Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesnica Kudelić
  • 27.08.2021. 18:50

U proizvodima mesnice Kudelić povučenim s tržišta ipak nije bilo pesticida?

Mesnica Kudelić tražila je analizu neovisnog laboratorija za kontrolu hrane specijaliziranog za kontrolu pesticida iz Hamburga u Njemačkoj. Nisu otkrili prisutnost etilen oksida u niti jednom proizvodu, tvrde u tvrtki Kudelić d.o.o.

Foto: Depositphotos/jenoche (ilustracija)
  • 2.738
  • 1.034
  • 0

Prije točno dva tjedna stigla je obavijest iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) kako se s tržišta Republike Hrvatske povlači čak 23 proizvoda tvrtke Kudelić d.o.o. iz Bedenice.

Kao razlog, tada je naveden utvrđen pesticid etilen oksid u aditivu koji je upotrebljen u proizvodnji začina korištenog za mesne prerađevine. Bila je riječ o više prerađevina, salama, hrenovki te kobasica, vakumiranih i nevakumiranih. 

"Proizvodi se povlače jer nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla te izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ", stajalo je u obavijesti HAPIH-a.

Tada se ova tvrtka na svojoj internetskoj stranici ispričala potrošačima poručivši da se sporne namirnice više ne nalaze na policama njihovih trgovina.

No, danas su se na svojoj Facebook stranici očitovali javnosti i medijima. U podužem postu pišu kako inspekcija uopće nije uzela uzorke.

"Vezano za brojne medijske natpise o povlačenju naših proizvoda, a u svrhu istinitog i objektivnog izvještavanja obraćamo se javnosti i našim cijenjenim kupcima: Niti u jednom proizvodu tvrtke Kudelić d.o.o. nije utvrđena prisutnost pesticida etilen oksida. 

Mesnica Kudelić: U tri dana nije uzet ni jedan uzorak

Neovisni laboratorij za kontrolu hrane specijaliziran za kontrolu pesticida iz Hamburga u Njemačkoj nije otkrio prisutnost pesticida u niti jednom proizvodu poslanom na analizu tvrtke Kudelić d.o.o.

U periodu od 03.08. do 06.08.2021 u tvrtki Kudelić d.o.o. izvršen je inspekcijski nadzor od strane Državnog inspektorata, Službe veterinarske inspekcije, međutim tijekom nadzora koji je trajao čak 3 dana nije uzet niti jedan uzorak za analizu bilo kojeg gotovog proizvoda, niti bilo koje sirovine, začina ili aditiva koji se koristi u proizvodnji naših proizvoda, niti je izvršena bilo kakva laboratorijska analiza kako bi se objektivno utvrdilo činjenično stanje. 

6.08.2021. usmenim rješenjem nam je naređena zabrana i povlačenje određenih proizvoda. Poštujući autoritet i naređenje nadležnog tijela u potpunosti smo surađivali i postupili po tom nalogu, o svemu tome je bila obaviještena javnost te su o tome pisali i brojni mediji.

U laboratoriju iz Hamburga u Njemačkoj utvrđeno je da u proizvodima tvrtke Kudelić d.o.o. opće nema niti u najmanjim tragovima pesticida etilen oksida. 

Pesticida nema ni u namjanjim tragovima

Dana 17.08.2021. u neovisni laboratorij smo dostavili uzorke proizvoda za koje je inspekcija naredila da se povuku s tržišta i koji je izvršio analize prisutnosti pesticida. Taj laboratorij iz Hamburga u našim proizvodima pesticid etilen oksid nije pronašao niti u najmanjim tragovima. Time je nedvojbeno dokazano da je netočno da naši proizvodi nisu u skladu s europskom uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla. Rezultati analize su dostupni na zahtjev.

Svim našim kupcima jamčimo najvišu razinu kvalitete i sigurnosti naših proizvoda. Neprekidno provodimo brojne kontrole, osim toga u našem proizvodnom objektu svakodnevno je prisutan ovlašteni veterinar ovlaštenog kontrolnog tijela. 

Istinski smo jako žalosni što su neki naši kupci možda zbunjeni ovim postupkom, te je njihova vjera u kvalitetu i sigurnost naših proizvoda možda dovedena u sumnju, zbog toga ćemo poduzeti sve raspoložive radnje kako bismo vratili povjerenje kupaca, te nadoknadili ogromnu štetu koja je učinjena za cjelokupni brend Kudelić. Budite sigurni kako je za nas kvaliteta i sigurnost svih sirovina i konačnih proizvoda najvažnija, dati ćemo sve od sebe da niti jednog kupca ne razočaramo i da mu to i dokažemo", zaključuju u svom FB postu. 

Državni inspektorat: RASFF je obavijestio o povlačenju

U Državnom inspektoratu su za Dnevnik.hr izjavili kako su postupali po nalogu Ministarstva.

Objašnjavaju kako je putem europskog sustava za alarmiranje (RASFF) Ministarstvo poljoprivrede dobilo obavijest o povlačenju proizvoda s etilen oksidom. Na distribucijskoj listi proizvođača koji koriste etilen oksid, našla se i spomenuta mesnica. 

U Državnom inspektoratu navode da je etilen oksid tek odnedavno zabranjen u Europskoj uniji pa je to glavni uzrok učestalih povlačenja proizvoda s polica. 


Tagovi

Opoziv proizvoda Povlačenje proizvoda Mesnica Kudelić Pesticidi u hrani Etilen oksid


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]