Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voćaka
  • 01.03.2022. 18:00

Rezidba trešnje i višnje - koje su razlike?

Trešnja i višnja su vrlo slične, ali njihova rezidba zahtijeva dobro poznavanje karakteristika obje vrste i rodnih grančica

Foto: Željka Rački Kristić
  • 3.346
  • 325
  • 0

Ovih se dana intenzivno provodi rezidba voćnih stabala u cilju formiranja i održavanja oblika krošnje, stimuliranja imuniteta biljaka, reguliranja rodnosti, odnosa između rodnih i vegetativnih organa, uklanjanja suhih i slomljenih grana i pomlađivanje stabala. Kada se obavi na vrijeme, stabla će imati dovoljno vremena za akumuliranje neophodnih hranjivih tvari kako bi donijela dobar urod kvalitetnih i krupnih plodova.

Ovo je vrlo zahtjevan posao za koji je potrebno znanje da bi osigurali zdrave biljke i visoke prinose. Cilj je postići formiranje uzgojnog oblika, novi vegetativni rast gdje je potreban, vraćanje rodnosti što bliže provodnici i obnova rodnog potencijala.

Različiti zahtjevi višnje i trešnje

Višnja i trešnja su koštičave voćne vrste i na prvi pogled vrlo slične. Zbog toga se često događa da ih ljudi orezuju na isti način. Najbolji trenutak kada se obavlja je tri do četiri tjedna prije kretanja vegetacije. Ovisno od vremenskih uvjeta može se obavljati sve do pojave prvih cvjetova. To je period kada se najlakše uočavaju i razlikuju rodni i vegetativni pupoljci.

Mag. ing. voć. Boško Petković, objašnjava da se rezidba te dvije voćne kulture razlikuje. "Trešnja vodi porijeklo od uvropske divlje trešnje Prunus avium, a višnja od divlje vrste iz jugoistočne Azije Prunus cerasus. Zbog toga imaju različite zahtjeve, a njihova rodnost ovisi od redovnog provođenja ovog pomotehničkog zahvata", pojašnjava.

Rodni i vegetativni pupoljci se najbolje uočavaju prije cvjetanja (Foto: Depositphoto/ 3quarks)

Kako se radi o koštičavim voćnim vrstama, početna rezidba mladih sadnica i oblikovanje krošnje su skoro iste, ali zbog reguliranja i održavanja stabla treba je prilagoditi. Posebno treba voditi računa o rodnim granama i pupoljcima. Sve slomljene i oštećene grane se uklanjaju. Svakoj sorti i podlozi na koju je cijepljen, potrebno je prilagoditi radove.

Karakteristike trešnje

Trešnja formira rijetku krošnju, a ima izražen vršni rast. Pretežno rađa na svibanjskim kiticama, a manje na dugim rodnim grančicama. To je termofilna vrsta i preporučuje se rezidba u vrijeme bubrenja pupoljaka. U drugoj polovici zime ima ključnu ulogu u formiranju te voćke. Ako ovaj postupak provodite redovito, onda je sasvim moguće ograničiti se na rezidbu samo u ovo doba godine.

Trešnja formira rijetku krošnju (Foto: Depositphotos/alessio369.virgilio.it)

"Kada je u pitanju trešnja, kod starijih stabala potrebno je otvoriti unutrašnjost krošnje kako bi osigurali bolju osvjetljenost i prozračnost. Također, potrebno je ukloniti sve vegetativne priraste koje se preklapaju. Mlade priraste i grane režemo na patrljak, a sve vodopije i vertikalne, jahače, uklanjamo."

Visina se regulira rezanjem grana koje rastu u vertikalu. Grane sa stabla se uklanjaju rezom na čep. Tako će se osigurati pupoljci za budući vegetativni rast. Kada je to moguće, vrši se prevođenje na granu nižeg poretka koja osigurava bolju otvorenost krošnje.

"Na vrhu se uklanjaju svi konkurenti provodnice. Ne treba ostavljati grane koje mogu preuzeti njenu ulogu, jer se može dogoditi da dobijemo formu metle."

Karakteristike višnje

Višnja se najčešće uzgaja kao poboljšana piramida ili vaza (kotlasta forma). U novijim, intenzivnim nasadima u formi vitkog vretena. Sve forme imaju svoje prednosti i mane. Kod ove vrste je vrlo izraženo ogoljavanje grana. Vite rodne grančice imaju dužinu od 30 do 50 cm, a mogu biti i duže.

"Za višnju je karakteristično da ima rodne svibanjske kitice, kratke i vite grančice s rodnim pupoljcima. Vite grančice su najzastupljenije i poslije donošenja uroda ostaju gole, jer imaju manji broj vegetativnih pupoljaka. Zbog toga je od izuzetne važnosti obaviti povratnu rezidbu i vraćanje na jednogodišnju grančicu. U suprotnom rodnost se seli na rub krošnje, dok unutrašnjost ostaje ogoljena."

Vite rodne grančice (Ž.R.Kristić)

Važno je da se odstrane sve grane koje rastu okomito prema gore ili dolje. Ostavljaju se one koje se pružaju van krošnje, da u horizontalnoj projekciji formiraju "riblju kost". Treba osigurati dobru osvjetljenost.

Rezidba jabuke, višnje i šljive - kako i koje greške izbjeći?

"Prikraćivanje vitih grančica obavljamo za 1/3 na vanjski pupoljak. Tako ćemo osigurati dobro pozicioniranje budućih prirasta. Sve što ide u unutrašnjost odstranjujemo."

Odstranjuju se prirasti u prostoru između etaža kako bi osigurali dobru cirkulaciju zraka.


Tagovi

Rezidba voćaka Rezidba trešnje Rezidba višnje Zahtjevi Rez Karakteristike Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Filter rizika bioraznolikosti - alat za kompanije i financijske institucije

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u Davosu, gdje se održava Svjetski ekonomski forum, lansira novi alat - Filter rizika bioraznolikosti (Biodiversity Risk Filt...

Više [+]