod Križevaca, a distribuirane su samo u Hrvatskoj i više ih nema na tržištu. 

Onima koji su kupili navedene jabuke nikako se ne preporučuje njihova konzumacija budući da je, kako navodi Ministarstvo, razina rizika ozbiljna. 

Podsjetimo, do rujna ove godine s tržišta RH povučeno je 80 proizvoda zbog etilen oksida, više nego u cijeloj prošloj godini. 

"Proizvodi se povlače sukladno politici najviše zaštite zdravlja, nije dokazano da ga predstavljaju, ali se ne može sto posto otkloniti rizik. Mi to povlačimo kao i druge zemlje u Europskoj uniji bez trajnih procjena i analiza", izjavila je novinarima na ZeGeVege festivalu.  

Napomenula je da situacija s etilen oksidom nije započela u posljednja dva mjeseca, nego se intenzivirala slijedom stajališta nacionalnih koordinatora. 


Tagovi

Jabuka Ideared Pesticidi Povlačenje s tržišta


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.