• Etilen oksid
  • 06.09.2021. 09:30

Vučković: Zbog zaštite zdravlja povukli smo gotovo 80 proizvoda

Ministrica je odgovorila i na dvojbe proizvođača koji se pitaju zašto je njihov proizvod povučen ako dodatne analize pokazuju da u njima nije pronađen etilen oksid.

Foto: Depositphotos/Voyagerix
  • 208
  • 63
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u subotu da je Ministarstvo ove godine s tržišta povuklo blizu 80 proizvoda zbog etilen oksida, više nego u cijeloj prošloj godini, a da to radi jer želi zaštititi potrošače.

"Proizvodi se povlače sukladno politici najviše zaštite zdravlja, nije dokazano da ga predstavljaju, ali se ne može sto posto otkloniti rizik. Mi to povlačimo kao i druge zemlje u Europskoj uniji bez trajnih procjena i analiza", izjavila je novinarima na ZeGeVege festivalu.  

Napomenula je da situacija s etilen oksidom nije započela u posljednja dva mjeseca, nego se intenzivirala slijedom stajališta nacionalnih koordinatora. 

Odgovorila je na dvojbe proizvođača koji se pitaju zašto je njihov proizvod povučen ako dodatne analize pokazuju da u njima nije pronađen etilen oksid.

Aditiv 410 iz točno određenog lota iz Turske 

Pojasnila je da oni nisu nikada tvrdili da jest, ali da je slijedom upute onih koji su najstručniji za to pitanje, donesena odluka da se proizvod povlači ukoliko je u bilo kojoj fazi procesa njegova nastajanja korišten aditiv 410 iz točno određenog lota iz Turske, a koji je imao u sebi sastav etilen oksid.

Ministrica napominje da to ne znači da se taj spoj uopće nalazi u krajnjem proizvodu te da je možda ušao na početak u neku sirovinu. 

"Dakle, nismo nikad tvrdili da je pronađen u svim, jednostavno slijedom poštivanja metode potpune sljedivosti, povlače se svi u koje je u bilo kojoj fazi procesa proizvodnje ušao aditiv iz točno određenog lota", objasnila je ministrica Vučković. 

U proizvodima mesnice Kudelić povučenim s tržišta ipak nije bilo pesticida?

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić kaže da se svaki dan podaci mijenjaju, ali da je sada sigurno već negdje 80 opoziva proizvoda. 

Povećani broj opoziva je zapravo rezultat povećanog broja povlačenja s tržišta proizvoda u koji je ugrađen aditiv u kojem je detektiran etilen oksid. Pošto se ne može s potpunom sigurnošću isključiti rizik za zdravlje potrošača, finalni proizvodi se povlače bez da se obavljaju uzorkovanja i analize i bez da ga se u njima uopće detektira, objasnila je Karačić. 

"Upravo zato što se ne može s potpunom sigurnošću procijeniti rizik zbog toga što ne postoje utvrđene toksikološke granice i uopće se ne može napraviti odgovarajuća procjena rizika prima modelom, pa je tako nije mogla utvrditi niti Europska agencija za sigurnost hrane, donesena je odluka da se u svim zemljama članicama povlače proizvodi bez dodatne procjene rizika niti detekcije u finalnom proizvodu", istaknula je Karačić. 

Na pitanje novinara što je s ljudima koji su konzumirali takve proizvode, istaknula je da su rizici za zdravlje minimalni, svode ih na najmanju moguću razinu.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Etilen oksid Povlačenje proizvoda Aditiv Marija Vučković Tatjana Karačić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kućne radinosti iz tvornice #veselouredništvo Kluba :)

P.S. Najviše me veseli ova #tetavišnja vinćeko